Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na úrovni Kosteličovej. Vlhovú čaká ďalšia bitka so Shiffrinovou

Desiatky miest na rôznych kontinentoch, rozdielne charaktery svahov, iné stavby tratí, podmienky aj súperky. Bez ohľadu na všetky premenné dokázala v priebehu ôsmich rokov v elitnom seriáli rozšíriť svoju pestrú zbierku na osemnásť úspešných zárezov.

27.12.2023 05:40
831550386 Foto:
Petra Vlhová bude bojovať o ďalšie pódium.
debata (2)

Petra Vlhová absolvovala dovedna 209 štartov vo Svetovom pohári v alpskom lyžovaní. Minulý týždeň si pripísala jubilejné tridsiate víťazstvo a načala ôsmu desiatku pódií.

Zároveň zaznamenala premiérový triumf vo francúzskom Courcheveli a pridala ho k ďalším sedemnástim strediskám, kde vyhrala minimálne raz.

Predtým parádnu listinu, ktorú začala písať v roku 2015 vo švédskom Aare, rozšírila v andorrskom Soldeu a Lienzi. Práve v rakúskom stredisku ju zajtra a v piatok čakajú obrovský slalom (prvé kolo o 10.00, druhé o 13.15) a slalom (10.00 a 13.00, prenosy vysiela RTVS).

„Petra si dala pekný vianočný darček, trochu si oddýchne a pôjde do Lienzu. Je to veľmi príjemné stredisko. Vlhovej sa tam darí. Pri takejto forme a zaostávaní ostatných súperiek očakávam prvé alebo druhé miesto. A taktiež veľký boj s Mikaelou Shiffrinovou,“ predpovedal expert Rastislav Mažgút pre Športweb.

Víťazstvo Vlhovej v Courcheveli minulý štvrtok bolo veľmi tesné. O 24 stotín sekundy zdolala Mikaelu Shiffrinovú, tretia Katharina Truppeová stratila 2,06 sekundy.

Druhý triumf v sezóne sa nerodil ľahko, ale Liptáčka predviedla vynikajúcu a najrýchlejšiu druhú jazdu a radovala sa z triumfu.

„Veľmi sa teším z tohto víťazstva, pretože sa cítim veľmi dobre a lyžujem skvelo. Ide o to, kto urobí menej chýb. Je náročné súperiť s Mikaelou, ale posúvame sa navzájom. Máme za sebou skvelý týždeň.

Celý môj tím pracoval na 150 percent, všetko sme dali do techniky a lyžovania, aby som znovu nadobudla pocit, ktorý som mala v Levi,“ priznala Vlhová pre JOJ Šport.

Triumf Vlhovej ocenila aj americká rivalka či zahraničné médiá. „Petrina jazda bola vynikajúca,“ uviedla Shiffrinová po pretekoch.

„Rivalita, ktorá zdvíha zo sedadiel. Ďalší vianočný diel už čoskoro v Lienzi,“ napísal taliansky portál neveitalia.it.

Niekdajší Vlhovej kouč Mažgút pripomenul rivalitu oboch súperiek z uplynulých ročníkov. Naznačil, že rozdiely medzi nimi sú minimálne.

Výnimkou bolo Levi, kde Vlhová spravila chybu a po špicari darovala víťazstvo i stovku bodov práve Shiffrinovej. Paradoxne, práve vo Fínsku predviedla výkon, ktorý sa dá porovnávať s tým v Courcheveli.

„Vlhová v Levi odskočila od Mikaely a tam ju vyhecovala. Následne sa po špicari vrátila a v Killingtone znova ukázala silu, kde však kraľovala Shiffrinová.

Teraz sa znova misky váh naklonili na Petrinu stranu. Je to krásne divadlo dvoch dievčat, ktoré vládnu slalomu. Navyše, je tam túžba priblížiť sa k dokonalosti, zdolať veľkú rivalku Mikaelu a triumfovať,“ doplnil Mažgút.

Pretekárky sa presunuli zo Savojských Álp na rakúsko-talianske pohraničie. Z Lienzu je to iba 80 kilometrov do Cortiny d'Ampezzo, kde sa v roku 2026 budú jazdiť alpské disciplíny v rámci zimných olympijských hier. Vlhová bude obhajovať zlatú medailu zo slalomu.

Ten posledný, ktorý sa v Lienzi išiel, ovládla. Po druhom mieste v obrovskom slalome – s mankom 0,30 stotín sekundy za Francúzkou Tessou Worleyovou – zdolala na druhý deň v slalome Katharinu Liensbergerovú o pol sekundy.

„Prežívam úžasné pocity, ale bol to boj. Bolo to veľmi tesné, na víťazstvo bolo treba odovzdať maximum. Cítila som sa veľmi dobre, ale keďže prvé kolo nebolo v mojom podaní ideálne, musela som zabrať v druhom.

V prvom kole som akoby prestala pracovať. Mala som veľké rezervy, preto som v druhom riskovala a vyplatilo sa to,“ hodnotila pred dvoma rokmi Vlhová svoj triumf pre RTVS.

Shiffrinová preteky musela vynechať pre pozitívny test na koronavírus. Ani prípadný štart by však nezastavil Vlhovej marš za zatiaľ posledným glóbusom v kariére. Malý za slalom v sezóne 2021/2022 získala s priepastným náskokom 269 bodov pred Američankou.

Z deviatich slalomov bola mimo pódia iba raz (štvrtá v Aare). V úvodných siedmich slalomoch bola prvá až šesťkrát. Jedenásteho januára 2022 síce v Schladmingu o 15 stotín sekundy zaostala za Shiffrinovou, ale aj to jej stačilo na definitívu zisku malej gule v najtočivejšej disciplíne.

„Bola to neuveriteľná séria. Mám životnú formu v slalome, všetko mi vychádzalo. Teším sa, nečakala som, že jeden z cieľov splníme tak rýchlo,“ priznala Vlhová po potvrdení malého glóbusu.

Aj pred touto sezónou sa netajila atakom na malé glóbusy nielen v slalome, ale premiérovo aj v obrovskom slalome. V ňom je momentálne štvrtá, na líderské duo Lara Gutová-Behramiová a Federica Brignoneová stráca vyše sto bodov.

V hodnotení slalomu má manko na Shiffrinovú 50 bodov, v Lienzi sa pôjdu piate preteky z jedenástich v aktuálnom ročníku.

„Petra má na konte 30 víťazstiev vo Svetovom pohári, čím sa dotiahla na Janicu Kosteličovú. Byť na úrovni chorvátskej legendy – to je niečo.

Len škoda, že Vlhová žije v ére Shiffrinovej. Triumfov by bolo podstatne viac. Verím, že sa dočkáme aj ďalších, ideálne už v Lienzi,“ uzavrel Mažgút.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Petra Vlhová #slalom #Lienz #Rastislav Mažgút