Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na úrovni Kosteličovej vďaka darčeku, ktorý bolel. Vlhovej túžba po dokonalosti bola silnejšia ako Shiffrinová. Škoda, že žije v ére Američanky

Drobné zaváhanie v prvom kole ju nerozhodilo a v druhom vrátila Mikaele Shiffrinovej požičané. Petra Vlhová predviedla vo štvrtok svoj najlepší výkon v sezóne.

22.12.2023 06:35
08. Vlhová Foto:
Petra Vlhová prijíma gratulácie od Mikaely Shiffrinovej po triumfe v Courcheveli.
debata (15)

Triumfom v slalome v Courcheveli dosiahla jubilejné 30. víťazstvo vo Svetovom pohári alpských lyžiarok. „Bola to pastva pre oči,“ vraví niekdajší Vlhovej mládežnícky tréner Rastislav Mažgút.

Slovenku čaká dvojdňový vianočný oddych, do tréningu sa po presune do Talianska vráti na prvý sviatok vianočný – 25. decembra. Už 28. a 29. decembra ju v Lienzi čakajú obrovský slalom a slalom.

Bolo z Vlhovej cítiť počas rozhovoru po pretekoch, že jej padol kameň zo srdca?

Vyzeralo to tak a navyše idú Vianoce. Dala si krásny darček. Veľa sa naň nadrela, ale nevzdala sa ho a aj napriek chybe v prvom kole zvíťazila.

Shiffrinová využila jej zaváhanie, ale v druhej jazde bola Petra o čosi lepšia a športovo jej to vrátila. Bola to pastva pre oči.

Petra Vlhová Čítajte viac Fenomenálna Vlhová. v Courcheveli to rozbalila naplno: Cítim sa dobre, lyžujem skvelo

Spomínali ste chybu v prvom kole. Nie je nezvyčajná, keď trať staval Vlhovej tréner Mauro Pini?

To, že vám to stavia kouč, neznamená automaticky bezchybnú jazdu. V žiadnom prípade. Pozná vás, natrénujete si to spolu, ale zaváhaniam sa nevyhnú ani také pretekárky ako Vlhová či Shiffrinová.

Množstvo pretekárok svoju chybu nedokázalo napraviť, ale Petra k nim nepatrila.

Viaceré pretekárky po prvom kole referovali, že Piniho kolo bolo náročné. Skutočne?

Bolo a trochu som sa snažil odčítať z pier pretekárok, čo asi hovoria.

A podarilo sa vám to?

Nuž, zdalo sa mi, že to neboli pekné slová smerom k trati, ktorú im nachystal Pini. (smiech) Od pochvaly to malo ďaleko.

Ukázalo obe kolá, že sú Petra s Mikaelou ďaleko od konkurencie?

Určite. Vlhová odskočila od Mikaely v Levi a tam ju vyhecovala. Následne sa po špicare vrátila a v Killingtone znova ukázala silu.

Teraz sa znova misky váh naklonili na Petrinu stranu. Je to krásne divadlo, už sme ho zažili. Toto sú dve dievčatá, ktoré vládnu slalomu.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová so Shiffrinovou ako z inej planéty. Slovenka je po 1. kole v hre o víťazstvo, pozrite si jej jazdu

Z čoho pramenila Vlhovej rýchlosť?

Minimum priečenia lyží, púšťanie ich do oblúkov, v ktorých netrávi toľko času a okamžite odchádza do ďalšieho.

Navyše, je tam túžba priblížiť sa k dokonalosti, zdolať veľkú rivalku Mikaelu a triumfovať. Za dve minúty našla 24 stotín sekundy na Mikaelu, čo sú mikro detaily.

Aj Karol Král v štúdiu JOJ Športu povedal, že dokážu obe vyvinúť rýchlosť 45 kilometrov za hodinu. Možno sa to nezdá veľa, ale treba si uvedomiť jednu dôležitú vec.

Ako?

Bránky boli v Courcheveli od seba odsadené zhruba 10 metrov, pri dvoj-troj bránach asi 5–6 metrov. V tej rýchlosti musíte všetko zvládnuť a to je absolútne majstrovstvo.

Nikto nevie ísť na istotu, o to viac si treba ceniť pripravenosť Vlhovej. Vo štvrtok bola v tomto ohľade a aj ďalších najlepšia.

Mnoho pretekárok vypadlo po špicare. Nevracali sa vám zlé spomienky na druhý slalom z Levi?

Nepremýšľal som nad tým, ale je pravda, že tých špicarov bolo veľa. Podmienky neboli jednoduché, snežilo, fúkalo, rozbíjala sa podložka, išlo sa v noci… Faktorov je viacero.

826209951 Čítajte viac Posledné roky ani nevnímam, že sú Vianoce. Vlhová sa pri štedrej večeri krotiť nebude, na čom si najviac pochutí?

Bol to Vlhovej lepší výkon ako v Levi?

Ťažká otázka. Asi to nedokážem porovnať. Je tam však viacero faktorov, ktoré sa k tomu prikláňajú.

V Levi je to Petrin kopec. Jeho charakter jej vyhovuje, ale v Courcheveli to neplatí. Konečne sa jej podarilo vyhrať aj tam.

Má na konte 30 víťazstiev vo Svetovom pohári, čím sa dotiahla na Janicu Kosteličovú. Byť na úrovni chorvátskej legendy – to je niečo.

Len škoda, že Petra žije v ére Shiffrinovej. Triumfov by bolo podstatne viac. Verím, že sa dočkáme aj ďalších.

Najbližšie už 28. a 29. decembra v Lienzi?

Petra si dala pekný vianočný darček, trochu si oddýchne. Lienz je veľmi príjemné stredisko. Vlhovej sa tam darí.

Pri takejto forme a zaostávaní ostatných súperiek očakávam buď prvé alebo druhé miesto. A taktiež tesný boj s Mikaelou.

Úspešné ťaženie juniorov v Poľsku
V dňoch 18. až 21. decembra absolvovali nádejní slovenskí lyžiari slalomové FIS preteky v poľskom Zakopanom. V konkurencii domácich pretekárov a taktiež lyžiarov z Česka, Slovinska, Belgicka či Maďarska vybojovali viacero pódiových i umiestnení v elitnej desiatke. Najviac sa darilo sestrám Veronike a Kataríne Šrobovým. Veronika obsadila dvakrát druhú priečku, Katarína bola raz bronzová, rovnako ako Michaela Šariková. Medzi juniormi sa najviac darilo Martinovi Michalkovi, ktorý obsadil druhú priečku. Stal jedným z dvoch pretekárov s istotou juniorských MS, ktoré sa na prelome januára a februára 2024 konajú vo Francúzsku.

Byt Petry Vlhovej v Liptovskom Mikuláši Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Z pôvodného trojizbového bytu dizajnéri...

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Rastislav Mažgút #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/24