Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová v St. Moritzi bez pódia, ale zvýšila náskok pred Vlhovou. Na Slovenku sa doťahuje domáca hviezda

Víťazkou prvého super G v sezóne 2023/2024 Svetového pohára alpských lyžiarok sa stala Sofia Goggiová.

08.12.2023 12:01 , aktualizované: 13:14
shiffrin Foto:
Mikaela Shiffrinová počas štvrtkového tréningu na sobotný zjazd v St. Moritzi. V piatkovom super G sa jej nedarilo podľa predstáv.
debata (8)

Talianska špecialistka na rýchlostné disciplíny jasne triumfovala vo švajčiarskom stredisku St. Moritz, keď druhej v poradí Rakúšanke Cornelii Hütterovej nadelila takmer sekundu.

Tretie miesto brala domáca hviezda Lara Gutová-Behramiová (+1,02), ktorá tesne zdolala Mikaelu Shiffrinovú.

„Som spokojná. Na pódium to tentoraz nestačilo, ale mám za sebou produktívny deň. Pri obhliadke trate som mala mierne obavy, ale išlo sa mi dobre. Teším sa na víkend,“ vravela Američanka v cieli.

Za štvrté miesto brala 50 bodov a navýšila svoj náskok na čele priebežného poradia SP. Pred Petrou Vlhovou, ktorá v St. Moritzi neštartuje, aktuálne vedie o 129 bodov.

Na priebežne druhú Slovenku sa doťahuje Gutová-Behramiová. Švajčiarka v piatok získala 60 bodov, spolu ich má 385, čo je o šesť menej ako Vlhová.

826393616 Čítajte viac Pini ma nezaujíma, reagovala vytočená Gutová. Vlhová mala obrovskú zlosť, v televízii ju museli vypípať

Shiffrinová, Gutová-Behramiová a ďalšie pretekárky budú v akcii aj ďalšie dva dni. V sobotu sa ide v St. Moritzi zjazd, v nedeľu ďalší superobrovský slalom.

Suverénna Goggiová

Pretekárky čakala v piatok úvodná rýchlostná disciplíny sezóny, keďže novembrové zjazdy pod Matterhornom v stredisku Zermatt/Cervinia museli zrušiť pre silný vietor. Na zjazdovke Corviglia mierne snežilo, niektoré lyžiarky mali smolu na hmlu a nižšiu viditeľnosť.

S podmienkami sa najlepšie vyrovnala Goggiová, tá si vybudovala rozhodujúci náskok v strednej technickej pasáži, ktorú prešla zjazdárskym štýlom a pustila v nej lyže.

Sofia Goggiová. Foto: Profimedia
1 Goggia ski Sofia Goggiová.

V rýchlych zákrutách iba minimálne brzdila a získala v nich na konkurentky sedem až osem desatín. Tridsaťjedenročná zjazdárka slávila 23. víťazstvo v prestížnom seriáli, šieste v superobrovskom slalome.

"Bola som trochu prekvapená. Vyštartovať v St. Moritzi s číslom sedem nie je ľahké, nemáte žiadne referenčné body. Nevedela som svoj čas nijako porovnať. Na trati som sa necítila práve najlepšie.

Každopádne išla som na hranici rizika, v niektorých častiach som príliš dobre nevidela. Dôležité úseky mi však vyšli a získala som v nich dobrú rýchlosť," povedala Goggiová v prvom televíznom interview.

Lyžiarky sa po programe v St. Moritzi presunú do francúzskeho Val d'Isere, kde 16.-17. decembra absolvujú zjazd a super G.

Vlhová sa do súťažného kolotoča vráti až 21. decembra, keď sa predstaví v slalome vo francúzskom Courcheveli.

Super G – St. Moritz

1. Sofia Goggiová (Tal.) 1:16,63 min., 2. Cornelia Hütterová (Rak.) +0,95 s, 3. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +1,02, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,08, 5. Federica Brignoneová (Tal.) +1,21, 6. Stephanie Venierová (Rak.) +1,58, 7. Marta Bassinová (Tal.) +1,77, 8. Corinne Suterová (Švaj.) +1,91, 9. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +2,07, 10. Mirjam Puchnerová (Rak.) +2,27

celkové poradie SP (po 8 z 34 súťaží)
1. Shiffrinová (USA) 520 b., 2. Petra VLHOVÁ (SR) 391, 3. Gutová-Behramiová 385, 4. Brignoneová 365, 5. Sara Hectorová (Švéd.) 296, 6. Goggiová 206

poradie v super G (1 z 11)
1. Goggiová 100 b., 2. Hütterová 80, 3. Gutová-Behramiová 60, 4. Shiffrinová 50, 5. Brignoneová 45, 6. Venierová 40

8 debata chyba
Viac na túto tému: #svetový pohár #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #Sofia Goggiová