Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súboj Vlhová vs. Shiffrinová v Jasnej je ohrozený! Slovensko prešľapuje na prahu veľkého škandálu

V budúcom roku viac ľudí na jednom športovom podujatí nenájdete. Do Jasnej sa v polovici januára chystajú desiatky tisíc Slovákov. Aby mohli vidieť svoju hviezdu Petru Vlhovú.

06.12.2023 20:56
Vlhová Shiffrinová Foto:
Rivalky, ktoré sa rešpektujú: Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová.
debata (94)

Ńestáva sa často, aby Svetový pohár v lyžovaní zavítal aj na Slovensko. Počas kariéry slávnej Liptáčky sa tak udeje len tretíkrát. Navyše, toto tatranské stredisko je len pár kilometrov od jej domu.

Preteky by mali vysielať renomované televízne stanice v 30 krajinách sveta a sledovať 155 miliónov ľudí. Podľa najnovších informácii však Slovensku namiesto veľkej slávy hrozí veľká blamáž.

Hoci je známe stredisko na svetové podujatie prakticky pripravené, môže sa stať, že z očakávanej udalosti nebude nič. Problémom sú financie. Lyžiarskemu zväzu ich prisľúbila bývalá vláda, po zmene úradníkov však nastali komplikácie.

To všetko sa rieši len šesť týždňov pred ostrým štartom. Odhadované náklady na podujatie sú štyri milióny eur. Väčšinu pokryjú sponzori a predaj vstupeniek, no bez štátnej podpory to vraj nepôjde.

"Na podujatie je všetko pripravené, akurát je problém s peniazmi. Svetový pohár neorganizujeme my, my sme len stredisko, ktoré poskytuje priestory. Organizuje ho lyžiarsky zväz, ktorý vlastní práva. Žiaľ, nemá na to dostatok financií.

Top lyžiarky s najvyššími odmenami za 10 rokov Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 20 najlepších lyžiarok podľa...

My sme prispeli veľkou mierou, ale celý svetový pohár zatiahnuť nemôžeme. Štát by mal nejakým spôsobom prispieť, no zatiaľ to dotiahnuté nie je. Ja len dúfam, že z toho nebude jedna veľká hanba," vyhlásil pre RTVS predseda predstavenstva Tatry Mountain Resorts Igor Rattaj.

Priestor na vyjadrenie dostal aj šéf Zväzu slovenského lyžovania Martin Paško:

„V prípade, že by sa niečo skomplikovalo alebo to nebolo možné odfinancovať, si budeme musieť sadnúť s hlavnými partnermi a hľadať riešenie – či sa Svetový pohár zruší alebo sa pôjde ďalej a nejakým spôsobom to urobíme.“

Podľa Paška mal zväz smolu, lebo v čase, keď mali dostať na papier kontrakt, sa na Slovensku zmenila vláda. Zväz medzitým požiadal ministerstvo školstva, pod ktoré spadá aj slovenský šport, o dofinancovanie.

Ide o 900-tisíc eur. V rukách má teraz všetko údajne Fond na podporu športu, ktorý by mal rozhodovať o pridelení dotácie v polovici decembra.

V slovenskom stredisku by sa mali konať preteky 20. a 21. januára. Naposledy sa tu preteky tohto rangu konali v sezóne 2021, Vlhová v obrovskom slalome pred domácim publikom pokorila aj Mikaelu Shiffrinovú.

„Veľmi sa teším, že sa do Jasnej opäť vrátim a budú môcť prísť aj fanúšikovia. Je to druh pozitívnej motivácie, že budem jazdiť na Slovensku a diváci ma budú môcť prísť povzbudiť. Verím, že budem v dobrej forme, bude sa mi dariť a spolu si to užijeme,“ prezradila nedávno aj úspešná slovenská lyžiarka.

Jasná v nedávnej minulosti hostila najlepšie svetové lyžiarky v rokoch 2016 a 2021, takže organizátori majú dostatok skúseností s prípravou podujatia najvyššej úrovne. Hanba to napokon môže byť o to väčšia, že už v júni pod Chopok zavítala inšpekcia z Medzinárodnej lyžiarskej a snoubordovej federácie (FIS) a riaditeľ ženskej časti Svetového pohára Peter Gerdol vyjadril spokojnosť s prípravami.

Prvých tisíc lístkov na podujatie sa 10. októbra, odkedy sa predávajú vstupenky, minulo za pár minút.

V porovnaní s rokom 2021 chystajú organizátori niekoľko zmien. "Každým rokom sa snažíme niečo vylepšiť na Svetovom pohári, pretože ho už začíname dostávať pravidelne. Tento rok sme sa rozhodli, že upravíme cieľový priestor a to tým, že do cieľa sme vyviezli prebytočnú zeminu.

Lyžiarske legendy ako postavičky z rozprávky Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Vlhová so žehličkou. Ako by vyzerali lyžiarske...

Ide o pôvodnú zeminu z tohto domáceho prostredia. Aj predstavitelia z FIS vyhodnotili cieľový priestor na výbornú,“ približuje Maroš Kupčo, veliteľ tratí pre Svetový pohár.

Jana Palovičová, ktorá je zároveň aj viceprezidentkou Zväzu slovenského lyžovania hodnotí možnosť organizovať Svetový pohár v Jasnej ako vysokú známku ocenenia, a to najmä vďaka kompaktnému a profesionálnemu tímu, ktorý je schopný na špičkovej úrovni pripraviť vrcholné podujatie.

„Budeme robiť všetko pre to, aby boli zástupcovia FIS spokojní s organizáciou pretekov žien v zjazdovom lyžovaní a my sme mohli tak žiadať o pridelenie ďalších pretekov Svetového pohára pre Slovensko,“ povedala pre oficiálnu stránku podujatia.

Na rozdiel od covidového Svetového pohára, ktorý sa v Jasnej konal v marci 2021, tentokrát budú môcť diváci vidieť najväčšie hviezdy ženského lyžovania na vlastné oči.

A my len dúfame, že napokon sa tak stane a nebude z toho nebotyčná hanba pre Slovensko.

Letná dovolenka zjazdových lyžiarok Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Uplynulú sezónu už zahodili za hlavu a chystajú...
94 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní