Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

A čo ak klimatickí aktivisti vbehnú pod lyže Vlhovej? Švajčiari majú pred pretekmi obavy, uvažujú, ako na zelených

Jeden ženský obrovský slalom v rakúskom Söldene, dva slalomy vo fínskom Levi a jeden mužský v Rakúsku. Nič viac. Doteraz sa konali iba štyri z deviatich plánovaných pretekov Svetového pohára. O tom, čo sa nedávno udialo v rakúskom Gurgli, sa nehovorí kvôli víťazovi, ale predovšetkým pre kampaň "Last Generation Austria".

24.11.2023 11:00
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová.
debata (6)

Minulú sobotu, keď päť jazdcov stále čakalo na štartovom rošte, vtrhlo do cieľa niekoľko klimatických aktivistov. Do snehu nasypali oranžový prášok a držali transparenty s nápisom „Počúvajte Climate Council!“

Bezpečnostná služba mala plné ruky práce – odstraňovala z miesta nielen samotných aktivistov, ale aj farby, zatiaľ čo majster sveta v slalome Henrik Kristoffersen pred kamerou nórskej televízie kričal: „Prekliati idioti! Nemáte rešpekt k športovcom a divákom.“

To, čo sa stalo, opísal ako „nechutné a odsúdeniahodné“ a vraví: „Je mi zle, keď si na to spomeniem.“

Teraz však vyvstáva otázka: Ako zareagujú napríklad švajčiarski organizátori MS na incident v Rakúsku? Bojíte sa, že by sa mohlo opäť niečo stať? Napríklad aj našej Petre Vlhovej? Zvýšia sa bezpečnostné opatrenia? pýtal sa švajčiarsky denník Blick.

Video

Po zrušení mužských aj ženských pretekov na Matterhorne sa mužský kolotoč presúva do Engadine. „Momentálne skúmame naše možnosti a rozšírime naše bezpečnostné opatrenia,“ tvrdí prezident MS vo Svätom Moritzi Robin Miozzari.

Ako budú konkrétne opatrenia vyzerať, zatiaľ nie je jasné. Miozzari zatiaľ nechce hovoriť o mimoriadnych opatreniach, „aby boli diváci a návštevníci zasiahnutí čo najmenej“.

Na tri preteky vo Svätom Móritzi prišlo vlani dobrých 22-tisíc ľudí.

Aj stredisko v Adelbodene sa rok čo rok mení na lyžiarsky blázinec – vlani prišlo na obrovský slalom 24-tisíc ľudí. Pokiaľ bude dobré počasie, niečo podobné sa dá očakávať aj tentokrát. Žeby ideálna platforma na protestné akcie?

Gurgl aktivisti lyžovanie Čítajte viac Preplo im? Ekologickí aktivisti nasypali na zjazdovku piesok, hviezdny Nór ich chcel zmlátiť

Šéf bezpečnosti Gerhard Germann má jasný názor: „Narušenie pretekov v najvzrušujúcejšej fáze nie je fér a určite nie je vhodné.“

Nepôjde však o žiadne novinky – bezpečnostná koncepcia už niekoľko rokov zahŕňa rokovania aj s klimatickými aktivistami či inými záujmovými skupinami.

K tomu treba pripočítať profesionálne kontroly zo strany bezpečnostnej spoločnosti. „Už asi 15 rokov sú návštevníci kontrolovaní na zakázané predmety pri vchode,“ potvrdzuje Germann.

Problém vo Wengene? Pretekárska trať má 4,5 kilometra, na mnohých miestach sa neplatí vstupné – turistický svah je hneď vedľa. „Faktom je, že ak niekto naozaj chce, môže sa dostať na svah,“ pripúšťa šéf tamojšieho podujatia Näpflin.

V takom prípade je vraj tiež dôležité, aby televízia príliš nedávala priestor podobnému správaniu.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová reagovala na Shiffrinovej slabšiu formu. Keď zistila, že Montreal hrá doma a stihne ho, zháňala lístky na Slafkovského

Vo Wengene jednoducho nie sú možné komplexné kontroly, tvrdí Näpflin. Kontrolujú sa však ľudia, ktorí akýmkoľvek spôsobom vyčnievajú – najmä v cieľovom priestore. Näpflin zdôrazňuje, že protestov sa nebojí ani po tom, čo sa udialo v Rakúsku.

„Navyše, aktivisti nedosiahnu to, čo chcú. Naopak, vyvolávajú len veľa hnevu,“ pridáva prezident pretekov v Crans-Montane Hugo Steinegger. „Napokon budú všetci hodení do jedného vreca. Ukazuje sa to uz aj vo voľbách,“ zamýšľa sa s odkazom na nedávne prehry zelených pri volebných urnách nielen vo Švajčiarsku.

Valaisská náhorná plošina už má skúsenosti s klimatickými aktivistami. Vlani vo februári boli náznaky väčšej operácie a tak si dali obzvlášť záležať. Napriek tomu sa mužovi s odhalenou hruďou podarilo vyliezť na lešenie výsledkovej tabule a vylepiť plagát.

Krásny a luxusný dom Mikaely Shiffrinovej Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Prejdite sa po dome elitnej lyžiarky Mikaely...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Petra Vlhová #alpské lyžovanie