Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zranenie mi vzalo, čo milujem. Vraciam sa silnejší, chcem body i pomôcť prírode

Ladil formu na najprestížnejší mužský obrák. Deň pred januárovými pretekmi v Adelbodene ho pri páde vo Val di Fassa zastavili až ochranné siete.

26.10.2023 11:50
Andreas Žampa Foto:
Andreas Žampa.
debata

Diagnóza bola veľmi nepríjemná: predčasný koniec sezóny po dvojnásobnej zlomenine ihlice pravého členka, poranení bočného väzu kolena i malej fraktúre pod jabĺčkom.

Andreas Žampa (30) by mal v nedeľu absolvovať prvý obrovský slalom v novej sezóne Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Söldene.

„Na všetko sa musím pozrieť s odstupom. Keď to spravím, som za to zranenie v podstate rád. Nikdy si tak moje telo neoddýchlo,“ vraví skúsený slovenský reprezentant.

Bude nová sezóna pre vás kvôli návratu po ťažkom zranení iná?

Mal som dlhšiu pauzu, lebo uplynulý ročník som predčasne ukončil. Moja príprava prebiehala v duchu, že ak vám niečo vezmú, chcete to čo najskôr späť. Išiel som do tréningov s veľkým elánom.

Lyžovanie milujem a zranenie mi ho vzalo. Veľa sme bicyklovali, vychutnal som si zo sedla krásy Slovenska. Priorita bola pripraviť sa na lyže bez toho, aby som mal strach o zranenú nohu. Odviedli sme skvelú prácu. Od prvého tréningu na snehu som sa cítil dobre.

Mauro Pini Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová vzala do kempu aj talentovanú Jančovú, borí sa s neviditeľným protivníkom. Nad jej štartom do sezóny visí otáznik

Noha vás nebolí?

Musím zaklopať, ani jeden deň som nemal problém. Skúšali sme to na rôznych povrchoch a všetko drží. Verím, že k dobrému zdravotnému stavu prispejem aj čo najlepším štartovým číslom.

Aké boli prvé dni po zranení?

Na všetko sa musím pozrieť s odstupom. Keď to spravím, som za zranenie v podstate rád. Nikdy si tak moje telo neoddýchlo. Už teraz mám pocit, že som silnejší ako pred zranením. Mentálne aj fyzicky.

Nie nadarmo sa hovorí, že zlomená kosť býva silnejšia ako predtým. Mám rovnaký pocit. Verím, že to ukážem aj na lyžiach.

Nemuseli ste hlavu presviedčať, že noha je stopercentná?

Nie, išlo to prirodzene od operácie až doteraz. Ani na chvíľu som necítil, že by ma niečo pichlo alebo zabolelo.

Ľudia si vás obľúbili aj ako spolukomentátora pre televíziu JOJ Šport. Je táto cesta nateraz v úzadí?

Áno, chcem sa primárne sústrediť na svoju kariéru. Ak budem mať voľný čas, nebránim sa ani televízii, ale priorita je jasná.

Koláž lyžiarky veľký glóbus Čítajte viac Hra o glóbusy sa začína, Vlhovú čaká boj so Shiffrinovou či s Gutovou. Liptovská strela môže Slovákom poriadne prilepšiť

Prípravu ste tradične absolvovali na Novom Zélande. Prečo nie v Argentíne a Čile ako väčšina pretekárov Svetového pohára?

Na Novom Zélande sme boli o tri týždne dlhšie, ako sme plánovali. Všetko vyšlo skvele. Vynechali sme prípravu na ľadovcoch, lebo snehu bolo málo a zatvárali ich. U protinožcov ho bolo akurát. Tridsať dní nám nezapršalo, počasie bolo stabilné, nevynechali sme ani jeden tréning.

Postupne som budoval sebadôveru. Na Nový Zéland chodíme už desať rokov. Máme tam zázemie, pracovali sme s Alice Robinsonovou, ktorá je pre nich absolútnou prioritou. Volala si nás na tréningy. Veríme, že nám to pred Söldenom pomôže.

Pomohla aj bratská spolupráca s Adamom a Teom?

Je medzi nami deväť a dvanásťročný rozdiel. Cítime progres, ťaháme sa. Veríme, že budeme všetci traja bodovať vo Svetovom pohári. Teo jazdí už dnes veľmi rýchlo.

Ešte sa nestalo, že by ma zdolal, ale rozdiel je v stotinách. Musíme s Adamom makať, lebo nová generácia je rýchla. Ak Teovi vyjdú preteky a posunie sa v rebríčku, mohol by sa po novom roku predstaviť vo Svetovom pohári.

Naďalej platí, že pôjdete iba v obrovských slalomoch?

Áno. Slalom som zavrhol už ako mladší. Občas ho trénujeme, ale je to iný svet, v ktorom nie som doma. V obráku sa cítim najlepšie a aj moja šanca je najvyššia.

Aké máte ambície?

Dostať sa do druhého kola čo najčastejšie a v ňom predviesť kvalitnú jazdu. Verím, že zabodujem hneď cez víkend v prvých pretekoch.

Zjazdovka v Söldene nebude k dispozícii na tréning, takže sa budeme chystať na prvý obrák v susednom Pitztahli. Ideálne by bolo, keby som sa dostal do nasadenej tridsiatky.

Petra Vlhová Čítajte viac Nič iné, len veľa lyžovania! Vlhová po chorobe opäť trénuje. Štart v Söldene? Musíme byť realisti, vraví

Neobávate sa, že tropické leto i teplá jeseň ohrozia niektoré z pretekov?

Nedokážeme to ovplyvniť. Je to na organizátoroch. V Söldene urobili vlani veľký zásah do prírody. Odbagrovali časť ľadovca a vyrovnali zjazdovku.

Preteky tam budú určite, lebo vďaka tomu odložili sneh na dve pretekárske trate. Druhá vec je, že som sa rozhodol spraviť niečo, aby som prírode pomohol.

Hovorte…

S generálnym partnerom, ktorého nosím na prilbe, sme sa rozhodli, že do každých pretekov pôjdem s inou prilbou, ktorú budú môcť diváci vyhrať. Zároveň tým aj v spolupráci s Medzinárodnou lyžiarskou federáciou (FIS) poukážeme na zásahy do prírody.

Ten v Söldene bol najväčší za posledných 30 rokov v regióne. Mojou úlohou bude edukácia, aby aj deti našich detí poznali zimu. Aj v našich pretekoch Žampa Cup vedieme deti k edukácii v ekológii i environmenta­listike. Aby skrátka vedeli, ako veľa príroda pre nás znamená.

Nesúhlasíte, že príroda musí ustupovať elitnému seriálu?

Všetci rozumieme tomu, že Svetový pohár musí pokračovať. Avšak existujú aj iné možnosti, ako tomu bolo v Söldene. Nie sme ešte na úrovni, aby sme okamžite hýbali vecami správnym smerom.

Ako jazdci sme sa však zhodli, že vytvoríme tlak aj na naše federácie. Máme jednotný názor, chceme chrániť prírodu, aj keď milujeme náš šport.

Máte pocit, že sa za posledné roky viac tlačí na to, aby sa jazdilo aj na úkor ekológie?

Tiež organizujeme menšie preteky a vidíme, že to nie je jednoduché. Počasie je veľmi nevyspytateľné. Pred týždňom sme mali v sobotu v Tatrách 21 stupňov Celzia a v pondelok už sneh. Výkyvy sa stali trendom.

FIS chce prinášať preteky, ale taktiež dbať na prírodu. Nie je ľahké nájsť kompromis. V pozadí sa hovorí, že by sa v elitnom Svetovom pohári jazdilo menej a vytvorila by sa akási druhá liga, kde by bolo pretekov viac. Je to podobné ako v tenise, kde sú turnaje ATP 500 i 250.

Top lyžiarky s najvyššími odmenami za 10 rokov Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 20 najlepších lyžiarok podľa...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andreas Žampa #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2023/24