Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Manažér lyžiarskej hviezdy: Ak by som mohol, Vlhovej vypnem hlavu. Skončí pri nej kľúčový muž?

Nie je možno taký dôležitý ako jej otec Igor či brat Boris, ale v Tíme Vlha mu patrí kľúčová pozícia.

21.04.2023 06:03
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová s medailou za celkové tretie miesto vo Svetovom pohári 2022/23.
debata (3)

Manažér Petry Vlhovej Richard Galovič sa stará o to, aby mala najlepšia slovenská lyžiarka financie, pokoj a podmienky na čo najlepšiu prípravu a následné súťaženie.

„Nie je to ľahká práca, ale pri takej úspešnej športovkyni je všetko radostnejšie a jednoduchšie,“ vraví skúsený funkcionár.

V domácom športe pôsobíte už viac ako 30 rokov, rukami vám prešlo viacero športových es. V čom je spolupráca s Vlhovou odlišná?

V mnohých aspektoch. Petra je unikátnejšia, ako sú unikátni ostatní top športovci. Má pocit, že musí kontrolovať veci od začiatku procesu až do konca. Je to veľmi náročné. Chceli by sme, aby občas vypla hlavu a spoľahla sa na ľudí okolo seba. Petra však má zakorenené v sebe a zrejme aj vo svojej DNA, že chce mať plnú kontrolu nad všetkými procesmi, ktoré sa okolo nej dejú.

Negatívom je, že sa oberá o energiu, ktorú by mohla dobíjať medzi ťažkými tréningmi, cestovaním a náročným súťažením, s ktorým sú spojené tlak a očakávania. Na druhej strane je to impozantné. Vždy som sa snažil viesť športovcov k tomu, aby preberali čo najväčší diel zodpovednosti. Keď športovec v jeden deň skončí s aktívnou kariérou, musí byť pripravený naskočiť do života po kariére. Keby som mohol o niečo viac zoptimalizovať Petrin deň, občas by som jej vypol hlavu…

Petra Vlhová. Foto: Profimedia
Vlhová zjazd Petra Vlhová.

Podarí sa vám to aspoň občas?

Niektoré veci sa nedajú znásilňovať. Môžete niečo naznačiť či vytvárať situácie okolo nej, aby na to prišla sama. Priamymi príkazmi neuspejete.

V priebehu sezóny sa šírili špekulácie, že myslí na materstvo a plánuje oznámiť koniec kariéry. Ako ste to v tíme vnímali?

Spomenul by som nekorektnú prácu niektorých médií, ktoré podsúvajú či živia rôzne typy vyhlásení. Považujem za nefér správanie, ak športovkyňa urobí rozhovor pre nejaký magazín o tom, že ako dospelá žena má ambíciu mať deti a založiť si rodinu, čo je úplne normálna téma, no niektoré slovenské médiá, ktoré s ňou na túto tému ani nehovorili, tri mesiace preberajú a modifikujú jej vyjadrenia podľa toho, ako sa im to hodí.

Z vyjadrení, ktoré športovkyňa povedala v iných kontextoch, vznikajú pochybnosti a potom vytvárajú obraz, ktorý napokon nie je pravdivý. Budeme pracovať aj na tom, aby sa podobné situácie neopakovali.

Petra Vlhová, jej brat Boris, otec Igor Vlha a... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Slovinsko Maribor Slalom Ženy Vlha Petra Vlhová, jej brat Boris, otec Igor Vlha a manažér Richard Galovič na podujatí v Krajnskej Gore 2019.

Ako to chcete urobiť?

V druhej polovici júna máme pripravenú teambuildingovú akciu, ktorá je nastavená pre náš tím. Jej súčasťou budú aj pracovné raňajky s médiami, s ktorými sa chceme dohodnúť, ako budeme komunikovať, čo je prospešné pre obe strany a čo nie.

Našim cieľom je zjednotiť sa s pracovníkmi médií tak, aby sme im poskytli dostatok relevantných informácií a aby nemuseli modifikovať naše vyjadrenia do stavu, ktorý už v danom momente nie je pravdivý.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Richard Galovič #Vlha Tím