Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V rodisku legendy NHL. Vlhová vo švédskom Aare jubiluje

Petra Vlhová pomaly uzatvára jedenástu sezónu vo Svetovom pohári. Dnes a zajtra sa opäť predstaví v Aare. Na programe sú obrovský slalom (prvé kolo sa začína o 10.00, druhé o 13.00, prenos vysiela JOJ Šport) a slalom (10.30/13.30).

10.03.2023 07:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová vlani vo švédskom stredisku Aare obrovský slalom vyhrala.
debata

Slovenská lyžiarka absolvovala v elitnom seriáli už 196 pretekov, z toho vybojovala 65 pódiových umiestnení a 27-krát stála na najvyššom stupienku. V Aare, na mimoriadne obľúbenej zjazdovke, oslávi milé jubileum. Bude to jej dvadsiaty štart vo švédskom stredisku na vrcholných podujatiach.

Zverenka Maura Piniho v ňom síce nie je štatisticky taká úspešná ako v Záhrebe či Levi, ale predsa má Aare pre 27-ročnú Liptáčku špecifický význam. V roku 2015 si tu dala predčasný vianočný darček. Trinásteho decembra vyhrala svoje prvé preteky vo Svetovom pohári. S číslom devätnásť zdolala v slalome druhú domácu Fridu Hansdotterovú (+ 0,59 s) i tretiu Nórku Ninu Loesethovú (+0,65).

Petra Vlhová Čítajte viac Fanúšik žiada odškodné za tisíce, padajú vyhrážky súdom. Vlhovci riešia pred Aare chúlostivý problém

„Je to pre mňa prekrásny deň. Som neskutočne šťastná. Lomcujú mnou emócie, ani neviem, čo mám povedať,“ vravela vtedy Vlhová do mikrofónu Medzinárodnej lyžiarskej federácie. Výnimočných dní zažila v rodisku švédskych hokejových bratov – útočníka Joela a brankárskej legendy NHL a New Yorku Rangers Henrika Lundqvista – viacero.

O tri roky neskôr skončila osemnásta v zjazde, čo bol jej dovtedy najlepší výsledok v elitnom seriáli v rýchlostných disciplínach. O jedenásť mesiacov neskôr prišla Vlhovej medailová žatva na MS. Striebro v alpskej kombinácii vybojovala najmä vďaka výbornému zjazdárskemu kolu (6. miesto).

Bronz v slalome dovŕšil kompletnú zbierku cenných kovov, z ktorej najviac žiarilo zlato z obrovského slalomu. Nečakané, šokujúce, vydreté, zaslúžené.

Petra Vlhová s copíkmi. Čítajte viac Pini si odskočil domov, Vlhová do Lausanne. Z rúk Bacha si prevzala certifikát

Vlhová sa na náročnej trati a v nehostinných podmienkach – cieľovú bránu museli pre vietor a z obáv o bezpečnosť pretekárok odstrániť – nakoniec zdolala Nemku Viktoriu Rebensburgovú. Pred dvoma rokmi tu Vlhová vyhrala slalom a aj vďaka stovke bodov sa o týždeň neskôr tešila z veľkého krištáľového glóbusu.

V Aare triumfovala aj vlani, ale tentoraz v obrovskom slalome. Odvtedy znela slovenská hymna na počesť Vlhovej len dvakrát – po slalome na zimnej olympiáde v Pekingu a pretekoch vo Flachau. Fakty sú neúprosné. Vlhová prežíva neľahkú poolympijskú sezónu. Aj sama priznala, že si v nej veľa radosti neužila. Na obľúbené miesto sa tak vracia v ideálnom čase.

O glóbusy už zabojovať nemôže, medailu na majstrovstvách sveta nezískala. Stále sú však v hre body a povzbudenie do nasledujúcej sezóny. Oboje sa jej môže hodiť.

Svetové lyžiarky bez kombinéz Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Corinne Suterová - Švajčiarsko
debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2022/2023