Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová má soby i rekord. Ale v jednej veci za Shiffrinovou zaostáva

Dve podujatia v technických disciplínach zrušené, na programe je tretí pokus. Odklad nehrozí, za polárnym kruhom je snehu dosť.

14.11.2022 13:31
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová s jedným zo svojich sobov.
debata (1)

Svetový pohár alpských lyžiarok odštartuje tento víkend vo fínskom Levi.

Obrovský slalom v Söldene, ani paralelné preteky v stredisku Lech-Zürs sa totiž neuskutočnili, dôvodom bol v oboch prípadoch nedostatok snehu.

Na severe Fínska takéto problémy nemajú. Lyžiarska federácia FIS minulý týždeň potvrdila, že dva ženské slalomy v Levi sa pôjdu v plánovanom termíne (19. a 20. novembra).

odkaz
vlhova-program

Preteky majú od roku 2013 milú tradíciu. Ich víťazka dostane malého soba, ktorého si „adoptuje“ a môže ho neskôr navštevovať.

Najúspešnejšie pretekárky tohto obdobia Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová by si už mohli otvoriť aj minifarmu. Slovenka sa hrdí piatimi triumfami v Levi, čo je rekord podujatia, Američanka má o jedno menej.

Príprava podľa plánu

Američanka však drží jeden rekord, ktorý sa bude ťažko prekonávať. V roku 2019 triumfovala s náskokom 1,78 sekundy, čo v praxi znamená viac ako markantný rozdiel.

2018 Shiffrin Čítajte viac Zlá správa pre konkurenciu. Shiffrinová má v zálohe tajnú zbraň

Ide o impozantnú hodnotu najmä v súvislosti s minulým rokom, keď víťazku a poslednú pretekárku, ktorá sa prebojovala do 2. kola, delili v cieli necelé dve sekundy.

Top favoritkou pretekov je olympijská šampiónka Vlhová. V minulej sezóne získala malý glóbus za slalom. Z deviatich slalomom v ročníku 2021/22 vyhrala päť (dva v Levi), v ďalších troch stála na pódiu, raz bola štvrtá.

„Príprava ide podľa plánu. Keď sme prišli do Fínska, teploty boli celkom vysoké. Ale už sa ochladilo a teraz tu vládnu perfektné podmienky. Cítim sa dobre, som pripravená,“ povedala Vlhová na videu:

Vlhová potvrdila, že zrušené preteky v stredisku Lech-Zürs nenabúrali jej plány.

„Už predtým sme sa rozhodli, že do Lechu nepôjdeme. Zopakovali sme scenár z vlaňajška. Sústredím sa predovšetkým na slalom a obrovský slalom. Plánujem ísť aj nejaké rýchlostné disciplíny, ale priorita je slalom a obrák,“ dodala Vlhová.

Jej hlavnou súperkou bude opäť Shiffrinová. Fenomenálna Američanka má v zbierke šesť malých glóbusov za slalom a tiež 47 víťazstiev v najtočivejšej disciplíne.

„Prvýkrát som v Levi v predstihu a užívam si to. Verím, že dostatočný počet tréningov mi pomôže v pretekoch,“ uviedla Shiffrinová.

Víkendové slalomy v Levi sa uskutočnia v sobotu a nedeľu, vysiela ich aj JOJ Šport či Eurosport.

Tím Petry Vlhovej v sezóne 2022/23 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mauro Pini - hlavný tréner.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie