Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová o Vlhovej: A nemohli by sme aspoň na chvíľku vyvesiť bielu vlajku?

Nestáva sa často, aby sa americké denníky venovali slovenským športovcom. Z času na čas priestor dostane Peter Sagan, na začiatku roka si zámorské srdcia získal Filip Polášek a jeho športový príbeh, ktorý zavŕšil triumfom v Melbourne. Na stránky prestížnej tlače - aj New York Times - sa tentoraz dostala lyžiarka Petra Vlhová. Cez pery najväčšej rivalky - Mikaely Shiffrinovej.

30.11.2021 10:00
Vlhová, Shiffrinová Foto:
Dve veľké súperky - Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová.
debata (12)

„Magic Johnson mal Larryho Birda. Arnold Palmer zasa Jacka Nicklausa a Mikaela Shiffrinová má Petru Vlhovú,“ napísal po napínavom slalome v Killingtone portál Vermont Journal.

Keď má športovec rovesníka, s ktorým môže bojovať a porovnávať sa, ťažia z toho obaja. Vzniká rivalita, ktorá posúva výkony jednotlivcov na hranicu ľudských možností. Presne tento fenomén si všimli viaceré americké médiá – dievča spod Tatier je vraj tým, ktoré aj naďalej motivuje jednu z najlepších lyžiarok v histórii.

Keď 26-ročná držiteľka troch veľkých glóbusov po nedeľňajšom slalome rozdávala úsmevy na všetky strany, otázky smerujúce na ňu sa často týkali jej súperenia s rovnako starou Slovenkou. „Vravia mi, aké je to vzrušujúce. Dokonca aj iné lyžiarky sledujú preteky do konca, sú zvedavé, ako to dopadne. Pre lyžovanie je to fajn. Aj mňa to posúva,“ zamyslela sa pre N.Y. Times.

Petra Vlhová Čítajte viac Zvládla, čo málokto. Chybujúca Vlhová si dala dokopy nohy aj hlavu

V Levi brala dva slalomárske triumfy Vlhová, Shiffrinová zasa potvrdila, že doma je paňou ona – v Killingtone vyhrala všetky doterajšie slalomy Svetového pohára. Dovedna ich bolo päť.

„Keď Petra jazdí v životnej forme, je veľmi ťažké ju zdolať,“ podotkla Američanka s tým, že to isté platí aj o nej. Napokon priznala, že takáto rivalita je občas veľmi unavujúca.

„Počas sezóny ste stále viac pod tlakom. Stupňujete výkon a tá druhá osoba, a zdá sa, že je to vždy Petra, je stále tam. Občas sa mi chce povedať: ‚Nemohli by sme na minútu vyvesiť bielu vlajku a obe si poriadne zdriemnuť?‘,“ vysvetlila svoje pocity.

Slávna lyžiarka si u Vlhovej všimla jednu zmenu. Pôsobí na ňu oveľa veselšie. „Vyzerá, že je vo veľkej pohode. A to neplatí len o jej lyžiarskej technike. Atmosféra v jej tíme je – zdá sa – pozitívnejšia. Mám pocit, že tu vidím viac úsmevu,“ doplnila.

Súboj Vlhová vs. Shiffrinová v Killingtone Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Killington (USA), 26. a 27. novembra – obrovský...

V minulosti to medzi tímami Vlhovej a Shiffrinovej niekoľkokrát zaiskrilo. Napríklad keď Američania obvinili niekdajšieho trénera Vlhovej – Livia Magniho – že si robí videozáznam zo Shiffrinovej tréningu. Mediálnou prestrelkou sa skončili aj preteky v Jasnej – rodáčka z Vailu naznačila, že ju organizátori zámerne zdržiavali na štarte pred finálovou jazdou v obrovskom slalome.

„Mikaela je zrodená pre víťazstvo, a keď je druhá či tretia, je zle. Do istej miery to chápem, aj u mňa je to také. Viem však uznať, keď je súperka lepšia. Nie som si istá, či to dokáže aj ona,“ uviedla vo svojej autobiografii Petra – Moja cesta k veľkému glóbusu slovenská lyžiarka.

Tá si dá od súťažných svahov krátku prestávku. Najbližšie sa predstaví 21. decembra vo francúzskom Courcheveli.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová