Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Slovenský biatlon má nečakaný problém. EÚ začala brojiť proti olovu

Slovenský zväz biatlonu (SZB) sa obáva, že silnejúce hlasy z Európskej únie na zákaz používania olova by mohli ohroziť budúcnosť biatlonu ako jedného z najpopulárnejších športov.

04.05.2021 11:10
Ivona Fialková Foto: ,
Ivona Fialková.
debata (8)

Podľa EÚ olovo predstavuje nebezpečenstvo pre prírodu a životné prostredie, preto EÚ už pod nátlakom Európskej chemickej agentúry začala rokovania o jeho zákaze.

"Predstavitelia Slovenského zväzu biatlonu a ich členovia sú presvedčení o tom, že chystané zákazy olova nemôžu byť účelové a nemajú žiaden prínos, pokiaľ vznikli na základe teoretických znalostí, bez zohľadnenia praktických skúseností a bez diskusie odbornej verejnosti.

Navyše neboli zohľadnené ekonomické, bezpečnostné a ostatné vplyvy na spoločnosť a prírodu. Predovšetkým ekonomické faktory by mali na ďalšie fungovanie Slovenského zväzu biatlonu katastrofálne dopady a hrozil by jeho zánik. O bezpečnosti pri používaní iných nábojov, ako sú tie z olova, sa ani nemusíme baviť," píše sa v tlačovej správe SZB.

Slovenský zväz biatlonu neeviduje za svoje dlhoročné pôsobenie žiadne výhrady zo strany klubov, športovcov a trénerov, ktorí by nesúhlasili s používaním olova v nábojoch.

„Popierame akékoľvek chemické znečistenie všetkých strelníc a teda aj okolitej prírody, ktorými zväz a biatlonové kluby disponujú. Odpad po sebe vždy podľa príslušných nariadení upraceme a náboje nemajú na znečistenie prírody nijaký podiel,“ doplnili biatlonisti v tlačovej správe.

Viceprezident pre Štátnu športovú reprezentáciu Peter Kazár v tejto súvislosti uviedol: "Je pre nás nepredstaviteľné, čo by zákaz olova mohol znamenať pre šport. V našom prípade by už biatlon nebol biatlonom. Naša strelnica v Národnom biatlonovom centre v Osrblí má vybetónovaný základ pod terčmi, kde mimo zamestnancov a trénerov nemá nikto prístup.“

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #biatlon