Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovské tlaky. Vlhová mala výraznú stratu, no siahala na veľký glóbus

Chyba v prvom kole slalomu i veľký glóbus na dosah. Petra Vlhová je na prahu historického úspechu.

20.03.2021 11:09 , aktualizované: 11:21
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli v 1. kola slalomu v Lenzerheide.
debata (38)

V sobotňajšom slalome na finále Svetového pohára alpských lyžiarok v Lenzerheide sa líderka disciplíny Vlhová nevyhla chybám a stratila na Rakúšanku 1,84 sekundy. Stačilo jej to na šiestu priečku.

Boj o malý krištáľový glóbus za slalom má po prvom kole v Lenzerheide najlepšie rozohraný Katharina Liensbergerová.

Na druhom mieste je Nórka Kristin Lysdahlová (+0,70), tretia je Američanka a ďalšia Vlhovej prenasledovateľka Mikaela Shiffrinová (+0,90).

Deviata priečka patrí ďalšej Slovenke Martine Dubovskej (+2,42 s), ktorá však reprezentuje Česko.

Slalom v Lenzerheide s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová v cieli slalomu v Lenzerheide po...

„Hneď v úvode som spravila chybu a potom ma to vyviedlo z miery. Nešla som dobre. Trať nebola náročná, náročné sú podmienky. Bojovala som viac s podložkou ako so stavbou trate. Sú to obrovské tlaky a ja som to nezvládla. Do druhého kola dám maximum,“ povedala Vlhová pre RTVS.

Ak chce Vlhová obhájiť malý glóbus, musí buď zvíťaziť alebo skončiť najhoršie druhá v prípade, že triumfovať bude Shiffrinová alebo Liensbergerová.

Ak by zverenkyňa Livia Magoniho obsadila tretie miesto, glóbus by získala jedna z jej súperiek podľa toho, ktorá z nich by ovládla slalom.

Majsterka sveta v tejto disciplíne Liensbergerová vyhrala predchádzajúci slalom vo švédskom Are a s trojkou otvorila sled najväčších favoritiek. Na otvorenej a rytmickej trati išla agresívne a zároveň isto, vypracovala si solídne vedenie.

„Cítila som sa dobre a užívala som si to. Môj cieľ mi dodáva silu a motiváciu. Situácia sa pre mňa nezmenila, v druhom kole budem opäť naplno riskovať,“ povedala Rakúšanka pre portál laola1.at.

Shiffrinová sa na trať vydala hneď po nej a hoci neurobila žiadnu viditeľnejšiu chybu, z vrchnej strmšej pasáže si nepriniesla rýchlosť, akú by potrebovala do zvyšku jazdy.

Čo sa týka boja o veľký glóbus, dvadsaťpäťročná Liptáčka vedie pred Larou Gutovou-Behramiovou o 96 bodov.

Ak zaboduje aspoň v jedných zo zostávajúcich dvoch pretekov (podľa pravidiel finále SP boduje iba najlepšia pätnástka, posledná získa 16 bodov), dočká sa celkového triumfu vo Svetovom pohári.

Druhé kolo slalomu žien v Lenzerheide je na programe od 13.30 h, predstaví sa v ňom dovedna 21 pretekárok.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní