Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vysoká škola behu. Kläbo sa nechal dobehnúť, rivala Boľšunova pokoril v závere

Kvarteto nórskych bežcov na lyžiach v zložení Pal Golberg, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Johannes Hosflot Kläbo získalo na MS v Oberstdorfe zlaté medaily v štafete na 4x10 km.

05.03.2021 15:44 , aktualizované: 19:21
Johannes Hösflot Kläbo Foto: ,
Finiš Johannesa Hösflota Kläba a rozradostení členovia nórskej štafety.
debata (1)

Nóri triumfovali v piatok v nemeckom stredisku s náskokom 12 sekúnd pred Ruskom, bronz si vybojovali Francúzi (+1:12,6 min.).

Úvodný úsek štafetových pretekov zvládol najlepšie Rus Alexej Červotkin. Ten využil problémy favorizovaných Nórov a odovzdával Ivanovi Jakimuškinovi s luxusným náskokom 44 sekúnd.

Jakimuškin ale v ťažkých podmienkach za hustého sneženia išiel pomaly, ťažko razil stopu a postupne ho predbehli piati súperi. Na druhej odovzdávke boli bok po boku na čele Nóri a Fíni, ktorí sa odtrhli v závere úseku, pričom Iivo Niskanen si bez problémov postrážil Iversena. Rusi odovzdávali až na šiestom mieste za Švajčiarskom, Francúzskom a Švédskom.

Na treťom úseku sa odtrhol Holund a vypracoval Nórom vyše 25 sekundový náskok na súperov. Ako druhí odovzdali Francúzi, tretí boli Švédi. Rus Arťom Malcev zaostal o 35 sekúnd a odovzdal piaty.

Všetko sa rozhodlo na záverečnom úseku. Kläbo nevyzeral až tak disponovaný a Rus Aleksander Boľšunov ho silným tempom dobehol, na méte 34,7 km už prebral vedenie.

Nór sa ale nechal dobehnúť z taktických dôvodov, keďže vedel, že finiš má lepší. Rozpútala sa teda taktická bitka dvojice, obaja sa najprv športovo striedali v ťažkej stope a o všetko si to rozdali v záverečnom kole.

V ňom sa ruský líder celkového poradia Svetového pohára pokúsil Nórovi ujsť, ten ale vedel, že je najlepší šprintér a držal sa rivala až do záveru.

A v ňom potvrdil pozíciu favorita a predviedol vysokú školu behu. V poslednom stúpaní nasadil brutálne tempo a v cieľovej rovinke už skúsene nedopustil žiadnu drámu.

Kläbo na šampionáte skompletizoval zlatý hetrik, keď vyhral individuálny aj tímový šprint a štafety. Podarilo sa mu to už tretíkrát v kariére po ZOH 2018 v Pjongčangu a MS 2019 v Seefelde.

„Ja som urobil hlúpu chybu a zvolil inú taktiku ako zvyšní súperi. Dostal som nás do problémov. Ale mám tu skvelých kolegov, ktorí sú najlepší na svete a opäť to dokázali. Sme šťastní, že sme získali ďalšie zlato,“ povedal v rozhovore pre web FIS Golberg.

"Veľa to pre nás znamená. Toto je tímové víťazstvo a patrí aj ďalším našim reprezentačným kolegom, ktorí boli dnes v hoteli a fandili nám.

Aj oni sú súčasťou tímu. Rovnako tak vďaka patrí našim koučom a všetkým, ktorí nás podporujú. Je to skvelé a bol by to úžasný pocit preťať spoločne cieľovú čiaru na prvom mieste," dodal Kläbo.

Kraft získal zlato na veľkom mostíku

Rakúsky skokan na lyžiach Stefan Kraft získal v Oberstdorfe zlatú medailu na veľkom mostíku V nemeckom stredisku triumfoval s náskokom 4,4 bodu pred Nórom Robertom Johanssonom. Bronz vybojoval Nemec Karl Geiger.

Pre Krafta je to tretie zlato zo svetových šampionátov, pred štyrmi rokmi vo fínskom Lahti nenašiel premožiteľa na veľkom ani na strednom mostíku.

Rakúšan opäť potvrdil, že sa dokáže veľmi dobre pripraviť na vrcholné podujatie. Víťazstvom vo štvrtkovej kvalifikácii naznačil, že aj v Oberstdorfe bude patriť medzi najväčších favoritov na titul.

V piatok si na Schattenbergu vytvoril výbornú východiskovú pozíciu už v 1. kole, keď pristál na značke 132,5 m a usadil sa na čele o 5,7 bodu pred Johanssonom.

V druhom kole v náročných podmienkach za hustého sneženia zaletel Kraft do vzdialenosti 134 m a odrazil nápor Johanssona, ktorý získal prvú individuálnu medailu z MS. Geiger sa zo šiestej priečky vyšvihol na bronzový stupienok, na strednom mostíku bol oberstdorfský rodák strieborný.

Kraft mal zo zisku titulu obrovskú radosť.

"Pred začiatkom sezóny sa mi ani len nesnívalo o tom, že v Oberstdorfe získam titul majstra sveta. Mal som problémy s chrbtom, v decembri som navyše prekonal koronavírus. Je neuveriteľné, čo som dosiahol.

Ďakujem všetkým, ktorí ma dali dokopy, fyzicky som bol na tom dnes veľmi dobre. Sadli mi aj podmienky, prvé víťazstvo vo Svetovom pohári som slávil práve v Oberstdorfe a tiež vtedy husto snežilo.

V druhom kole som išiel do toho s maximálnym rizikom a vyplatilo sa," vyznal sa Kraft do kamier rakúskej televízie ORF.

Obhajca zlata zo Seefeldu 2019 Geigerov krajan Markus neuveritene skončil až 17. Už v úvodnom kole pochoval šance na medailové umiestnenie Japonec Rjoju Kobajaši, ktorý sa po doskoku nevyhol pádu.

Už istý celkový víťaz Svetového pohára Nór Halvor Egner Granerud mal pozitívny test na koronavírus a nemohol štartovať v súťaži.

Infoboxík v článku

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v klasickom lyžovaní