Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boľšunov na pätnástke bez medaily. Nóri obsadili kompletné pódium

Nórsky bežec na lyžiach Hans Christer Holund získal zlatú medailu v stredajších pretekoch na 15 km voľne s intervalovým štartom na majstrovstvách sveta v severských disciplínach v Oberstdorfe.

03.03.2021 15:18
Harald Östberg Amundsen Foto: ,
Tretí Nór Harald Östberg Amundsen sa v cieli neubránil slzám.
debata (7)

Triumfoval s jednoznačným náskokom 20,2 sekundy pred krajanom Simenom Hegstadom Krügerom, dominanciu Nórov potvrdil na treťom mieste Harald Östberg Amundsen (+35,6). Slovenský reprezentant Ján Koristek obsadil 64. miesto so stratou 4:52,6 min.

Tridsaťdvaročný Holund pridal do zbierky druhé zlato zo svetových šampionátov, v roku 2019 na MS v Seefelde vyhral preteky na 50 km voľne s hromadným štartom. Minulý víkend bol v skiatlone bronzový.

V oblačnom počasí s teplotou nad desať stupňov Celzia síce začal pomalšie, ale postupne sa dral v poradí dopredu.

Po tretine trate mu patrila štvrtá priečka s mankom 6,3 sekundy na topfavorita Rusa Alexandra Boľšunova, ktorý bol na medzičasoch dlho na čele, ale záverečných päť kilometrov nezvládol, výrazne spomalil a prepadol sa tesne za stupne víťazov na 4. miesto so stratou 43,7 s.

Naopak, Holund už od polovice vládol všetkým meraným úsekom, náskok zvyšoval a s prehľadom si ho udržal do cieľa.

"Je to veľká vec, asi najväčšia, aká sa mi v kariére podarila. Bol to pre mňa výborný deň a všetko išlo tak, ako som si naplánoval. V poslednom kole už so mnou lomcovali aj emócie a to mi dodalo ďalšiu energiu.

K tomuto úspechu mi pomohlo veľmi veľa ľudí a na konci tejto cesty je zlatá medaila. Chcem ho venovať im všetkým," povedal Holund v rozhovore pre nórsku televíziu NRK.

Dvojnásobný olympijský víťaz Krüger pridal po druhom mieste v skiatlone druhé striebro na týchto MS. Dvadsaťdvaročný Amundsen získal prvú veľkú medailu napriek tomu, že v záverečnej pasáži ho postihol pád.

Obhajca titulu Martin Johnsrud Sundby obsadil 7. miesto s mankom 55,9 s na víťaza. Nóri obsadili v Oberstdorfe všetky pódiové priečky aj v individuálnom šprinte klasicky, na pätnástke sa teraz všetci piati zmestili do najlepšej sedmičky.

Dostali sa medzi nich iba Boľšunov na štvrtom a jeho krajan Arťom Maľcev na piatom mieste. Na štarte už v stredu neboli štyria reprezentanti Talianska, pretože ich výpravu na šampionáte zasiahol koronavírus.

Dvadsaťštyriročný Koristek nevylepšil v konkurencii 102 štartujúcich svoju pozíciu z MS spred dvoch rokov v Seefelde, kde na rovnako dlhej trati klasickou technikou obsadil 61. priečku.

V prvej tretine po štarte sa pohyboval vo ôsmej desiatke, postupne si postavenie zlepšoval kontinuálne až do cieľa a napokon mu to stačilo na 64. miesto. V Oberstdorfe predtým štartoval minulý víkend v skiatlone, obsadil v ňom 58. priečku.

Slováci svoje účinkovanie na šampionáte v stredu skončili.

Vo štvrtok sú na MS na programe štafety žien, v piatok štafety mužov. Cez víkend vyvrcholia súťaže dlhými behmi na 30 resp. 50 km.

MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe

Beh na lyžiach, muži na 15 km voľne s intervalovým štartom: 1. Hans Christer Holund (Nór.) 33:48,7 min, 2. Simen Hegstad Krüger (Nór.) +20,2, 3. Harald Östberg Amundsen (Nór.) +35,6, 4. Alexander Boľšchunov (Rus.) +43,7, 5. Arťom Maľcev (Rus.) +50,7, 6. Sjur Röthe (Nór.) +55,3, 7. Martin Johnsrud Sundby (Nór.) +55,9, 8. Jens Burmann (Švéd.) +56,9, 9. William Poromaa (Švéd.) +1,02,7, 10. Andrew Musgrave (V.Brit.) +1:06,3,… 64. Ján KORISTEK (SR) +4:52,6

7 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v klasickom lyžovaní