Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cortina víta široký zoznam favoritov. Vlhová pred debutom: Idem na medaily!

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová zažije premiéru v renomovanom zimnom stredisku Cortina d'Ampezzo akurát na majstrovstvách sveta.

06.02.2021 17:25
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (3)

A patrí k najväčším favoritkám na zisk cenných kovov. V talianskom rezorte, kde dosiaľ neštartovala, bude obhajovať kompletnú medailovú zbierku z predchádzajúceho šampionátu spred dvoch rokov.

V Aare si Vlhová vybojovala zlato v obrovskom slalome, striebro v alpskej kombinácii a bronz v slalome. Predovšetkým triumfom v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne si podmanila švédske stredisko.

Po zisku zlata vravela, že ďalšiu medailu už „nechá na osud“, no o dva roky neskôr sú jej najvyššie ambície nepopierateľné. Na konte má už osemnásť víťazstiev v pretekoch Svetového pohára a do Talianska pricestovala v úlohe líderky celkového poradia prestížneho seriálu.

"V Cortine som nikdy nebola, vôbec nepoznám kopec. Budem sa snažiť hneď sa adaptovať a zistiť, aký je svah. Nastavenie bude rovnaké ako na každé preteky vo Svetovom pohári.

Idem na medaily, nie na pozície okolo desiateho či dvadsiateho miesta. Dám do toho všetko a uvidíme, čo z toho vzíde a ako to dopadne," povedala 25-ročná slovenská reprezentantka pre RTVS.

Už v pondelok 8. februára na ňu čaká kombinácia a o deň neskôr sa prvýkrát na MS predstaví v super G.

Práve v tejto disciplíne sa na vrcholné podujatie naladila premiérovým pódiovým umiestnením v rýchlostných disciplínach SP, keď v nemeckom Garmisch-Partenkirchene obsadila druhé miesto za švajčiarskou superfavoritkou Larou Gutovou-Behramiovou.

„Na majstrovstvá sveta prichádzam s dobrým pocitom a veľkou sebadôverou. Dúfam, že budem lyžovať rovnako dobre ako v Garmisch-Partenkirchene,“ dodala Vlhová a dobré rozpoloženie potvrdil aj jej brat a manažér tímu Boris Vlha:

„V kĺzavých disciplínach je na tom veľmi dobre, takisto v slalome je na tom veľmi dobre. Takže existuje veľká šanca na prvú trojku.“

VIDEO: Dojmy Petry Vlhovej pred svetovým šampionátom v stredisku, v ktorom ešte neštartovala.

Video

Vlhová bude štartovať vo všetkých individuálnych súťažiach s výnimkou zjazdu.

S veľkou americkou rivalkou Mikaelou Shiffrinovou sú rovesníčky, ich kariéry sa však momentálne prelínajú v odlišných fázach.

Kým Shiffrinová v Are získala štvrté slalomové zlato za sebou (2013, 2015, 2017, 2019) a triumfovala aj v super G, po predčasnom ukončení predchádzajúcej sezóny po tragickom úmrtí otca a zdravotných problémoch zo začiatku tejto zimy nie je taká suverénka.

Shiffrinová sa na super G nesústredí

V tomto ročníku SP si pripísala dve víťazstvá a super G začala trénovať len krátko pred MS, v čase, keď v ňom Vlhová dosiahla svoj najlepší výsledok.

„Rýchlostný program šampionátu beriem najmä ako príležitosť na tréning. Aby som to povedala jasne, nesústredím sa na obhajobu víťazstva v super G,“ zdôraznila Američanka pre agentúru DPA.

Cortina d'Ampezzo pripomína mesto duchov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Osamotená žena pri zatvorených hoteloch v...

Napriek tomu plánuje viac štartov než na ktorýchkoľvek predchádzajúcich MS, postupne odjazdí kombináciu, super G, obrovský slalom a slalom:

„Na lyžiach sa cítim veľmi dobre, je to zábava. V Cortine chcem štartovať v štyroch disciplínach, toľko som ich ešte neabsolvovala na žiadnom svetovom šampionáte. Mám šancu stať sa prvou päťnásobnou svetovou šampiónkou v slalome, snažím sa však na to príliš nemyslieť.“

Cortina d'Ampezzo je vďaka svojej polohe v srdci Dolomitov prestížne turistické stredisko, predovšetkým v zimnej sezóne.

Platí to aj pre súťažné lyžovanie, hostila už 2. MS v roku 1932. Pre druhú svetovú vojnu prišla o MS 1941, ako aj ZOH 1944, no vynahradila si to v roku 1956, keď usporiadala zimné olympijské hry, ktoré boli v alpských disciplínach zároveň majstrovstvami sve­ta.

Teraz na ňu čakajú 46. MS a tradícia bude pokračovať o päť rokov spoluorganizáciou ZOH s Milánom.

Domáce nádeje? Bassinová a Brignoneová

Známa je najmä zjazdovka Olympia delle Tofane, na ktorej Američanka Lindsey Vonnová slávila tucet zo svojich 82 víťazstiev v pretekoch SP. Rakúšanka Renate Götschlová tam pred ňou dosiahla desať triumfov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Cortina d'Ampezzo (@cortinadolomiti)

Vonnová sa s bohatou kariérou rozlúčila ziskom bronzu v zjazde na predchádzajúcom svetovom šampionáte vo švédskom Are. Pre zranenia budú na MS 2021 absentovať obhajca veľkého glóbusu Aleksander Aamodt Kilde z Nórska či Talianka Sofia Goggiová.

Víťazka štyroch tohtosezónnych zjazdov SP a úradujúca olympijská šampiónka v kráľovskej disciplíne sa zranila minulý týždeň v nemeckom Garmisch-Partenkirchene a na domácom snehu nemôže zabojovať o zlato z MS, ktoré jej v zbierke chýba.

Nádeje hostiteľskej krajiny sa preto budú medzi ženami upierať skôr na obrovský slalom s Martou Bassinovou a Federicou Brignoneovou, prvá menovaná triumfovala v štyroch zo šiestich „obrákov“ v tomto ročníku SP. Zlato v tejto disciplíne však bude obhajovať Petra Vlhová.

Slovenská reprezentantka si pred dvoma rokmi vybojovala aj bronz v slalome a striebro v alpskej kombinácii, ktorá odštartuje súťaže na šampionáte.

V nej bude mať silné zastúpenie Švajčiarsko s olympijskou víťazkou Michelle Gisinovou a majsterkou sveta Wendy Holdenerovou.

Michelle Gisinová. Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Michelle Gisinová Michelle Gisinová.

Už o deň neskôr sa pôjde super G, kde bude po štyroch úspechoch vo SP za sebou najväčšou favoritkou ich krajanka Lara Gutová-Behramiová. Američanka Mikaela Shiffrinová sa v slalome pokúsi o zisk rekordného piateho titulu za sebou.

V nedeľu 21. februára uzavrie program šampionátu slalom mužov a v tejto zime je nesmierne vyrovnaný. Rakúšan Marco Schwarz a Nór Henrik Kristoffersen majú vo SP na konte dve víťazstvá, jedno si pripísali Švajčiar Ramon Zenhäusern, Nemec Linus Strasser, Rakúšan Manuel Feller, Nór Sebastian Foss-Solevaag aj Francúz Clement Noel.

Jeho krajan Alexis Pinturault si môže trúfať na niekoľko medailí, líder celkového poradia SP je úradujúci majster sveta v kombinácii a v prestížnom seriáli vyhral predchádzajúce tri obrovské slalomy.

MS v Cortine vítajú teda tradične aj výrazné osobnosti, no popritom aj netradične široký zoznam spolufavoritov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #MS v lyžovaní 2021