Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Priekopník a duša snoubordingu. Zomrel legendárny Jake Burton Carpenter

Na komplikácie spojené s rakovinou zomrel vo veku 65 rokov priekopník v snoubordingu a zakladateľ spoločnosti Burton Snowboards Jake Burton Carpenter. Informoval o tom spravodajský web BBC.

22.11.2019 07:48
debata
Jake Burton Carpenter na snímke z roku 2002. Foto: SITA/AP, ALDEN PELLETT
Jake Burton Carpenter Jake Burton Carpenter na snímke z roku 2002.

Carpenter opustil svoje zamestnanie v roku 1977 a založil spoločnosť na výrobu snoubordov. Snoubording bol jeho celoživotnou vášňou a šport sa nakoniec v roku 1998 prvýkrát dostal na zimné olympijské hry.

„Bol dušou snoubordingu, dal nám šport, ktorý milujeme,“ uviedla v smútočnom oznámení na Twitteri spoločnosť Burton Snowboards. Podľa nej Carpenter zomrel v stredu večer na komplikácie spojené s rakovinou.

Spoločnosť sídliaca vo Vermonte to zo začiatku nemala ľahké, v prvom roku po svojom založení predala iba 300 snoubordov. Prevádzkovatelia zjazdoviek totiž vtedy dosky Burton pokladali za príliš nebezpečné, a snoubordisti tak na svah medzi lyžiarsku elitu nesmeli. Šport sa však po nejakom čase začal tešiť celosvetovej obľube. Carpenter na tom mal nemalú zásluhu.

„Ľudia to teraz berú ako samozrejmosť,“ povedal v rozhovore s agentúrou AP Pat Bridges, ktorý píše pre časopis Snowboarding Magazine. „Ani si neuvedomujú, že meno Burton nie je spoločnosť. Je to človek. Jasne je to najznámejšia značka snoubordingu. Ten muž (Carpenter) je ale ešte väčší (než značka),“ dodal.

Carpenterovi v roku 2015 diagnosti­kovali neobvyklé ochorenie nervovej sústavy, ktoré mu spôsobilo niekoľkotýždňovú paralýzu. V roku 2011 sa u neho objavila rakovina semenníkov, po liečbe bola ale v remisii. Tento mesiac Carpenter svojim zamestnancom e-mailom oznámil, že sa mu choroba vrátila.

„Nebudete tomu veriť, ale moja rakovina sa vrátila,“ napísal s tým, že je pripravený s chorobou opäť bojovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #snoubording #Jake Burton Carpenter