Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá kariéra i psychické problémy. Koukalová skončila s biatlonom

Biatlonistka Gabriela Koukalová ukončila v 29 rokoch športovú kariéru.

28.05.2019 15:21
Gabriela Koukalová Foto: ,
Gabriela Koukalová.
debata

Dvojnásobná majsterka sveta, olympijská medailistka a celková víťazka Svetového pohára to v utorok oznámila na sociálnych sieťach.

Posledným súťažným vystúpením Koukalovej boli preteky Svetového pohára s hromadným štartom v marci 2017 v Osle. Obsadila v nich druhé miesto. Olympijskú sezónu potom musela vynechať kvôli problémom s achilovkou a preťaženiu lýtkových svalov, nepretekala ani v tej ďalšej.

V období pretekárskej nečinnosti vydala knihu s názvom Iná Gabriela Koukalová, ktorá mapuje jej športový život a ktorá v mnohých smeroch rozvírila nielen biatlonové vody.

V poslednej dobe však začali zdravotné problémy ustupovať a Koukalová zvažovala návrat k biatlonu.

„Začala som s aktívnou prípravou a zistila som skvelú vec, pretože ma zrazu nič nebolelo, tréningy ma bavili. Bol to jav, ktorý som dlho nezažila. Nakopol ma to natoľko, že som začala zvažovať, že sa jednoducho k biatlonu vrátim, aj keď by to určite bolo veľmi ťažké,“ uviedla.

Po dlhom váhaní sa ale jedna z najväčších biatlonových hviezd poslednej doby rozhodla inak.

„Uvedomila som si, kde sú tie skutočné hodnoty, ktoré majú pre môj život zmysel a ktoré nie. Zrazu som pociťovala radosť a šťastie, nepotrebovala som vyhrávať preteky. Začala som pociťovať emócie z obyčajných vecí. Uvedomila som si, že športové výsledky alebo vidina nejakého pomyselného víťazstva nemusí nutne znamenať šťastný a spokojný život,“ povedala.

Preto sa rozhodla športovú kariéru ukončiť, aj keď pripustila, že tento krok pre ňu nie je jednoduchý.

„Som presvedčená o tom, že je načase vydať sa na ďalšiu životnú etapu, na ktorú sa už veľmi teším,“ uviedla držiteľka šiestich medailí z MS a víťazka 17 pretekov Svetového pohára, ktorá veľkou mierou prispela k vzostupu popularity biatlonu u českých fanúšikov.

Predseda biatlonového zväzu Jiří Hamza poďakoval Koukalovej za celú kariéru, ktorú označil za úžasnú, a za všetko, čo pre biatlon urobila.

„Jej koniec je logickým vyústením posledných udalostí. Chcel by som jej zaželať, aby sa v živote mala čo najlepšie a aby sa jej splnili všetky priania, ktorá má,“ povedal ČTK Hamza.

Prínos Koukalovej pre rast českého biatlonu ocenil aj jej bývalý tréner a terajší športový riaditeľ zväzu Ondřej Rybár.

„Ako bývalý tréner Gábiny aj ďalších športovcov musím povedať, že koniec kariéry nie je nikdy radostný. Šport je totiž súčasťou vášho života. Vždy je ale príjemné, keď sa športovec môže obzrieť za svojou kariérou a vidí úspechy. A u Gábiny je tých úspechov veľmi veľa. Dopriala fanúšikom veľa radostných chvíľ,“ uviedol na zväzovom webe.

Koukalová, ktorá sa po zisku kompletnej zbierky medailí na MS 2017 v Hochfilzene stala takisto športovkyňou roka, poďakovala vo svojom odkaze rodičom, manželovi Petrovi, fanúšikom i ďalším ľuďom zo športového prostredia.

„Všetkým, bez ktorých by som nikdy nedosiahla také výsledky a bez ktorých by som nikdy nezažila taký život. Biatlon bol neoddeliteľnou súčasťou môjho života a ja si budem chcieť navždy zapamätať tie pekné chvíle,“ vyhlásila.

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Gabriela Koukalová