Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pinturault má prvé individuálne zlato z MS. Nezastavilo ho ani boľavé koleno

"Je to nevyspytateľný boj. Zjazdári sa snažia udržať si náskok, slalomári im ho vziať." Slová Bodeho Millera v štúdiu Eurosportu dokonale vystihujú alpskú kombináciu. Spojenie zjazdu a slalomu preverí lyžiarskych obojživelníkov. A poriadne premieša poradím.

11.02.2019 11:19 , aktualizované: 17:02
Alexis Pinturault, Stefan Hadalin, Marco Schwarz Foto: ,
Víťaz alpskej kombinácie na MS v Aare Alexis Pinturault (v strede), strieborný Stefan Hadalin (vĽavo) a bronzový Marco Schwarz
debata

V pondelok sa o tom presvedčili aj muži. Lotéria na majstrovstvách sveta v zasneženom Aare vyšla najlepšie Francúzovi Alexisovi Pinturaultovi.

„Vybojovať najcennejší kov bolo veľmi náročné. O to väčšiu radosť mám. Svah bol náročný, dal nám všetkým zabrať. Pred slalomom som sa snažil nemyslieť na to, že ma pobolieva koleno. Dúfam, že to nebude nič vážne,“ zaželal si Pinturault.

Pre dvadsaťsedemročného francúzskeho lyžiara to bola tretia medaila z majstrovstiev sveta (dve zlaté a jedna bronzová). Prvú v kariére si zo svetového šampionátu domov do Slovinska berie Stefan Hadalin. V cieli neskrýval po striebre nefalšovanú radosť ani obrovské prekvapenie.

Dominik Paris počas zjazdárskej časti alpskej... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Dominik Paris Dominik Paris počas zjazdárskej časti alpskej kombinácie v Aare. Napokon obsadil deviatu priečku.

„Išiel som naplno. Videl som, že sa blížim k Pinturaultovi, to je známka kvality. Je to pre mňa veľký deň. Mal som výhodu najlepšej trate. Musel som ju však využiť. Keby som neriskoval, nevyšlo by to,“ hovoril Hadalin.

Bronz si vybojoval jeden z favoritov na celkové víťazstvo Rakúšan Marco Schwarz. Pre rodáka z Villachu to bola taktiež premiérová medaila z MS. Zaujímavosťou je, že všetci traja medailisti sa po prvom zjazdárskom kole posunuli vďaka slalomu výrazne nahor. Schwarz o osemnásť priečok, víťazný Pinturault dokonca o dvadsaťtri. Najväčším skokanom však bol Hadalin. Ten na trať druhého kola vyrazil ako prvý z 30. miesta.

Slováci Martin Bendik a Matej Prieložný preteky nedokončili.

Majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní:

Alpská kombinácia mužov (zjazd + slalomové kolo): 1. Alexis Pinturault (Fr.), 1:47,71 min, 2. Stefan Hadalin (Slovin.) +0,24, 3. Marco Schwarz (Rak.) +0,46, 4. Riccardo Tonetti (Tal.) +0,67, 5. Linus Strasser (Nem.) +0,80, 6. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) +0,81, 7. Mauro Caviezel +0,86, 8. Luca Aerni (obaja Švaj.) +1,02

TV Pravda: Pozrite si lyžiarsky špeciál v relácii Týždeň v športe (vysielané 4.2.2019).

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Alexis Pinturault #MS 2019 v alpskom lyžovaní