Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zažehnala krízu? Vlhová chce využiť absenciu Shiffrinovej

Veľká šou a posledná šanca. Na ženské i mužské lyžiarske esá čakajú posledné preteky v najtočivejšej disciplíne pred februárovou olympiádou v Pjongčangu. V utorňajšom večernom paralelnom slalome v Štokholme (od 17.45) ich čaká hneď niekoľko náročných úloh.

30.01.2018 06:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová po triumfe v slalome v Lenzerheide.
debata (9)

Prvá: mentálne sa nastaviť na najdôležitejšie podujatie ostatných štyroch rokov. Druhá: vychytať muchy v príprave. A tretia: zvýšiť si tak dôležité sebavedomie. Bojom o víťazstvo v atraktívnom dueli plece pri pleci. Ambície ako vystrihnuté z diára Petry Vlhovej.

Potrebné víťazstvo

Spoločne s krajankou Veronikou Velez-Zuzulovou zažili v nedeľu skvelé návraty. Skúsenejšia Bratislavčanka do kolotoča Svetového pohára, mladšia Liptáčka na najvyššiu priečku a zároveň stupne víťazov.

Obe boli po pretekoch plné emócií, Velez-Zuzulová bola jednou z prvých gratulantiek. „Načo slová, keď ich nemám? Krásny pocit! Gratulujem, Peti!“ napísala na facebook. A pridala fotku, na ktorej sa obe Slovenky vrúcne objímajú. „Som rada, že tu bola opäť s nami,“ reagovala Vlhová.

„Veľmi som toto víťazstvo potrebovala. A nielen ja. Aj ostatní členovia môjho tímu,“ spadol Vlhovej zo srdca obrovský kameň po šťastnom víťazstve v Lenzerheide.

„Viem, že keby Shiffrinová došla do cieľa, bola by som druhá. Aj tak mám z víťazstva veľkú radosť. Na druhej strane si uvedomujem, že toto bol posledný slalom pred olympijskými hrami. Musím sa dobre pripraviť. Tam môže byť všetko inak, lebo olympiáda so sebou prináša špecifické preteky,“ usmievala sa Vlhová.

Na víťazstvo vo Svetovom pohári čakala od novembrového najlepšieho výkonu v sezóne v Levi, viac ako mesiac zasa na pódiové umiestnenie. To prišlo naposledy v Courcheveli krátko pred Vianocami. V paralelnom slalome.

„Sú to špecifické preteky. Rozhodujú v nich maličkosti. Všetko ide veľmi rýchlo, na trati máte minimum času na opravu nejakej chyby. Navyše, momentálne je to v slalome veľmi tesné. Keď trochu poľavíte, hneď ste mimo boja o najvyššie priečky,“ vysvetlila Vlhová.

V Lenzerheide znela slovenská hymna Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová v Lenzerheide.

Potrebný pretekársky adrenalín

Krivka jej výkonnosti sa po páde znovu začína zdvíhať nahor. Je to vidieť nielen v klasickom slalome, ale aj v technicky najnáročnejšej disciplíne – obrovskom slalome. Pretrvávajúcim problémom však je nevyrovnanosť jázd, čo ukázalo aj Lenzerheide. Po slabom prvom kole prišlo agresívne a víťazné druhé.

„Neviem, čím to je. V predchádzajúcich pretekoch som bola v kríze. Niekedy sa môžete postaviť aj na hlavu a nejde to. Verím, že už je to za mnou. V Štokholme chcem zabojovať o čo najlepší výsledok. Dám do toho všetko a uvidíme,“ prezradila.

Petra Vlhová počas slalomu v Lenzerheide. Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Petra Vlhová Petra Vlhová počas slalomu v Lenzerheide.

Vlhová bude patriť v Štokholme medzi favoritky. Jej šance na piate víťazstvo v kariére vo SP a tretie v sezóne sa rapídne zvýšili po tom, ako suverénka sezóny Shiffrinová vynechá divácky atraktívnu parádu neďaleko srdca švédskej metropoly. Bude sa radšej venovať príprave na Pjongčang.

Slovenský talent sa drží pravidla, že najlepšie sa na súťaženie dokáže pripraviť len vďaka pretekárskemu adrenalínu. Zásadu nehodlá porušiť.

„Vôbec som nad tým, že preteky v Štokholme vynechám, nepremýšľala. Potrebujem ďalšie body do hodnotenia SP. Pôjdem tam a budem sa snažiť vyvarovať sa aj najmenším chybičkám. To je cesta k úspechu v paralelnom slalome,“ doplnila Vlhová.

Podarí sa jej víťazstvom potvrdiť rolu momentálne druhej najlepšej slalomárky sveta?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #slalom žien