Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zázrak na lyžiach miluje strach. Keď sa bojíte, žijete, vraví Hirscher

V Rakúsku - obzvlášť v rodnom Salzburgu - ho milujú. Je celebritou, legendou, obdivovanou superhviezdou.

29.01.2018 15:02
debata
Marcel Hirscher máva rakúskym fanúšikom. Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Marcel Hirscher Marcel Hirscher máva rakúskym fanúšikom.

Keď sa Marcel Hirscher prechádza tamojšími ulicami, ľudia mu nedajú pokoj. „Viete, k čomu by som to prirovnal? Dobrým príkladom bol kedysi Wayne Rooney. Ten sa tiež nemohol len tak – bez povšimnutia – pohybovať po uliciach Manchestru,“ hovorí o niekdajšom útočníkovi United.

Zlomený členok? Desať prvenstiev

To, čo pre Angličanov znamená futbal, tým je pre Rakúšanov zjazdové lyžovanie. Športom číslo jeden. Hirscher je toho dôkazom. Navyše, všetku slávu si zaslúži. Pýši sa deviatimi individuálnymi medailami z majstrovstiev sveta (šiestimi zlatými), jednou z olympijských hier, je šesťnásobným víťazom veľkého krištáľového glóbusu za prvenstvo vo Svetovom pohári.

Blízko má aj k siedmemu. V tejto sezóne dominuje, celkové hodnotenie vedie o viac ako 200 bodov pred Nórom Henrikom Kristoffersenom. Náskok na čele zvýšil po uplynulom víkende, keď hravo ovládol obrovský slalom v Garmisch-Partenkirchene. Celkovo si pripísal už 55. prvenstvo a v historickej tabuľke sa na druhej priečke odpútal od legendárneho krajana – Hermanna Maiera. Pred sebou má už len veľmi ťažko dostihnuteľného Švéda Ingemara Stenmarka (86).

„Všetci sme zdolateľní, nikdy nevíťazí rutina. Prvoradá je tvrdá drina. Momentálne sa mi darí nad očakávanie,“ hovoril Hirscher v cieli.

Marcel Hirscher počas obrovského slalomu v... Foto: Reuters, DOMINIC EBENBICHLER
Marcel Hirscher Marcel Hirscher počas obrovského slalomu v Garmisch-Partenkirchene.

Prečo nad očakávanie?

Z jednoduchého dôvodu. Hirscher vystrašil fanúšikov už počas prípravy. Na jednom z tréningov si zlomil ľavý členok. Vyhol sa síce operácii, no sadru nosil na nohe tri mesiace. Jeden z favoritov Svetového pohára nestihol štart sezóny a nik netušil, v akej forme sa vráti na súťažné svahy.

Odpoveď na vážnu otázku dal Hirscher už čoskoro: po zahrievacom kole v Levi (17. miesto v slalome) hodil konkurencii rukavicu – a nie jednu. V ďalších štrnástich pretekoch sa – s výnimkou paralelného slalomu v Osle (5. priečka) – zakaždým postavil na stupne víťazov. Z najvyššieho sa díval desaťkrát.

„Marcel je svetový zázrak,“ chválil pred časom Hirschera niekdajší luxemburský zjazdár Marco Girardelli. „Je mimoriadne silný. Nielen fyzicky, ale aj mentálne. Je vskutku výnimočný,“ pridal sa počas tejto sezóny Kristoffersen.

Len o vlások unikol dronu

Práve Nór bude najväčším rivalom Hirschera aj na nadchádzajúcich olympijských hrách. Ak po slalome a obrovskom slalome zavesia na krk zlato niekomu inému, bude to veľké prekvapenie. Obaja stoja pred obrovskou výzvou – titulom olympijského šampióna sa ani jeden z velikánov dosiaľ pochváliť nemôže.

Najmä Hirscherovi by sa tým splnil sen. Lyžovanie je pre neho všetkým. Venuje sa mu od 2,5-roka. „Na okamih, keď som sa po prvý raz postavil na lyže, si pamätám ako keby to bolo dnes. Obaja rodičia pracovali v lyžiarskej škole v Annabergu. Jedného dňa mi dali maličké lyže a spustili ma dolu svahom. Otec zvykne hovoriť, že dovtedy mu prešli rukami tisícky detí, no ani jedno sa pri lyžiarskej premiére nevyhlo pádu. Ja som bol výnimkou,“ uviedol 28-ročný Hirscher.

Prvé lyžiarske kroky Marcela Hirschera

Mimochodom, otec zohral v jeho kariére obrovskú úlohu. Aj vďaka nemu má rakúsky lyžiar prah strachu posunutý podstatne vyššie ako bežní ľudia. „Milujem extrémne športy – jazdu na kajaku, bicykli, horolezectvo. A samozrejme zjazd, hoci ten nepatrí k mojim silným disciplínam. Napriek tomu zbožňujem ten adrenalín. Viete, keď sa bojíte, žijete,“ prezradil Hirscher svoje krédo.

To, že strach ho len tak neodradí, potvrdil aj pred dvomi rokmi. Počas nočného slalomu v Madonne di Campiglio na neho takmer spadol veľký dron. Napriek tomu, že len o vlások unikol vážnemu zraneniu, po pretekoch sucho skonštatoval: „Ten, kto je za toto zodpovedný, by mal byť nabudúce opatrnejší.“

Na Marcela Hirschera takmer spadol dron

Jednoznačne – velikán Hirscherovho formátu by na svahoch fanúšikom chýbal…

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Hirscher #Svetový pohár v alpskom lyžovaní