Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová opäť túži miešať karty medzi elitou

Olympijská sezóna sa začína aj pre biatlon, najúspešnejší slovenský zimný šport. V nedeľu v Östersunde štartuje pretekmi štafiet nový ročník Svetového pohára, vrcholom zimy bude februárová olympiáda v Pjongčangu.

26.11.2017 07:00
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata (4)

Pripomenieme – predchádzajúce dve olympijské sezóny sa zlatisto leskli medailami Anastasie Kuzminovej (k zlatu v šprinte vo Vancouvri 2010 i v Soči 2014 pridala striebro vo Vancouvri) i bronzom Pavla Hurajta (preteky s hromadným štatom vo Vancouvri).

Kým Hurajt už s aktívnou kariérou skončil, Kuzminová, už dvojnásobná mamička, pokračuje – a opäť netají najvyššie ambície. Návrat po materskej dovolenke jej v minulom ročníku po sľubnom úvode pribrzdili zdravotné problémy, no pred začiatkom tohto chce opäť tvrdiť muziku v svetovej špičke.

„Veľmi by som chcela ukázať, že mám na to byť v elitnej skupine i stať sa silnou zložkou ženskej i miešanej štafety. Ak mi zdravie dovolí, rada by som absolvovala čo najviac kôl Svetového pohára,“ uviedla pre RTVS a Biatlon-Info.sk.

Manžel Daniel Kuzmin, jej tréner, vyslovil s náročnou prípravou spokojnosť. „Všetko, čo sme si naplánovali, sme splnili. Vyšlo nám aj záverečné trojtýždňové sústredenie v Lenzerheide. Nasťa vyhrala kontrolné preteky v konkurencii domácich pretekárok. Dôležité je, že je zdravá, no až prvé preteky ukážu, ako na tom je,“ naznačil.

Slovenská reprezentácia absolvovala záverečné sústredenie vo švédskom stredisku Idre.

Anastasia Kuzminová. Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová.

„Dolaďovali sme formu, mali sme veľmi dobré podmienky. Na kvalitne pripravenom päťkilometrovom okruhu nebola veľká premávka, vyšlo aj počasie, takže všetko fungovalo,“ podotkla trénerka žien Anna Murínová.

„Verím, že vzostupná krivka Pauly Fialkovej bude pokračovať a častejšie prenikne do prvej desiatky. Kontrolné preteky naznačili, že sa na ňu doťahuje jej mladšia sestra Ivona, no musí to ukázať a pravidelne bodovať aj v najsilnejšej konkurencii. Kvarteto doplní Terka Poliaková, náhradníčkou je Betka Majdišová. V nedeľu v ženskej časti miešanej štafety nastúpi Nasťa a Paula,“ dodala.

Tréner mužov Milan Gašperčík má k dispozícii trio Matej Kazár, Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš, doplní ho aktuálne najlepší z kvarteta Šíma, Kubaliak, Bartko, Baloga.

„Priority sú dané: Kuzminovej tím , Fialkovej tím – a potom my. V štafete by sme radi prenikli do desiatky – na ZOH a minimálne raz vo Svetovom pohári. Prial by som si, aby sme v ňom pravidelnejšie bodovali, aby to nevyzeralo ako na hojdačke: po získaní bodov príde útlm a nedostaneme sa ani do stíhačky,“ zdôraznil.

V minulom ročníku svetovej mužskej špičke jednoznačne velil 6-násobný víťaz Svetového pohára Francúz Martin Fourcade (získal všetkých päť glóbusov), ženskej Nemka Laura Dahlmeierová. Tá však prvé kolo pre nachladnutie vynechá. Zdravotné problémy s lýtkami dlhodobo sužujú Češku Gabrielu Koukalovú, druhú zo Svetového pohára. „Budem rada, ak stihnem Pjongčang,“ uviedla pre médiá.

Fourcade to pre Eurosport povedal za všetkých: „Táto zima má len jeden cieľ – olympijské hry. Aby som tam uspel, musím byť úspešný od začiatku roka. Potvrdiť svoju pozíciu a upokojiť sa.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová