Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o číslo jeden. Velez-Zuzulová má Shiffrinovú na dosah

Za bežných okolností by si obula lyžiarky, nasadila lyže, navliekla kombinézu a oddala sa tréningu. Napokon, ako sama vraví: "Zlepšovať sa chcem neustále. Každým dňom."

07.01.2017 07:00
Veronika Velez Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez Zuzulová.
debata (1)

Namiesto tvrdého drilu však tentoraz Veronika Velez-Zuzulová ležala v posteli. Nedobrovoľne. Pila čaj, potila sa a brala antibiotiká. Preto, aby už v nedeľu mohla čeliť ďalšej náročnej výzve.

Veľký záhrebský triumf si vybral značnú daň. Tri dni po ňom strávila slovenská zjazdová lyžiarka liečebnými procedúrami. „Verím, že budem v poriadku. Urobím pre to všetko,“ vraví pred ďalším slalomom Svetového pohára, ktorý hostí Maribor.

Na kopci nad slovinskou metropolou pôjde o veľa. Po Záhrebe má Velez-Zuzulová líderskú pozíciu v hodnotení najtočivejšej disciplíny už na dosah. Náskok Mikaely Shiffrinovej, ktorá v Chorvátsku nedokončila prvé kolo, stiahla na rozdiel desiatich bodov (víťazka berie sto). V prípade, že americkú superhviezdu predstihne aj tentoraz, môže dvojku pred jej menom nahradiť vytúžená jednotka.

„Takto nepremýšľam. Sústredím sa vždy len na najbližšie preteky. A teraz aj na to, aby som bola zdravotne v poriadku a cítila sa na mariborskom štarte o čosi lepšie ako na tom v Záhrebe,“ vraví Velez-Zuzulová.

V Maribore (prvé kolo o 9.15, druhé o 12.15, v priamych prenosoch RTVS) bude znovu súperiť s najlepšou lyžiarkou súčasnosti. Shiffrinovej séria dvanástich víťazných slalomov v rade sa síce skončila, no zo sebavedomia jej zaváhanie neubralo ani štipku. „Viem, kde som urobila chybu. Preto sa neobávam o budúcnosť,“ hovorila po pretekoch v Záhrebe.

Bez ohľadu na nečakané zlyhanie bude aj na slovinskom snehu najväčšou favoritkou na prvenstvo. Lenže najvyššie ambície má aj Velez-Zuzulová. Slovenka podáva spomedzi najlepších slalomárok sveta najstabilnejšie výkony. Z ostatných štyroch pretekov nazbierala najviac bodov.

Navyše, v Maribore sa jej zvykne dariť. Predvlani (minulý rok preteky pre nepriazeň počasia oranizátori zrušili) obsadila druhú priečku (za Shiffrinovou), dva roky predtým skončila na štvrtom mieste.

Na optimizmus má Bratislavčanka viacero dôvodov. Aktuálna sezóna je pre ňu zatiaľ najlepšou v kariére. V jej úvodnej polovici nazbierala 390 bodov a s najväčšou pravdepodobnosťou prekoná svoje doterajšie maximum z vlaňajška. Vtedy vyťažila z desiatich slalomov 626 bodov a obsadila celkové druhé miesto (za Švédkou Fridou Hansdotterovou).

Teraz by sa rada posunula ešte o jednu priečku vyššie. A získala vytúžený malý glóbus.

V Maribore bude na popredné priečky znovu útočiť aj druhá zo Sloveniek – Petra Vlhová (už v sobotu na ňu čaká obrovský slalom). V Záhrebe prispela k historickému úspechu druhým miestom. „Umiestnenie zo Záhrebu ma povzbudilo. Verím, že prídu ďalšie dobré výsledky,“ hovorí rodáčka z Liptovského Mikuláša.

Aj ona sa zapojí do veľkého súboja generácií. Vlhová i Shiffrinová majú po 21 rokov. Velez-Zuzulová je o jedenásť rokov staršia.

Uspejú v Maribore nenahraditeľné skúsenosti a rozvaha alebo mladícka dravosť a elán?

Celkové hodnotenie slalomu (po 5 z 10 pretekov): 1. Shiffrinová (USA) 400 b., 2. Velez-Zuzulová (SR) 390, 3. Holdenerová (Švaj.) 260, 4. Vlhová (SR) 221. Celkové poradie SP (po 14 z 37 pretekov): 1. Shiffrinová 798 , 2. Gutová (Švaj.) 583, 3. Štuhecová (Slovin.) 495,… 6. Velez-Zuzulová 390, 9. Vlhová 334.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová