Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka pokračuje. Velez-Zuzulová útočí v neprajnom Záhrebe

Ďalší pokus. Atraktívna bitka medzi Veronikou Velez-Zuzulovou a Mikaelou Shiffrinovou pokračuje. Jej piaty diel napíšu dve najlepšie slalomárky súčasnosti v Záhrebe.

03.01.2017 08:00
sita inzercia Foto:
Veronika Velez-Zuzulová.
debata

V chorvátskej metropole sa uskutoční ďalší slalom aktuálnej sezóny Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní, prvý v tomto roku.

„Samozrejme, je mojou veľkou túžbou zdolať Mikaelu. Najmä v takej výbornej forme, v akej sa nachádza. Verím, že raz sa mi to podarí. Preto neustále pracujem na tom, aby som sa zlepšovala,“ hovorí Slovenka.

Spolu s Američankou ponúkli lyžiarskemu svetu na ostatných troch podujatiach mimoriadne lákavé predstavenia. V Killingtone, Sestriere i naposledy v Semmeringu obsadili prvé dve miesta. Zakaždým v rovnakom poradí: 1. Shiffrinová, 2. Velez-Zuzulová. Navyše, z tretej priečky sa k nim vždy pridala Švajčiarka Wendy Holdenerová. Iné meno sa na stupňoch víťazov neobjavilo.

Najmä preteky v rakúskom stredisku priniesli drámu. V istých okamihoch sa dokonca zdalo, že víťazná séria Shiffrinovej sa na slalomárskych tratiach zastaví na čísle jedenásť. No nestalo sa. Mladá hviezda zvládla náročnú situáciu skvele a slovenskú rivalku znovu pokorila. Rozdiel medzi obomi však bol v cieli najmenší v sezóne – 64 stotín sekundy.

„Boli to mimoriadne vyrovnané preteky. Dá sa povedať, že vyrovnanejšie za daných okolností sme už vidieť ani nemohli,“ hodnotil súperenie medzi Shiffrinovu a Velez-Zuzulovou slovenský lyžiarsky expert Karol Král.

Aj to naznačuje, že v Záhrebe by mohli fanúšikovia znovu vidieť ďalší útok slovenskej hviezdy na dosiaľ nedotknuteľnú Američanku. Premožiteľku našla v najtechnickejšej disciplíne naposledy pred dvomi rokmi – vo Flachau, kde obsadila tretie miesto. Celkovo vyhrala štrnásť z ostatných pätnástich slalomov Svetového pohára.

Petra Vlhová na slalomovej trati v americkom... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Petra Vlhová Petra Vlhová na slalomovej trati v americkom Killingtone.

Ďalší triumf bude očakávať lyžiarska verejnosť od Shiffrinovej aj v utorok. Znovu bude v pozícii najvýraznejšej favoritky. Nielen vzhľadom na formu či dlhodobú štatistiku, ale aj fakt, že v Záhrebe sa jej darí. Vyhrala tu predošlé dva ročníky – zakaždým s viac ako sekundovým náskokom pred druhou v poradí (2015 pred Kathrin Zettelovou, 2013 pred Fridou Hansdotterovou).

Naopak, k Velez-Zuzulovej nie je záhrebský sneh prajný. O body vo Svetovom pohári sa na ňom pokúšala desaťkrát, na stupne víťazov sa postavila raz – pred deviatimi rokmi obsadila tretiu priečku. Predvlani nedokončila druhé kolo.

Okrem Velez-Zuzulovej sa v Záhrebe, ktorý uzatvorí prvú polovicu slalomárskej sezóny, znovu predstaví aj druhá zo Sloveniek Petra Vlhová – piata žena slalomárskeho hodnotenia. Mimochodom, obe lyžiarky spod Tatier sa výraznejšie presadzujú aj v celkovom bodovaní Svetového pohára. Uzatvárajú elitnú desiatku.

Ako sa im bude dariť v utorok, môžete sledovať v priamych prenosoch na RTVS. Prvé kolo sa začína o 13.00, druhé o 16.15.

Fakty zo Svetového pohára

Celkové poradie SP: 1. Shiffrinová (USA) 798 bodov,… 9. Velez-Zuzulová 290, 10. Vlhová (obe SR) 254.
Poradie v slalome (po 4 z 10 pretekov): 1. Shiffrinová 400 bodov, 2. Velez-Zuzulová 290, 3. Holdenerová (Švaj.) 260,… 5. Vlhová a Strachová (ČR) obe 141.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #SP v slalome