Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi zachraňujú svoju účasť na ZOH. Vzdajú sa finále v behu na lyžiach?

Rusko je pripravené vzdať sa organizovania finále Svetového pohára v behu na lyžiach, ktoré má v marci hostiť Ťumeň.

15.12.2016 14:10
ZOH 2014, Soči, biatlon, dobrovoľníci Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Podľa šéfky zväzu Jeleny Välbeovej by si tým mohlo vylepšiť dopingovými aférami pošramotenú povesť a „zachrániť“ tak pre ruských športovcov účasť na zimných olympijských hrách v Pjongčangu 2018.

Etapové vyvrcholenie Svetového pohára sa má v Ťumeni konať 16. až 19. marca, týždeň po SP v biatlone. Po tom, ako v súvislosti so zverejnením novej správy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) o systematickom ruskom dopingu odobrala federácia IBSF organizovanie februárových majstrovstiev sveta v jazde na boboch a skeletone v Soči, začalo sa špekulovať aj o zrušení usporiadania finále behu na lyžiach.

Prezidentka Ruskej federácie behu na lyžiach Välbeová agentúre R-Sport povedala, že by sa podobnému scenáru príliš nebránila.

„Samozrejme by to bola škoda, iné preteky Svetového pohára v Rusku nemáme. Ale musíme myslieť na to, aby všetky naše tímy mohli ísť na olympiádu. Možno sa mýlim, ale podľa mňa sú olympijské hry dôležitejšie ako Svetový pohár,“ uviedla trojnásobná olympijská šampiónka a štrnásťnásobná majsterka sveta.

Rusko sa dostalo pod ešte väčší tlak po tom, čo vyšetrovateľ WADA Richard McLaren minulý týždeň zverejnil ďalšiu časť svojej správy o dopingu v Rusku. Z neho údajne ťažilo v rokoch 2011 až 2015 viac ako tisíc športovcov.

Kvôli jeho predchádzajúcej správe bol ohrozený štart ruských športovcov na tohtoročných OH v Riu de Janeiro, ale Medzinárodný olympijský výbor vtedy k plošnému zákazu nesiahol. Na základe nových McLarenových zistení sa ale začalo špekulovať, že tentoraz by už ruskí športovci mohli o účasť na vrcholnom podujatí pod piatimi kruhmi skutočne prísť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #SP v behu na lyžiach