Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súd dal za pravdu SLA, stanovy sú v poriadku

Niekoľko mesiacov trvajúce spory medzi zjazdármi a ostatnými lyžiarskymi úsekmi by sa mohli už čoskoro skončiť.

07.10.2016 11:24
Františšek Repka Foto: ,
Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie František Repka.
debata

Na základe nahliadnutia do súdneho spisu totiž Slovenská lyžiarska asociácia disponuje kópiou rozhodnutia krajského súdu v Prešove. Ten zamietol predbežné opatrenie okresného súdu v Poprade z júna tohto roku. Keďže proti tomuto rozhodnutiu neexistuje odvolanie, v praxi to znamená, že stanovy, ktoré prijala na konferencii v máji Slovenská lyžiarska asociácia, sú v poriadku. „Potvrdilo sa, čo sme hovorili už dávno, a síce, že tieto žaloby sú zbytočné a účelové. Ak by totiž súd zistil, že tieto stanovy môžu byť v rozpore so zákonom, tak by predbežné opatrenie potvrdil,“ povedal v reakcii na rozhodnutie súdu prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie František Repka.

Nesúlad stanov s novým zákonom o športe pritom paradoxne namietali aj niektorí vlastní členovia asociácie z Úseku alpských disciplín. Podľa Repku je teraz najdôležitejšie, aby sa všetci dokázali povzniesť nad tým, čo bolo, a spoločne sa sústredili na najbližšiu zimnú sezónu. "Povedal som to už niekoľkokrát, žaloby alebo hádky nikomu neprospejú. Najhoršie na tom je, že najviac na to doplácajú športovci. O pár týždňov sa začínajú svetové poháre a my sa musíme sústrediť konečne na šport.“

Po doručení originálu rozhodnutia Krajského súdu v Prešove, ktorým zamietol vydané predbežné opatrenie, sa Slovenská lyžiarska asociácia musí riadiť stanovami prijatými 29. mája tohto roku. "Krajský súd nezistil ich rozpor so zákonom o športe, a to ani napriek kontrolnej správe a tvrdeniam hlavného kontrolóra športu o nesúlade stanov so zákonom o športe, ktoré boli súdu predložené,“ povedala právna zástupkyňa Slovenskej lyžiarskej asociácie Mária Faithová.

V celej veci sa už angažoval aj premiér Robert Fico. Ten listom vyzval ministra školstva Petra Plavčana, aby sa venoval podaniu Slovenskej lyžiarskej asociácie, v ktorom lyžiari vyjadrili nesúhlasný postoj k postupu Ministerstva školstva pri aplikácii nového zákona o športe. Pod ministerstvo pritom patrí aj úrad hlavného kontrolóra športu. Slovenská lyžiarska asociácia avizovala na budúci týždeň tlačovú besedu, kde plánuje povedať viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #SLA #František Repka