Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na svahoch sa sezóna končí. V súdnej sieni pokračuje

Zatiaľ čo slovenské lyžovanie na svetových svahoch žiari, vo vnútri chátra. A naďalej sa rozpadáva.

16.03.2016 14:05 , aktualizované: 21:12
Marino Mersich Foto: ,
Marino Mersich.
debata (1)

Veľké úspechy Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej vo Svetovom pohári z časti prekrýva mimoriadne nepriehľadný boj v národnom zväze. O úradnícke stoličky. Viac svetla doň nevniesla ani včerajšia tlačová konferencia Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA).

Mersich: Nejde mi o funkciu

Jej výsledok? Žiaden. Až na spŕšku obvinení, ktoré si medzi sebou vymenili zástupcovia vedenia SLA s členmi Úseku alpských disciplín (ÚAD) – vrátene rodičov úspešných slovenských lyžiarov.

Dôvodom sú minuloročné voľby, po ktorých vedenie ÚAD na čele s Michalom Rajčanom odstavilo bývalého šéfa, kontroverzného Taliana Marina Mersicha. Ten prišiel medzi novinárov aj včera. Podľa predsedu SLA – Františka Repku – stále zastáva pozíciu šéfa ÚAD.

"Pán Rajčan je odkázaný na spoluprácu s pánom Mersichom, ktorý musí zvolať nasledujúcu členskú schôdzu. A usporiadať nové voľby v súlade so stanovami, ktoré predošlé vedenie porušilo,“ vravel šéf slovenského lyžovania.

Na jeho slová reagoval aj Mersich. „Som posledný legitímny predseda, ale nejde mi o funkciu ani o peniaze. Som ochotný pripraviť novú voľbu prezidenta. Tentoraz tak, aby prebehlo všetko v súlade so stanovami. Žiadam len rešpekt,“ zahlásil.

Maršáleková: Nič sme neporušili

Nedočkal sa ho. Otcovia elitných reprezentantov, Tomáš Žampa a Igor Vlha, pri jeho slovách iba neveriacky krútili hlavou. "Neverím mu. Urobí všetko pre to, aby sa v asociácii udržal,“ precedil pomedzi zuby podľa mnohých právoplatne zvolený a jednoznačnou väčšinou členskej základne podporovaný Rajčan.

„Adam zostal reprezentovať Slovensko, lebo si myslel, že sa to tu všetko vyčistí, vzťahy sa vyčistia. Mýlil sa. Uvedomte si, že rodičov, ktorí vychovali úspešných pretekárov, potrebujete,“ hneval sa Žampa.

Právnička a členka údajne neprávoplatne zvoleného vedenia ÚAD SLA Monika Maršáleková je presvedčená, že voľby prebehli v súlade so stanovami a všetky kroky, ktoré odvtedy podniklo vedenie SLA, sú neprávoplatné.

"Verte mi, že situáciu som konzultovala s viacerými právnickými kanceláriami. Nič sme neporušili. To iba ľudia vo vedení asociácie tomu nechápu. Prípadne len nechcú rozumieť. Ale to je tak, keď legislatívne záležitosti riešia automechanici,“ poznamenala s povzdychom.

Vleklý spor už niekoľko mesiacov leží na súde v Poprade. Mersich, iniciátor sťažnosti, sa paradoxne pojednávaniu už dvakrát vyhol. A zdá sa, že verdikt ho ani nezaujíma. "Neprídem. Existujú totiž dôvody, aby sa pojednávanie – vzhľadom na novú situáciu – opäť odročilo. Nebude dôvod pokračovať v ňom,“ dodal Mersich.

„Všetci vieme, prečo sa súdnych pojednávaní nezúčastňuje. Súd by dal zapravdu ľuďom okolo Rajčana. Vlaňajšia schôdza je platná,“ vyhlásil Vlha.

Sťažnosť na súd podala aj druhá strana zamotaného sporu. Maršáleková verí, že 23. apríla bude mať na členskej schôdzi ÚAD už aj rozhodnutie. Prvým bodom programu má byť schválenie uznesení z minuloročnej schôdze. "A potom už naozaj nebude o čom,“ dodala.

Všetko nasvedčuje tomu, že kým lyžiarska sezóna sa skončí už počas tohto víkendu, zákulisné boje pod Tatrami budú ešte dlho pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marino Mersich #František Repka