Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Silný vietor v Jasnej privial iba slzy. Slalom by však ohroziť nemal

Jasná sa v sobotu nedočakala. Preteky Svetového pohára v obrovskom slalome sa neuskutočnili kvôli silnému vetru, ktorý v tomto lyžiarskom stredisku vládol už od rána.

05.03.2016 09:02 , aktualizované: 10:49
SP, Jasná, zrušenie obrovského slalomu Foto: ,
Atmosféra pri trati zrušeného obrovského slalomu SP v Jasnej.
debata (2)

Preteky však nezrušili, ale preložili na pondelok. Pretekárky sa postavia na štart prvého kola o 10.00.

Race cancelled – objavilo sa presne o 10.45 na veľkoplošnej obrazovke v cieľovom priestore. Tváre tisícok fanúšikov skameneli, tie organizátorské dokonca zaliali slzy. „Áno, áno,“ odpovedala riaditeľka pretekov Jana Palovičová na otázku, či je smutná. „Boli aj slzy,“ priznala a cez privreté oči sa jej začali liať ďalšie. "A pritom by stačilo, ak by to vyzeralo ako ráno o 6.20, keď som sa prechádzala po kopci.

Následne sa opäť snažila byť optimistická, ale veľký žiaľ zakryť nedokázala. „Je iné, keď pripravujete preteky Svetového pohára každý rok a potom ich zrušia, alebo ich prekazí počasie, ako v našom prípade. Ale naozaj sa dnes súťažiť nedalo, ani pri tej najlepšej vôli. Teším sa však na nedeľu. Pôjde sa na 100 percent. Určite bude menej fúkať,“ uviedla rázne, ale v jej slovách akoby želanie prebilo presvedčenie.

Vlhová: Tušila som to

O pár minút prišla do cieľa slovenská nádej Petra Vlhová. Na štarte, kde bol vietor ešte silnejší, strávila dlhé desiatky minút. „Už ráno som mala pocit, že preteky zrušia. Čakanie unavuje, ale počasie sa ovplyvniť nedá,“ povedala hŕstke novinárov.

V cieli ju privítal veľký potlesk. „Mrzí ma, že to takto dopadlo, ale rozhodnutie kvitujem. Podmienky na trati neboli férové. Mohlo sa stať, že niekomu by vietor zafúkal viac, inému zasa menej. Možno by to bolo aj nebezpečné,“ zamyslela sa.

zväčšiť Fanklub Petry Vlhovej pri trati obrovského... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
SP, Jasná, zrušenie obrovského slalomu Fanklub Petry Vlhovej pri trati obrovského slalomu SP v Jasnej.

Silný vietor by v Nízkych Tatrách nemal ustať ani v nedeľu. „Uvidíme. Ale môže sa to zmeniť,“ dodala.

Slalom vo vetre? Môže byť

Do ponurej nálady potom vniesol štipku optimizmu šéf organizačného výboru Bohuš Hlavatý. „Nedeľňajší slalom v podobných podmienkach by nemusel byť až taký problém. Štartovať sa bude nižšie, bránky budú obyčajné a nie spojené vlajkami,“ skonštatoval.

Palicu neláme ani nad rýchlejšou disciplínou, ktorej počasie v sobotu neprialo. „Je pravdepodobné, že sa pôjde náhradný obrovský slalom už v pondelok tu v Jasnej,“ prezradil. „Už v piatok sme informovali trénerov o variante, že sa bude štartovať v pondelok. Sú na to teda pripravení,“ dodal.

zväčšiť Organizátori zbierajú vlajky z bránok po... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
SP, Jasná, zrušený obrovský slalom Organizátori zbierajú vlajky z bránok po zrušenom obrovskom slalome SP v Jasnej.

Sobotňajší neúspech si až tak nepripúšťal, situáciu hodnotil triezvo a bez emócií. „Čakali sme tridsať rokov, ale podnikáme s počasím. Musíme mať pred ním rešpekt. To je jediné, čo nám zostáva, lebo príroda je silnejšia,“ zhodnotil. „Myslím si, že v nedeľu a pondelok to bude dobré,“ vravel aj o prípadnom náhradnom termíne.

Rozhodcovia váhali. Vlajky tancovali

Situácia bola podľa neho po celý čas na vážkach. Rozhodcovia nad svojim verdiktom dlho váhali. „Jednoznačné to nebolo, dvakrát sa išlo na kontrolu trate, ale pri tej druhej bolo jasné, že sa nepôjde. Vlajky doslova tancovali, bolo to neregulárne. Sila vetra dosahovala v nárazoch až 26 metrov. V tomto prípade je dôležité, ako sa správajú bránky,“ poznamenal.

Štart pretekov bol naplánovaný na 10:30, organizátori ho potom posunuli o hodinu neskôr. Viac čakať už nemohli. „Nedalo sa. Aj kvôli zotmeniu,“ dodal na záver.

Vstupenky, ktoré si diváci zakúpili na sobotňajšie preteky v obrovskom slalome, budú podľa oznamu na oficiálnej stránke podujatia platiť aj v pondelok.

Zrušený obrovský slalom Svetového pohára v Jasnej Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Pohľad z lanovky na fanúšikov prichádzajúcich...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár v Jasnej 2016