Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petre dávam istotu. Ostrými hranami

Žiadalo by sa napísať: jeho forma je rovnako dôležitá ako pripravenosť Petry Vlhovej. Táto teória ho však iba podráždi. "Opovážte sa to takto podať. Nerobím žiadne zázraky, som iba členom tímu,“ ohradí sa Stano Vozárik (56), servisný technik.

05.03.2016 07:00
stano vozárik, servisný technik, lyže Foto: ,
Počas pretekov som nervózny. Nebolo by však dobré, ak by to niekto zbadal. Predovšetkým nie Petra, vraví Stano Vozárik.
debata

Pripravuje lyže slovenskej slalomárskej hviezde.

V suteréne luxusného hotela – neďaleko cieľa pretekov – sa tvrdo pracuje. Jednotlivé tímy rozbalili svoje ťažké kovové kufre. S brúskami, drôtenými kefami a iným náradím.

Uprostred miestnosti pod silnou žiarovkou ostrým predmetom sťahuje z lyže nanesený vosk. Z rozhovoru veľkú radosť nemá, odpovede neustále prerušuje odchodom k zverákom a lyžiam. "Strávil som dnes pri nich tri až štyri hodiny. Ale ak sa mi do rúk dostanú nové páry, neraz ich pripravujem aj dlhšie,“ hovorí muž v zástere a gumených rukaviciach.

S lyžami je spätý celý jeho život. Kedysi pretekal, po rokoch sa k nim vrátil. „Považujem to za svoju výhodu. Dnešné materiály sú síce iné, ale cit pre lyže mi zostal. A tiež predstava o súťažnom lyžovaní,“ zamyslí sa. O pretekárskej kariére však veľa nenahovorí. "Bolo to tak dávno, že je to úplne nepodstatné,“ poznamená. Lyže si vtedy chystal sám. "Veľa sa zmenilo, príprava je zložitejšia. Ale návyky zostali.“

Uznáva, že Svetový pohár v Jasnej bude pre celý tím Vlhovcov výnimočný. "Nuž, nie sú to bežné preteky. Prinesú so sebou aj tlak. Ale nie som pretekár, mojou úlohou je lyže pripraviť. A nezneistiť Petru,“ opisuje svoje poslanie.

S 20-ročnou Liptáčkou bude dnes aj zajtra na štarte. Aj s dvomi pármi súťažných lyží. "Obujem ju do nich,“ ukazuje na červené, 156-centimetrové lyže. Tie na obrák má otočené opačnou stranou, sú o 31 centimetrov dlhšie. "Mazanie v slalome nie je také dôležité ako pri rýchlejších disciplínach. Podstatná je skôr ostrosť hrán,“ vysvetľuje.

Stiahne si rukavicu a ukáže na pár lyží vpravo. „Tie si obuje v nedeľu. Sú síce rovnaké ako aj tie druhé, ale všetky významné preteky absolvovala na nich. Keby som ich však vymenil, nezistí to,“ pousmeje sa potmehúdsky.

Každá pretekárka je iná, lyže pre Petru by zrejme jej súperkám nevyhovovali. "O Veroniku sa nestarám, ale keď sa už pýtate, každá má svoje nastavenie. Umiestnenie viazania, výška špičky, päty lyže, či samotné brúsenie hrán sa líši,“ tvrdí.

A čo sa stane, ak sa servisný technik zle vyspí a prípravu lyží zbabre? "Ak by sa to opakovalo, bolo by asi vhodné, aby ma vymenili. Na tejto úrovni nie sú chyby prípustné,“ prízvukuje.

Pri remesle mu pomáha aj Petra. Spolupracuje s ňou už dvanásť mesiacov. A aj keď je o 36 rokov starší, tykajú si. "Jazdíme spolu po celom svete desať mesiacov v roku. Rozprávame sa spolu, tlmočí mi svoj pocit z lyží, prípadne navrhne zmeny,“ povie o ich spolupráci.

Väčšinu roka strávi v aute, ale počítať kilometre ho už nebaví. "Cestujem však rád, horšie sú iba dlhé lety. V ekonomickej triede je tesno,“ pokrčí nosom.

Počas desiatich minút niekoľkokrát priznal, že novinárom príliš neverí. "Neprinášajú mi nič dobré. Myslím si, že aj Petre by mali dopriať väčší pokoj. Treba nájsť kompromis, aby jej zostal čas aj na koncentráciu a tréning.“

Jeho odpovede sú priame a naznačujú, že je rázny. Bude počas víkendových pretekov nervózny? "Vnútorne určite áno, ale nebolo by dobré, ak by to niekto zbadal. Predovšetkým nie Petra,“ dodá na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #lyže #servisný technik #Stano Vozárik