Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovská smola: Svindal sa vážne zranil a sezóna sa preňho skončila

Pre vedúceho muža Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní Aksela Lunda Svindala predčasne skončila sezóna.

23.01.2016 22:00
Aksel Lund Svindal Foto: ,
Pád Aksela Lund Svindala.
debata

Nórsky lyžiar si pri páde v zjazde v Kitzbüheli pretrhol predný krížový väz a odtrhol meniskus v pravom kolene a čaká ho pauza dlhá deväť až desať mesiacov.

Tridsaťtriročný Svindal spadol na slávnej zjazdovke Streif po skoku cez Hausbergkante pred ľavotočivou zákrutou na travers. Skončil v ochranných sieťach a mal krvavé zranenie na nose, dokázal ale sám vstať a zo zjazdovky odísť. Do cieľového priestoru ho dopravil skúter a pre podozrenie na zranenie kolena potom zamieril na vyšetrenie do nemocnice.

Po stanovení diagnózy sa Svindal na klinike Hochrum podrobil operácii a prišiel o zvyšok sezóny. Tu mal pritom skvele rozbehnutú – vyhral sedem rýchlostných pretekov z deviatich vrátane piatkového superobrovského slalomu na Hahnenkamme.

Vo Svetovom pohári získal náskok 107 bodov pred svojím veľkým rivalom Rakúšanom Marcelom Hirscherom, za ktorým skončil v rokoch 2013 a 2014 druhý. Minulú sezónu musel víťaz SP z rokov 2007 a 2009 vynechať kvôli pretrhnutej ľavej achilovke.

„Jazdiť zjazd je vždy riskantné. Som vďačný za to, že mi to v tejto sezóne tak dobre išlo, v takom náročnom športe to nie je samozrejmosť,“ citoval Svindala nórsky lyžiarsky zväz.

Slávny zjazd v Kitzbüheli bol po odjazdení tridsiatich pretekárov z bezpečnostných dôvodov kvôli zhoršujúcej sa viditeľnosti ukončený. Pred Svindalom spadli Rakúšania Georg Streitberger a Hannes Reichelt, ktorí si tiež pretrhli krížne väzy v pravom kolene. Už v tréningoch na zjazd utrpeli zranenia znamenajúce koniec sezóny ich reprezentační kolegovia Max Franz a Florian Scheiber.

debata chyba
Viac na túto tému: #Aksel Lund Svindal