Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jansrud: Aj MiniStreif je pre mňa najväčší

Nepriazeň počasia, skrátenie trate, nórsky triumf, ale aj rakúsky "výbuch". Tak by sa dala v skratke charakterizovať sobota na 75. ročníku slávneho zjazdárskeho Hahnenkammu v Kitzbüheli.

25.01.2015 09:20
Kjetil Jansurd Foto: ,
Kjetil Jansurd na legendárnom Streife.
debata

Rakúskym organizátorom prehĺbilo vrásky počasie a domácim pretekárom zasa nezvládnuté ambície. Hustá hmla v mieste pôvodného štartu spôsobila dvojhodinové čakanie a napokon aj skrátenie pretekov o viac než polovicu. Namiesto trate dlhej 3312 m absolvovali zjazdári iba 1633 m a z pôvodného prevýšenia 860 m im zostalo 440 m. Štart sa z výšky 1665 m presunul o 420 m nižšie.

Pretekári a spolu s nimi aj 45 000 divákov prišli o „chuťovky“ Mausefalle, Steilhang či Alte Schneise. Dosiahnutý čas víťaza (58,16) zodpovedajúci úrovni jedného kola slalomu bol podľa zdrojov organizátorov najrýchlejší v celej histórii pretekov, lebo sa jazdilo na najkratšej trati. "Tieto preteky boli dokonca kratšie ako oba šprintérske zjazdy spred 15 rokov,“ napísal server ORF.

Kjetilovi Jansrudovi zmenené podmienky neprekážali. Líder priebežného hodnotenia zjazdu vo Svetovom pohári potvrdil líderskú pozíciu aj z oboch oficiálnych tréningov a na skrátenom Streife zvíťazil, aj keď len o 2 stotinky pred talianskym víťazom super G Dominikom Parisom. "Je to moje najväčšie víťazstvo. A je mi jedno, že to bolo na skrátenej trati. MiniStreif je pre mňa momentálne najväčší,“ vravel Jansrud po pretekoch to televíznych kamier.

V tejto sezóne úspešný nástupca zraneného Axela Lunda Svindala triumfoval v zámorských zjazdoch v Lake Louise a Beaver Creeku a do rozrastajúcej sa zbierky úspechov pridal aj prvenstvá zo super G v Lake Louise a Val Gardene. Piaty triumf tejto zimy v Kitzbüheli však je pre neho najväčší. Stal sa tretím Nórom, ktorý vyhral zjazd v tejto „mekke“ mužského alpského lyžovania. Pred ním si podmanili legendárny Streif Atle Skaardal (1990) a Lasse Kjus (1994, 2004).

"Je to splnený sen a veľký cieľ. Dal som do svojej jazdy všetko. Víťaz z Kitzbühelu? To znie veľmi dobre,“ priznal Jansrud pre AP.

Dvadsaťdeväťročný rodák zo Stavangeru nebol nadšený tým, že organizátori vypustili z pôvodnej dĺžky pretekov obávané technické pasáže v hornej časti trate. "Nepáčilo sa mi, že sa štart posunul nižšie. Nestalo sa to prvýkrát a musíme sa zakaždým prispôsobiť. Samozrejme, mení to trochu charakter pretekov, ale nevadí, víťazstvo sa ráta,“ povedal Jansrud pre server Nettavisen.

Vo svojom pôvodnom taktickom pláne rátal s tým, že Hahnenkamm sa rozhodne najmä v náročnej technickej časti po štarte, ktorá sa napokon vôbec nejazdila. "Boli to zrazu úplne iné preteky, ale prispôsobil som sa. Víťazstvo na skrátenej trati neznamená, že mám z neho polovičnú radosť, nie je to triumf v menejcennej súťaži,“ vysvetlil svoj postoj tohtoročný kitzbühelský šampión.

Zatiaľ čo Jansrud si splnil úlohu favorita, Rakúšania na skrátenom Streife nenašli svoj jazdecký komfort. Domáci pretekári zostali bez pódia. Najlepší z nich Georg Streitberger za tretím miestom zaostal o 18 stotín, olympijský šampión Matthias Mayer bol desiaty. Hotové Waterloo bolo vystúpenie Hannesa Reichelta. Najrýchlejší spred 7 dní z Wengenu a minuloročný obhajca z Kitzbühelu sa nevošiel ani do bodovanej tridsiatky (34.). „Som naštvaný a najviac na seba. Jedinú pasáž, ktorú bolo treba chytiť správne, som aj tak pokazil,“ posťažoval sa Reichelt pre rakúske médiá. "Po absolvovaní Hausbergkante som doskočil príliš nízko a naostro vbehol do Traversu. Tým som stratil niekoľko desatín sekundy. A to bolo na tejto krátkej trati priveľa,“ kritizoval sám seba Mayer. Iba v konečnom poradí štvrtý Streitberger bol ako-tak spokojný. "Lepšie takéto preteky ako žiadne. Kitzbühel je pre mňa vrchol sezóny,“ cituje najlepšieho Rakúšana server

debata chyba
Viac na túto tému: #Kjetil Jansrud #Hahnenkamm