Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vonnová má 60 víťazstiev. Prvé po návrate dosiahla vo vlastnej obývačke

Americká zjazdárka Lindsey Vonnová má na konte už šesťdesiat jednotlivých víťazstiev v rámci Svetového pohára. Na to aktuálne čakala bezmála dva roky, ktoré takmer celé premaródovala po ťažkom páde na majstrovstvách sveta v Schladmingu a dvoch operáciách kolena.

07.12.2014 11:52
Lindsey Vonnová Foto: ,
Lindsey Vonnová oslavuje svoje víťazstvo v Lake Louise.
debata

Vo svojom obľúbenom kanadskom stredisku Lake Louise sa celkovo tešila prvý raz od 26. januára 2013 – triumfu v obrovskom slalome v slovinskom Maribore. Vonnová v sobotňajšom zjazde zvíťazila s náskokom 49 stotín sekundy pred krajankou Stacey Cookovou a 57 stotín pred ďalšou Američankou Juliou Mancusovou. Deň predtým bola Vonnová na rovnakej trati a v identickej disciplíne ôsma.

„Mám pocit, že krajší deň si ani neviem predstaviť. Na pódiu sme všetky tri Američanky a ja opäť najvyššie. Už v piatok som zajazdila solídne, ale chcela som ešte viac zariskovať. Podarilo sa, lepšie som sa kĺzala, bola som rýchlejšia a teraz som veľmi šťastná,“ cituje Vonnovú AP. „Som rada aj kvôli Lindsey. Jej návrat je veľká vec pre náš šport. Súťaživosť a entuziazmus, ktoré ju zdobia, sú také nákazlivé. Navzájom sa ťaháme dopredu,“ skonštatovala Stacey Cooková. „V našom tíme je veľa pozitívnej energie, všetky sa veľmi tešíme na sezónu,“ doplnila Vonnová.

Tridsaťročná Američanka si vo „svojej obývačke“ v Lake Louise v kanadskej provincii Alberta pripísala už pätnásty triumf v rozpätí rokov 2004 – 2014. „Potrebovala som nájsť správny súťažný rytmus a podporiť to potrebným sebavedomým. Môžem povedať, že teraz som už späť aj čo sa týka atakovania svojich vlastných limitov. Som pripravená robiť to a pokúšať sa o víťazstvá aj v ďalších pretekoch,“ poznamenala Vonnová.

Sympatická zjazdárka a tvár mnohých reklamných kampaní vlani prišla nielen o takmer celú sezónu, ale aj o účasť na ZOH 2014 v Soči. Teraz má olympijská šampiónka v zjazde z Vancouveru 2010 pred sebou cieľ uspieť na svetovom šampionáte, ktorý sa vo februári 2015 uskutoční na americkom snehu vo Vaile a Beaver Creeku. V dlhodobejšom horizonte chce byť úspešná aj na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu, ktoré by mali byť pre ňu vrcholom kariéry.

Bývalá kráľovná rýchlosti Vonnová má na konte 60 triumfov v pretekoch Svetového pohára a len dve víťazstvá ju delia od vyrovnania historického rekordu legendárnej Rakúšanky Annemarie Moserovej-Pröllovej. „Je to jeden z mojich cieľov a motivovalo ma to počas tréningu v lete, aby som sa vrátila v čo najlepšej kondícii,“ vyhlásila štvornásobná držiteľka veľkého glóbusu za celkový triumf vo SP Vonnová.

Ženy – zjazd: 1. Lindsey Vonnová (USA) 1:50,48 min, 2. Stacey Cooková (USA) +0,49 s, 3. Julia Mancusová (USA) +0,57, 4. Larisa Yurkiwová (Kan.) +0,74, 5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,76, 6. Laurenne Rossová (USA) +0,81.

Poradie vo Svetovom pohári (po 6 z 34 pretekov): 1. Tina Mazeová (Slovin.) 320 bodov, 2. Kathrin Zettelová (Rak.) 250, 3. Anna Fenningerová (Rak.) 231, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) 209, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) 175, 6. Eva-Maria Bremová (Rak.) 166,… 52. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 18.

Poradie v hodnotení zjazdu (po 2 z 8 pretekov): 1. Tina Mazeová (Slovin.) a Lindsey Vonnová (USA) – obe 132 bodov, 3. Anna Fenningerová (Rak.) a Stacey Cooková (USA) – obe 109, 5. Julia Mancusová (USA) 96, 6. Laurenne Rossová (USA) 90.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lindsay Vonn