Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dôvera ma teší. Chcem chlapcov posunúť vyššie

Má skúsenosti na rozdávanie, stojí pred ďalšou úlohou. Biatlonový tréner Juraj Sanitra prešiel z tímu Anastasie Kuzminovej k mužskej reprezentácii - a zatiaľ si zmenu pochvaľuje.

29.10.2014 09:00
Juraj Sanitra Foto:
Juraj Sanitra
debata

„Zlaté olympijské vrcholy som s Nasťou zdolal, nemusím už nič dokazovať. Rád by som však mužov posunul na vyššiu úroveň. Výsledky v minulých rokoch nezodpovedali schopnostiam chlapcov, ktorých teraz spoznávam,“ vraví uznávaný odborník po sústredení na ľadovci Dachstein.

Je prechod k mužom veľká zmena? V čom najviac?
U žien musí byť človek citlivejší pri stavbe a obsahu tréningu. Treba brať do úvahy jemnosť ženského organizmu. U mužov si môžem dovoliť podstatne viac. Podstatné je, že sme rýchlo našli spoločnú reč, neraz sa zhovárame o náplni tréningov. Mám v tíme aj beťárov, ktorí len tak ľahko neprijmú nejakú blbosť. Povedia svoj názor, vieme prísť k spoločnému záveru, aby to bolo obojstranne prospešné. Je dobré, keď pretekári vidia, že sa môžu podieľať na príprave tréningového procesu. Cítia väčšiu vnútornú zodpovednosť za to, čo robia.

Zmenili ste prípravu?
Začal som s chlapcami od nuly. Aby nespomínali na to, čo bolo. Čo bolo, viedlo k takej výkonnosti, ktorú mali. Odhodlali sme sa na viac zmien. Trvalo istý čas, kým sme našli správne pažby pre každého. Zo šiestich majú piati nové, prípadne upravené. Kazár mal veľmi zlú hlaveň. Zistil som to na nástrele v nemeckej firme, s ktorou spolupracujeme. Matiaško zmenil značku lyží. Máme odborníka, ktorý sa venuje psychike. Maťo Kazár sa bežecky vyrovná najlepším, no potrebuje určitú istotu a psychickú pohodu, aby vedel byť úspešný na strelnici. Zo šiestich položiek dá šesť núl, ale vzápätí to nezopakuje. Chýba rytmus i presnosť. Od ďalších očakávam, aby v sezóne boli tri, štyri, päťkrát dobrí na strelnici. Vtedy dosiahnu kvalitný výsledok.

Ako sa k nemu dopracovať?
Chlapcom prízvukujem – nemôžeme pracovať na sto percent, ale naplno. To je hlavná zásada. Trend je nastavený dobre, ukazujú to aj parametre, ktoré chlapci dosahujú. Dbám na dynamiku tréningu, na to, aby sa čo najviac podobal súťaži. Aj preto som doň vniesol prvky súťaživosti. Mám svoju predstavu, ktorú som realizoval od čias Sone Mihokovej cez Paľa Hurajta a končiac Nasťou Kuzminovou. Čas na zlepšenie ešte je. Prvým vrcholom sezóny sú majstrovstvá Európy, druhým, ešte vážnejším, svetový šampionát v marci vo fínskom Kontiolahti. Zatiaľ nepanikárim, beriem to tak, že sezóna je súčasťou prípravy na vrcholy roka.

Pavol Hurajt, bronzový medailista zo ZOH 2010 po tohtoročnej zimnej olympiáde v Soči ukončil kariéru. Kto by ho mohol nahradiť, byť lídrom?
O lídroch zatiaľ nehovorím. Vidím, že mužstvo sa vyrovnáva bežecky. V porovnaní s minulou sezónou ožil Martin Otčenáš. K lídrom musia patriť najskúsenejší: Miro Matiaško, Matej Kazár. Aj oni majú ešte rezervy. Sami to pochopili, vidieť to aj v prístupe k tréningu. Verím, že tvrdá práca nájde odozvu v zlepšených výsledkoch. Tomáš Hasilla by mal ukázať, čo v ňom v skutočnosti je. Môže byť prísľub pre olympijský Pjongčang 2018. Pracujeme koncepčne, s výhľadom na olympijský vrchol o štyri roky.

Uvažujete o generačnej prestavbe?
Zatiaľ nie, no budem rád, ak mladší pretekári ponaháňajú skúsenejších. Mám jasno aj v tvorbe tímu na prvé kolá Svetového pohára. Základ budú tvoriť Kazár, Hasilla, Otčenáš, Matiaško, Šíma, v zálohe je Kubaliak i Lomský. V porovnaní s minulosťou dám viac príležitostí mladíkom. V najnáročnejšej konkurencii získajú obraz o svojej výkonnosti. Zistia, kde sú a v čom musia pridať, aby mohli konkurovať najlepším. Ak budú chlapci tak pracovať, ako doteraz, nemám obavu z nadchádzajúcej sezóny. Aj keď podotýkam, že nie som čarodejník, ktorý za pár mesiacov vyčaruje supertím. Snažím sa chlapcov posunúť na vyššiu úroveň. To je hlavný cieľ sezóny. Verím, že záblesky prídu – umiestneniami v prvej pätnástke. Veľa si sľubujem aj od pretekov štafiet.

Prekvapili vás v niečom vaši zverenci?
Prekvapili ma spôsobom, akým ma prijali. Priznávam, že kým som pôsobil v tíme Kuzminovej, netešil som sa veľkej obľube. Bolo potrebné vybudovať si určitú dôveru a zároveň i rešpekt. Prejavili mi dôveru, čo bol sľubný začiatok. Stotožnili sa s mojou filozofiou. Uvidíme, čo nám dovolia súperi, kde je svet. Viem, že budem pod tvrdým drobnohľadom verejnosti, som si toho vedomý. V minulosti som sa s tým vedel popasovať, dúfam, že to zvládnem aj teraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Juraj Sanitra