Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zjazdári odvolali Mersicha. Zvíťazilo lyžovanie, tvrdia

Podľa nového predsedníctva Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie (ÚAD SLA) zvíťazil konečne šport. Na sobotňajšej mimoriadnej členskej schôdzi odvolali staré predsedníctvo na čele s predsedom Marinom Mersichom.

19.10.2014 13:41
Marino Mersich Foto: ,
Odvolaný predseda SLA Marino Mersich.
debata (1)

„Niektorí členovia sa rozhodli, že zvolajú toto rokovanie, ktoré nemá oporu v stanovách SLA. Ak už podobné stretnutie uskutočnili, mali byť pozvaní všetci. Ja osobne som pozvánku nedostal, čo ukazuje na akej úrovni bola celá schôdza. Naďalej sa cítim ako právoplatný predseda,“ povedal pre denník Pravda Marino Mersich.

Zvolať mimoriadnu členskú schôdzu sa rozhodol podpredseda ÚAD Ján Garaj, ktorý spoločne s viacerými delegátmi nebol spokojný so súčasným stavom. „Namiesto podpory našich zjazdárov sa do lyžovania začala vnášať politika, čo je pre športovcov to najhoršie. Podpora najlepších zjazdárov bola katastrofálna o čom svedčí aj fakt, že nemáme plán na ďalší olympijský cyklus do roku 2018,“ tvrdí Garaj.

Na zvolanie konferencie si nechal urobiť stanovisko viacerých nezávislých právnych subjektov i právnikov z katedry občianskeho práva UMB v Banskej Bystrici. „Všetci mi potvrdili, že mimoriadna členská schôdza bola v súlade so stanovami SLA. Po tejto informácii som poslal pozvánky elektronicky a písomne 196 delegátom. Jediná chyba bola, že som ich neposlal doporučene, aby som mal od všetkých návratku,“ dodal.

Napokon bolo prítomných 126 delegátov, z ktorých sa všetci jednohlasne vyjadrili za Mersichov koniec. „S takou účasťou som nepočítal. Kluby ukázali, že im súčasná situácia nie je ľahostajná, zomkli sa a jednoznačne vyslovili svoj postoj,“ doplnil Ján Garaj.

Na čelo ÚAD SLA zasadne právnička Monika Maršáleková, ktorá doteraz pôsobila v lyžovaní ako predsedníčka Ski Race Teamu v Banskej Bystrici.

„Uvidíme ako sa zachová bývalé predsedníctvo. Podľa ich vyjadrení sú naklonení k tomu, že členská schôdza nie je legitímna. My si to nemyslíme. Podporiť nás prišiel aj zástupca ministerstva školstva SR. Našim cieľom je zjednotiť celé hnutie, vytvoriť vhodné podmienky pre reprezentantov i deti. Budeme čakať či využijeme právne kroky alebo zvíťazí zdravý rozum,“ skonštatovala nová šéfka alpského lyžovania.

Podpredsedom únie bude Tomáš Žampa a zvyšnými troma členmi sú Richard Ďurica, Ján Garaj a Dušan Poláčik. Celé predsedníctvo si vybrali prítomní tréneri a rodičia. Reprezentačnú zložku bude mať na starosti Tomáš Žampa, otec našich úspešných zjazdárov Adama a Andreasa.

„Po dlhšej dobe bol konečne na prvom mieste šport, ktorý zvíťazil nad politikou. Druhá strana bojuje nefér spôsobmi, preto sme na čelo únie zvolili právničku, ktorá nám môže pomôcť z tohto bordelu,“ uviedol Tomáš Žampa.

Kvôli konferencii prerušil aj sústredenie v Rakúsku, kde sa Adam s Andreasom pripravovali na úvodne preteky Svetového pohára v Söldene. „Verím, že skončí tlak na pretekárov. Veronika Velez-Zuzulová sa už nemusí báť či ju niekto prihlási na súťaž, Adam zas, akú kombinézu si musí obliecť. Pre deti je motivácia byť ďalšou Zuzulovou a reprezentantom pomôže pohladenie od svojich nasledovateľov. Chceme dať tieto skupiny dohromady, čo bude najlepší marketingový ťah,“ uzavrel Žampa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marino Mersich #Slovenskí lyžiarska asociácia