Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zo Žampu mohol byť Rus. Odmietol

Адам Жампa. Na takúto podobu svojho mena by si musel zvykať momentálne najúspešnejší slovenský zjazdár, keby súhlasil s iniciatívou ruských funkcionárov.

16.04.2014 08:00
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

„Dostal som od Rusov ponuku, aby som reprezentoval ich krajinu, ale zaujal som k nej jednoznačné stanovisko. Naďalej budem lyžovať za Slovensko,“ povedal Adam Žampa. Pred dvoma týždňami štartoval na majstrovstvách Ruska v stredisku Poľarnye Zory v Murmanskej oblasti.

Dvadsaťtriročného Tatranca oslovila šéfka Ruskej federácie alpského lyžovania a snoubordingu Svetlana Gladiševová (strieborná zo ZOH 1994 v super G) a športový riaditeľ Leonid Meľnikov.

„Vedeli by mi zabezpečiť veľmi dobré pomienky, aj by som si slušne zarobil, ale nelyžujem pre peniaze. Verím, že sa naplnia sľuby, ktoré som doma dostal po olympiáde a môj tím bude kvalitne zabezpečený,“ dodal Žampa. Na zimnej olympiáde v Soči sa blysol piatym miestom v superkombinácii a šiestym v slalome.

„Nad ruskou ponukou som uvažoval veľmi krátko. Ruku na srdce, piate miesto v Rusku nič neznamená, keď tam majú desiatky olympijských víťazov. A na Slovensku moje úspechy ľudia prežívali, spoznávajú ma, je to príjemné,“ konštatoval slalomár. Rusov zaujal už minulý rok na majstrovstvách sveta, kde zajazdil najrýchlejšie druhé kolo, v lete zasa absolvoval s ruskými zjazdármi zopár tréningov na Novom Zélande.

Prípadná zmena dresu si v zjazdovom lyžovaní vyžaduje súhlas bývalej národnej lyžiarskej federácie. Ak ho pretekár nedostane, čaká ho ročná pauza a príde aj o vyjazdené FIS body a začína od nuly.

Žampa si doprial minulý víkend dávku adrenalínu, hoci tentoraz len v úlohe pasívneho pozorovateľa. „Bol som na pozvanie reklamného partnera na leteckých pretekoch Red Bull Air Race v Chorvátsku. Bol to pre mňa obrovský zážitok. Sadol som si aj do lietadla českého pilota Martina Šonku, zavrel ma v kokpite, dal som si prilbu… Aj by som si to vyskúšal, ale bežný človek by to nezvládol a omdlel by,“ dodal s úsmevom Žampa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa