Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyžiarka Velez-Zuzulová verí, že sa čoskoro vráti. Soči jej neunikne

Dobré správy z Francúzska. Najlepšia slovenská zjazdárka posledných rokov Veronika Velez-Zuzulová sa úspešne zotavuje z nepríjemného zranenia, ktoré utrpela začiatkom októbra v Hintertuxe.

16.10.2013 15:00
Veronika Zuzulová Foto:
Veronika Velez-Zuzulová.
debata

Dvadsaťdeväťročná Bratislavčanka počas tréningu na rakúskom ľadovci spadla a roztrhla si predný krížny väz v ľavom kolene.

„Zobúdzam sa každý deň s tým, že je to lepšie. Môj osobný pocit je, že dokážem odjazdiť takmer celú sezónu. Chodievam za fyzioterapeutom, cvičím v posilňovni. Dôležité je, aby sa väz začal zrastať,“ referovala Velez-Zuzulová z Annecy, kde žije s manželom Romainom. „Veľa toho zatiaľ robiť nemôžem. Prechádzam sa, sledujem televíziu. Tá je dobrá pre zdokonalenie sa vo francúzštine,“ opísala Veronika svoj aktuálny denný režim.

Velez-Zuzulová určite vynechá premiérový slalom novej edície Svetového pohára vo fínskom Levi (16. novembra), ale ak pôjde všetko ako má, mohla by sa objaviť medzi bránkami už na druhom podujatí sezóny vo francúzskom Courcheveli (17. decembra). Neunikla by jej olympiáda v Soči, kde by mala patriť k tromfom slovenskej výpravy.

„Prvá motivácia je pre mňa návrat do seriálu Svetového pohára. Olympiáda je ešte ďaleko. Nechcem nič uponáhľať, ale telefonovala som s viacerými francúzskymi lyžiarmi, ktorí mi potvrdili, že môžem lyžovať aj s takto poškodeným väzom. Nebola by som prvá,“ uviedla Velez-Zuzulová.

Optimista je aj otec a tréner lyžiarky Timotej Zuzula. „Veľa som o podobných zraneniach čítal. Konzultoval som Veronikinu situáciu aj s trénermi švédskej reprezentácie, či lekárskym expertom zo Salzburgu. V takýchto prípadoch uprednostňujú pred operáciou konzervatívnu liečbu.“

Velez-Zuzulová absolvuje dnes ďalšie vyšetrenie magnetickou rezonanciou, potom strávi dva týždne v rehabilitačnom centre. Podľa otca by mohla od 16. novembra naplno trénovať.

„Myslím, že by nemala mať s návratom problém. Už teraz pracuje v rámci možností na tom, aby získala späť svalovú hmotu. Dnes už existujú špeciálne karbónové ortézy, ktoré majú pretekári pod kombinézou. Dôležité bude, aby necítila bolesť, čo by sa negatívne prejavilo na psychike. Ale v minulosti už prekonala dve vážne zranenia – roztrhnutý väz v kolene i prasknuté rebrá – a s oboma sa dobre vysporiadala,“ dodal Timotej Zuzula.

V minulej sezóne vyhrala Velez-Zuzulová dvoje preteky Svetového pohára (Semmering, Mníchov) a v celkovom hodnotení slalomu skončila tretia. Na majstrovstvách sveta v Schladmingu pridala v slalome siedme miesto. „Určite mám ešte pár nesplnených lyžiarskych snov, keďže mám motiváciu jazdiť aj cez zranenie,“ skonštatovala slovenská zjazdárska jednotka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová