Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suverénna Mazeová môže získať všetky glóbusy

Jarné slnko, opaľujúci sa fanúšikovia a k tomu najlepší lyžiari na svete bojujúci o krištáľové glóbusy a solídne finančné odmeny.

13.03.2013 06:00
Tina Mazeová Foto:
Tina Mazeová.
debata

To je tradičná scenéria finálových pretekov Svetového pohára. Lyžiarsky výkvet privíta od štvrtka do nedele švajčiarske stredisko Lenzerheide. Tri týždne po Schladmingu čakajú na pretekárov aj fanúšikov akoby ďalšie majstrovstvá sveta.

Zatiaľ čo Slovinka Tina Mazeová láme jeden rekord za druhým a je už dávno istou víťazkou Svetového pohára, medzi mužmi môžu na veľký glóbus pomýšľať ešte dvaja šampióni. Zatiaľ sa ho dotýka Rakúšan Marcel Hirscher, ktorý má náskok 149 bodov pred Nórom Akselom Lundom Svindalom. Už dnešný zjazd ukáže, či Nór reálne zaútočí na víťazstvo. Obhajca Hirscher totiž zjazdy vôbec nejazdí.

"Mám komfortný náskok, ale v športe si nemôžete byť nikdy istý, kým nie je rozhodnuté. Môj súper musí jedny preteky vyhrať a v ďalších byť do štvrtého miesta, aby zmazal môj náskok. Pokúsim sa ho udržať najmä v slalome a obrovskom slalome, ale pôjdem aj super G. Veď práve v tejto disciplíne som pred rokom tretím miestom položil základ celkového triumfu,“ cituje svojho favorita rakúska ORF.

Svindal si okrem veľkého glóbusu robí zálusk aj na ten zjazdársky. Momentálne má k nemu najbližšie práve úradujúci majster sveta zo Schladmingu, ale v hre sú aj ďalší traja konkurenti – Rakúšan Klaus Kröll a Taliani Dominik Paris a Christof Innerhofer.

"Pôjdem krok po kroku. Ak zvládnem zjazd, budem to mať ľahšie v ďalších disciplínach. Teším sa na finále,“ podotkol Svindal.

V sobotu by mali v cieľovom priestore v Lenzerheide viať aj slovenské vlajky. Veronika Velez-Zuzulová figuruje v najtočivejšej disciplíne na treťom mieste. Víťazka slalomu v Semmeringu a paralelného slalomu v Mníchove sa vyššie už posunúť nemôže. Ak udrží tretiu priečku, vyrovná si tým svoj najlepší celosezónny výsledok z roku 2008.

O prvenstvo v hodnotení slalomu zabojujú Američanka Mikaela Shiffrinová a Slovinka Tina Mazeová. Tá je takou suverénkou, akú Svetový pohár od svojho založenia v roku 1967 nezažil. Na konte už má malý glóbus za obrovský slalom aj veľký za celkový triumf a k tomu rekordných 2254 bodov. Má však reálnu šancu získať v jednej sezóne aj triumfy v zjazde a super G, čiže všetky krištáľové glóbusy. A toto pred ňou žiadna z legiend zjazdového lyžovania nedokázala.

"Sama seba sa pýtam, dokedy to ešte potrvá. Dokedy budem schopná jazdiť všetky disciplíny a prispôsobovať sa iným oblúkom aj rýchlosti. Našťastie, je už záver sezóny,“ priznala so smiechom Mazeová, keď uplynulý víkend vyhrala slalom v Ofterschwangu.

Program v Lenzerheide:
13. marca: zjazd mužov (9.30), zjazd žien (11.30), 14. marca: super G mužov (9.30), super G žien (11.30), 15. marca: tímová súťaž (10.30), 16. marca: slalom žien (1. kolo – 9.00, 2. kolo – 11.30), obrovský slalom mužov (1. kolo –10.00, 2. kolo – 12.30), 17. marca: slalom mužov (1. kolo – 9.00, 2. kolo – 11.30), obrovský slalom žien (1. kolo – 10.00, 2. kolo – 12.30)

debata chyba