Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tina Mazeová o rekordoch nerozmýšľa. Radšej ich prekonáva

Najlepšie zjazdárky majú do konca sezóny ešte deväť pretekov, ale čaká ich len boj o druhé miesto. Jedna z nich je natoľko suverénna, že v konečnom účtovaní Svetového pohára už pred seba nikoho nepustí.

25.02.2013 16:53
Tina Mazeová Foto: ,
Tina Mazeová.
debata

Slovinka Tina Mazeová (29) z dvadsiatich ôsmich pretekov vyhrala osem a v ďalších desiatich sa postavila na medailové stupne. Od nedele je hrdou majiteľkou veľkého krištáľového glóbusu. Pred druhou Nemkou Mariou Höflovou-Rieschovou má náskok nedostižných 958 bodov. Definitívu získala nedeľňajším triumfom v superkombinácii vo francúzskom Méribeli.

„Je to historický moment pre mňa, môj tím, fanúšikov aj celé Slovinsko. Za týmto úspechom leží tvrdá príprava, každý jeden pracovný deň, ktorý sme neodflákli,“ cituje Mazeovú slovinský denník Delo.

Kedysi bola Mazeová majsterkou obrovského slalomu a slalomu. Keď vlani obsadila v konečnom účtovaní bojov o krištáľové glóbusy druhú priečku za americkou kráľovnou Lindsey Vonnovou, odborníci poukázali na možnosť, že o rok môže byť celkovou víťazkou. Vychádzali z jej obrovského zlepšenia v kĺzavých disciplínach, čo v tomto ročníku Svetového pohára dokázala štyrmi pódiovými miestami a najmä titulom majsterky sveta v super G. Ak sa jej do konca zimy ešte podarí triumfovať aj v zjazde, stane sa len treťou lyžiarkou s víťazstvami vo všetkých piatich disciplínach v jednej sezóne. Prvými dvoma sú Rakúšanka Petra Kronbergerová (1995/96) a Chorvátka Janica Kosteličová (2005/06).

„Vedeli sme, že pretekárka, ktorá je taká dobrá v obrovskom slalome, sa časom začne výraznejšie presadzovať aj v rýchlostných disciplínach. Strávili sme veľa času mentálnou prípravou, kým nepresvedčila samu seba, že vie byť aj dostatočne rýchla. Keď ten pocit dostala do svojej hlavy, mala to už na svahu jednoduchšie,“ vysvetlil Mazeovej tréner a zároveň životný partner Andrea Massi.

Osemnásť umiestnení do tretieho miesta je vyrovnaným historickým rekordom ženského Svetového pohára. Mazeová sa dostala na jednu úroveň so Švédkou Pernillou Wibergovou aj rodenou Nemkou Hanni Wenzelovou, ktorá reprezentovala Lichtenštajnsko. Môže sa však vyrovnať aj mužskej legende Hermannovi Maierovi. Dvetisícbodový zápis tohto Rakúšana zo sezóny 1999/2000 možno čoskoro stratí punc rekordu. Mazeovej na to stačí získať do konca sezóny 157 bodov.

„Na rekordy nemyslím. To počas sezóny nie je moja priorita. Keď sa mi však podarí niektorý prekonať, je to dobrý pocit,“ priznala sympatická Slovinka pre ORF.

Mazeová má už istý veľký glóbus a malý za obrovský slalom. Je aj celkovou víťazkou superkombinácie. Okrem toho je líderkou poradia v super G, druhá v zjazde a tiež druhá v slalome. Keď si uvedomíme, že jej najväčšia konkurentka v zjazde a super G Američanka Vonnová je po operácii kolena mimo svahov, má Slovinka reálnu šancu získať všetky glóbusy tejto zjazdárskej zimy.

„Urobím všetko, čo bude v mojich silách,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba