Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová v Moskve pútala pozornosť. Na svahu i v metre

Moskovčanom, ktorí v noci z utorka na stredu cestovali metrom, sa naskytol netradičný pohľad. Do jednej zo súprav zrazu nastúpili ľudia v lyžiarskych kombinézach a s lyžami v rukách.

30.01.2013 22:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto:
Veronika Velez-Zuzulová.
debata

Aj takýto úkaz priniesol Svetový pohár v jednom z najväčších miest na svete. Moskva v utorok hostila svetovú elitu v paralelnom slalome a Slovenka Veronika Velez-Zuzulová obsadila výborné 2. miesto.

„Po pretekoch sme sa s Ivicom Kosteličom a Mikaelou Schiffrinovou rozhodli, že nebudeme čakať na autobus, ktorý nás mal odviezť z kopca. Zdržali sme sa na dopingovej kontrole a potom sme sa hladní chceli čo najskôr dostať do hotela. Tak sme sa rozhodli pre metro,“ opisovala Veronika Zuzulová netradičný nočný presun. „Boli sme tam s kompletným lyžiarskym vybavením, asi poriadna atrakcia. Ale zážitok to bol aj pre nás. Tie stanice moskovského metra sú úžasné. Človek sa cíti, akoby bol v múzeu,“ dodala elitná slovenská slalomárka.

Po triumfoch v Semmeringu a Mníchove a dvoch novoročných výpadkoch v Záhrebe a Flachau sa Velez-Zuzulová opäť nadýchla k atakovaniu najvyšších priečok vo Svetovom pohári. V Maribore ju stotinka sekundy odsunula zo stupňov víťazov, v Moskve sa v rýchlych paralelných jazdách na 200 metrov dlhej trati predrala z osemfinále až do finále. Tam už bola nad jej sily mladá Nemka Lena Dürrová.

„Aj tak je to dobré, som rada tomu výsledku. Bolo to trošku náročnejšie ako v Mníchove, lebo v Moskve postavili umelú konštrukciu, nebol to prírodný kopec. Najmä skok v spodnej časti mi prekážal. Nevedela som potom na rovine vyvinúť takú rýchlosť ako v Mníchove, ale inak fajn,“ konštatovala 28-ročná Bratislavčanka žijúca vo Francúzsku.

Osemdesiat bodov z Moskvy ju opäť vrátilo do boja o slalomový krištáľový glóbus, hoci za líderkou Shiffrinovou zaostáva o 93 bodov a od druhej Mazeovej má 60-bodový odstup. Do konca sezóny zostáva odjazdiť dva slalomy – v nemeckom Ofterschwangu a finálový vo švajčiarskom Lenzerheide. Ešte predtým však čaká najlepšie slalomárky rovnako ako ich kolegyne z iných disciplín vrchol sezóny – majstrovstvá sveta v rakúskom Schladmingu. Tie sa začínajú už 5. februára a potrvajú 13 dní.

Teraz má Velez-Zuzulová pred sebou kondičný tréning v Ríme a ešte jedno sústredenie. „Do Schladmingu prídem až v druhej časti majstrovstiev na tímovú súťaž, obrovský slalom a slalom,“ informovala jedna z najlepších svetových slalomárok.

Bude paralelný slalom aj v Ríme?

Paralelný slalom v Moskve sa konal štvrtý raz a druhý raz sa v ňom bojovalo o body do Svetového pohára. Z prvotnej exhibície pod hlavičkou „City Event“ sa vykľuli preteky, v ktorých sa dajú relatívne ľahko získať body do hodnotenia slalomu aj celkového poradia Svetového pohára. V tejto sezóne mal paralelný slalom už dve zastávky, okrem Moskvy sa jazdilo o body aj pod reflektormi na Nový rok v Mníchove. Najviac z toho vyťažila práve Slovenka Veronika Velez-Zuzulová, ktorá brala 180 bodov za víťazstvo a druhé miesto. Jeden zo súťažných riaditeľov FIS Günter Hujara tvrdí, že v budúcnosti sa porovnávací slalomový šprint medzi bránkami presunie aj do ďalších svetových miest. „Rozmýšľame o Pekingu, rokujeme už s New Yorkom, ale najrealistickejší vyzerá rímsky projekt. Zimné preteky v letnej metropole, to by bolo mimoriadne atraktívne,“ povedal Hujara.

debata chyba