Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slalomárkam velí Mozart na lyžiach. V sedemnástich

Čochvíľa sa mali začať preteky lyžiarskych talentov z východného pobrežia Spojených štátov amerických. Jedna zo slalomárok však namiesto riadnej prípravy zadriemala.

16.01.2013 08:00
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová.
debata

Zobudila sa 20 minút pred štartom, rýchlo sa rozcvičila a hybaj na trať. Tam potom excelovala. Druhej v celkovom poradí nadelila 11 sekúnd! V slalome, disciplíne, kde o víťazstve rozhodujú stotiny sekundy. Tou suverénkou bola Mikaela Shiffrinová a tá situácia sa odohrala pred troma rokmi, keď mala štrnásť.

„Pamätám si, ako tam vtedy sladko zaspala. Bola chvíľu úplne mimo, ale do pretekov sa stihla dať dokopy a potom nám to všetkým natrela. A neboli to hocijaké preteky. Súperili tam vtedy dievčatá z deviatich štátov o pozíciu dostať sa do amerického juniorského tímu,“ zaspomínala si Shiffrinovej vtedajšia spolubývajúca z izby v lyžiarskej akadémii.

„To dievča bol zázrak. Mozart na lyžiach,“ cituje New York Times šéfa lyžiarskych inštruktorov Davea Gavetta z Green Mountain Valley School vo Vermonte.

Ubehli tri roky a z talentu sa stala ťažká profíčka medzi najhustejšie osadenými bránkami. Zo Shiffrinovej sa stala líderka Svetového pohára v slalome a v utorok v rakúskom Flachau vyhrala opäť. Svoj nový lyžiarsky objav začali Američania exportovať v roku 2010, keď prvý raz zavítala do Európy v spoločnosti zjazdárskej kráľovnej Lindsey Vonnovej. Ale ani štvornásobná držiteľka veľkého krištáľového glóbusu Vonnová nevyhrala dvoje preteky Svetového pohára pred dovŕšením osemnástky. Dokázala to až v tejto sezóne Shiffrinová. Ak jej to po Are a Záhrebe vyšlo aj do tretice vo Flachau, vo veku 17 rokov a 308 dní vyrovnala historický rekord Rakúšanky Annemarie Moserovej-Pröllovej.

„Takto to vyzerá, keď niekto využíva svoj obrovský talent. Keď som ju videl jazdiť pred dvoma rokmi, vravel som jej, že keď bude takto pokračovať, ani vo Svetovom pohári ju nikto nezdolá,“ konštatoval tréner amerických slalomárok Roland Pfeifer.Bývalý kouč Rakúšaniek priznal, že zažil už niekoľko talentovaných slalomárok, ale Shiffrinová je výnimočný zjav.

„Žiadna z mojich 17-ročných zvereniek v minulosti nebola taká talentovaná a nepracovala tak tvrdo ako Shiffrinová,“ dodal uznanlivo Pfeifer.

Američania už otvorene hovoria o tom, že v Shiffrinovej vidia olympijskú medailistku o rok v Soči a možno aj držiteľku slalomového glóbusu ešte v tejto sezóne. Ona tvrdí, že jej ambície sú najvyššie, ale nechce nič uponáhľať, lebo vek 17 rokov je u športovca zradný. Mikaelu sprevádza na pretekoch Svetového pohára jej mama Eileen a drží nad ňou ochrannú ruku.

„Som šťastná, že môžem jazdiť na najvyššej úrovni, ale nechcem, aby víťazstvá na mne zanechali stopy. Mám len sedemnásť. Ešte sa cítim ako dievča a neskrývam to,“ vravela Shiffrinová v telefonickom rozhovore z Flachau.

Keď sa pred vyše rokom v Lienzi prvý raz postavila na stupne víťazov v pretekoch Svetového pohára, podišla k víťaznej Marlies Schildovej a povedala jej. „Nemôžem uveriť tomu, že stojím vedľa svojho veľkého vzoru. Som tvoja súperka, ale stále ešte aj fanúšička.“

Pred Vianocami po svojom premiérovom triumfe v Are rozdávala prvý raz fanúšikom autogramy. O pätnásť dní neskôr v Záhrebe poprosila skúsenejšie súperky o radu, ako sa otvára šampanské, ktorým striekala z najvyššieho stupňa na dav pred sebou.

„Je teraz toho na ňu priveľa, ale verím, že ten zhon okolo ju nepoznačí. Vie totiž vypnúť a oddychovať. Mám veľmi rada, keď mi večer na izbe povie, poďme sa len tak vyvaliť na gauč a sledovať televízor,“ vravela o svojej čoraz známejšej dcére mama Eileen.

debata chyba