Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bajčičák s Bátorym skončili v tímšprinte pred bránami finále, triumfovali Nóri

Slovenská dvojica bežcov na lyžiach Martin Bajčičák a Ivan Bátory skončila v prvom silnejšie obsadenom semifinále tímšprintu mužov klasickou technikou na 2x3x1575 m na 8. mieste. Znamená to, že nepostúpili do finále a preteky sa pre nich skončili. Disciplínu napokon vyhrali reprezentanti Nórska Johan Kjölstad a Ola Vigen Hattestad.

25.02.2009 12:50 , aktualizované: 14:49
Ivan Bátory Foto:
Slováci sa do finále nedostali.
debata

Do desaťčlenného finále postúpiil z oboch semifinálových behov tri dvojice priamo a štyri ďalšie s najlepším časom. Slováci dobre preteky rozbehli, Ivan Bátory na druhom úseku dokonca viedol. Na čele sa vytvorila osemčlenná skupina a bolo jasné, že sa rozhodne medzi nimi. Potom však v druhej dvojici práve Bátory začal zaostávať. Bajčičák na predposlednom piatom úseku ešte zabojoval a vrátil sa na popredné priečky, ale v závere už Bátory na šprintérskych špecialistov nestačil a zostala mu v tejto silnej skupine posledná pozícia.

„Prvé kolo bolo výborné, išli sme s rezervou a hravo sme držali kontakt s najlepšími. Ivanovi však potom na druhom úseku začali utekať. Nie je to veľké sklamanie, nie sme šprintéri-špecialisti. Ja som rád, že som sa otestoval v priamom kontakte so špičkou. Presvedčil som sa, že som dosť rýchly. To ma teší. Že nám postup ušiel, s tým sa nedá nič robiť. Taký je šport,“ povedal bezprostredne po skončení pretekov Bajčičák.

„Ja som sklamaný. Veľmi dobre sme začali, v prvom kole som si išiel svoje tempo, bol som na prvej pozícii. Od druhého úseku som však akoby stvrdol. Nevedel som sa udržať v priamom kontakte so súpermi. Mal som toho plné zuby. Išiel som až na doraz, makal som, snažil som sa, nešlo to. Určite som to v prvom kole neprepálil, to by som išiel v ďalších úsekoch inak. Určite sme chceli postúpiť do finále, nevyšlo nám to. Zostáva nám ešte nedeľňajší maratón na päťdesiat kilometrov,“ doplnil Ivan Bátory.

V taktikou zviazanom finále sa štyri úseky zo šiestich bežci doslova ponúkali, kto pôjde na čele. Až na konci predposledného piateho úseku nastúpil Nór Kjölstad a veľmi rýchlo odskočil svojim súperom. Najrýchlejšie na jeho únik zareagovali Nemci, Francúzi a Fíni a už v tretine záverečného okruhu išla na čele štvorica. Majster sveta v individuálnom šprinte Ola Vigen Hattestad v cieľovej rovinke potvrdil svoju tohtosezónnu šprintérsku suverenitu a prešpurtoval svojich súperov. V cieli bol o pol sekundy skôr ako jeho prenasledovatelia.

Pre Hattestada je to už druhé zlato z Liberca, Kjölstad po striebre v utorkovom šprinte vystúpil tentoraz na najvyšší stupienok, prvýkrát v kariére na majstrovstvách sveta. O striebre Nemcov Tobiasa Angerera a Axela Teichmanna rozhodla až cieľová fotografia, tretí skončili v takom istom čase Fíni Ville Nousiainen so Samim Jauhojärvim. Francúzi nakoniec odpadli a prepustili štvrtú priečku výborne finišujúcim Rusom.

Výsledky – semifinále tímšprintu klasickou technikou:

1. Nórsko (Johan Kjölstad, Ola Vigen Hattestad) 21:59,0 min, 2. Japonsko (Šohei Honda, Juiči Onda) +0,7 s, 3. Rusko (Andrej Parfenov, Nikita Krjukov) +0,7, 4. Nemecko (Tobias Angerer, Axel Teichmann) +1,2, 5. Francúzsko (Jean Marc Gaillard, Cyril Miranda) +3,0, 6. Kanada (George Grey, Devon Kershaw) +3,1, 7. Taliansko (Fulvio Scola, Renato Pasini) +10,8, 8. Slovensko (Martin Bajčičák, Ivan Bátory) +11,4, 9. Veľká Británia (Andrew Musgrave, Simon James Platt) +1:36,2, 10. Austrália (Ben Sim, Mark van der Ploeg) +1:50,1, 11. Litva (Alexej Novoselski, Mantas Strolia) +2:05,1, 12. Grécko (Alexis Gkounko, Georgios Nakas) … nedokončili

Finále:

1. Nórsko (Johan Kjölstad, Ola Vigen Hattestad) 22:48,5 min, 2. Nemecko (Tobias Angerer, Axel Teichmann) +0,5 s, 3. Fínsko (Ville Nousiainen, Sami Jauhojärvi) +0,5, 4. Rusko (Andrej Parfenov, Nikita Krjukov) +2,2, 5. Francúzsko (Jean Marc Gaillard, Cyril Miranda) +3,0, 6. Švédsko (Mats Larsson, Emil Jönsson) +4,3, 7. Kazachstan (Alexej Poltaranin, Nikolaj Čebotko) +5,8, 8. Estónsko (Aivar Rehemaa, Andrus Veerpaluu) +8,7, 9. Kanada (George Grey, Devon Kershaw) +9,7, 10. Japonsko (Šohei Honda, Juiči Onda) +10,3

debata chyba