Vlhová sa už usmieva, najťažšie mesiace ju však len čakajú. Tím prezradil dôležité termíny, ktoré budú nasledovať po jej zranení

Michal Gavroň | 22.01.2024 13:30, aktualizované: 
Pred tromi rokmi si Petra Vlhová vybrala ako nového trénera Maura Piniho. Hovorila, že si ľudsky sadli. Rozumie jej ako pretekárke, osobnosti, žene. V ostatných dňoch, pre slovenskú zjazdárku najťažších v kariére, ukázal svoje charakterové vlastnosti.

V priebehu niekoľkých dní sa z Jasnej presúval do švajčiarskeho Sionu a následne do Bratislavy, aby jej s celým tímom zaistil čo najlepšiu zdravotnú starostlivosť. A hoci sa mu o zranení jeho zverenky nehovorí ľahko, nešetrí optimizmom.

"V sobotu som v Jasnej hovoril o zlých správach, v pondelok mám o čosi lepšie. Petra má roztrhnutý predný krížny väz v pravom kolene a zrejme aj poškodený meniskus. To sa ukáže až počas operácie. Tá je na programe zhruba o dva týždne, keď sa zmierni opuch kolena.

Postranný krížny väz nie je poškodený. Petra má úsmev na tvári a už v nedeľu začala s rehabilitáciou. Nie sú to najlepšie správy, ale prognóza mohla byť aj podstatne horšia," vyhlásil Pini na tlačovom brífingu v Bratislave.

Lekár, ktorý operoval hviezdy

Spoločne s manažérom Ski tímu Vlha Richardom Galovičom po páde Vlhovej v sobotňajšom obrovskom slalome intenzívne pracovali na viacerých alternatívach.

Pozrite si tlačovú konferenciu, kde zástupcovia tímu informovali o jej aktuálnom zdravotnom stave.

Liptáčku z Jasnej previezli vrtuľníkom do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, odkiaľ letela do Švajčiarska za špecialistom na zranenia kolena Olivierom Siegristom z Hospital du Valais.

"Snažíme sa robiť s najlepšími z najlepších. Dostali sme rôzne odporúčania. Neznamená to, že na Slovensku nemáme špičkových odborníkov, ale hľadali sme lekára so skúsenosťami s takýmito zraneniami kolena.

Riešil problémy značnej väčšiny lyžiarov vo Svetovom pohári. Nechceli sme riskovať, išli sme na istotu," ozrejmil Galovič.

Na základe komplexných vyšetrení a konzultácií sa Vlhová v čase, keď to opuch kolena umožní, podrobí operačnému zákroku v krajine Helvétskeho kríža a pod vedením Siegristovho tímu. Dovtedy sa bude snažiť udržiavať si svalovú hmotu, aby bol proces návratu do súťažného diania čo najrýchlejší.

„Je tam veľmi pozitívny moment, že Mauro je schopný s lekárom komunikovať v rodnom jazyku. Poznajú sa dlhé roky, je to veľmi osobné. Dobrý pocit z toho mala aj Petra. Chcela by, aby prišlo k riešeniu okamžite. Musíme však rešpektovať biologické procesy,“ naznačil Galovič.

Netreba panikáriť

Pre víťazku Svetového pohára aj olympijskú šampiónku je to vo veku 28 rokov prvé vážne zranenie v profesionálnej kariére. Pini pochválil jej mentálnu vyzretosť, aj keď si od lekárov mohla vypočuť aj pozitívnejšie správy.

„Petra je spokojná s tým, čo výsledky aj návšteva kliniky priniesli. Momentálne sa nachádza doma a uvedomuje si, čo ju v najbližších dňoch čaká. Plne sa sústreďuje na budúcnosť. Považujem to za veľmi dôležité. Mám radosť z jej prístupu,“ pokračoval Pini.

Petra Vlhová, Šimon Nemec Čítajte viac Šimon, sleduj, ako maká Peťa. Žiadny z mojich športovcov nedrie tak, ako Vlhová

Rodák z Ticina prezradil, že celý tím už vypracoval možný harmonogram rehabilitačného procesu – prípadného jarného návratu do tréningového procesu na suchu či toho jesenného na biele svahy. Pini však žiada verejnosť, aby bola trpezlivá a brala tento náčrt s rezervou.

"V tejto zlej situácii na tom nie sme až tak hrozne. Mohli sme stratiť aj dve sezóny. Petru však čakajú najťažšie mesiace – február, marec a apríl. Po nich by sme mohli začal s klasickou prípravou.

Predpokladáme, že v septembri by sa mohla prvýkrát postaviť na lyže. Nemáme však stopercentnú istotu a musíme byť trpezliví," vyhlásil Pini.

Úsmev na Vlhovej tvári spomenul niekoľkokrát. Niekdajší kouč Španielky Maríe José Riendovej Contrerasovej, Švajčiarky Lary-Gutovej Behramiovej či mužskej reprezentácie Švajčiarska aj s prihliadnutím na svoje skúsenosti z týchto náročných období pre lyžiarov považuje pozitívny a aktívny Vlhovej prístup k rehabilitácii za kľúčový.

Ale…

"Prídu aj ťažké dni. Zažili sme ich s Maríou, Larou či Didierom Cuchom. S pozitívnou mysľou sa to znáša lepšie. Máme akoby šťastie v nešťastí. Netreba panikáriť. Čaká ju kľúčových 5–6 týždňov.

Nikam sa nebudeme ponáhľať, nemá zmysel procesy urýchľovať. V nedeľu sme začali novú cestu. Nesmieme sa jej báť. Petra má obrovskú silu a je sebavedomá. Som si istý, že sa vráti silnejšia," uzavrel Pini.

Agentúru správu sme nahradili autorským textom.

Šou so smutným koncom a pádom Vlhovej Fotogaléria - 90 fotiek Všetky fotky
Svetový pohár v Jasnej so smutnou slovenskou...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ