Klimatickí aktivisti narušili slávny Hahnenkamm. V Kitzbüheli double pre Francúza

TASR, Pravda | 20.01.2024 15:21
Cyprien Sarrazin Foto:
Francúz Cyprien Sarrazin zvíťazil v oboch zjazdoch na slávnej zjazdovke Hahnenkamm v Kitzbüheli.
Francúzsky lyžiar Cyprien Sarrazin dosiahol "double" v slávnom zjazde v Kitzbüheli. Na obávanom Streife zvíťazil po piatku aj v sobotných pretekoch.

Vďaka suverénnemu výkonu triumfoval Sarrazin s náskokom 91 stotín pred lídrom celkového poradia SP Marcom Odermattom zo Švajčiarska. Tretí skončil Talian Dominik Paris s mankom 1,44 sekundy. Slováci v pretekoch neštartovali.

Dvadsaťdeväťročný Sarrazin triumfoval aj v piatkovom zjazde, keď sa stal prvým francúzskym víťazom na legendárnej zjazdovke od čias Luca Alphanda, ten to dokázal spolu trikrát (dvakrát 1995 a 1997).

Sarrazin predviedol fenomenálnu jazdu, ktorou deklasoval konkurenciu. Na najvyšší stupeň sa postavil štvrtýkrát v tejto sezóne, okrem piatkového zjazdu v Kitzbüheli vyhral predtým aj v Bormiu.

Petra Vlhová Čítajte viac Tisíce Slovákov v Jasnej stíchli: Vlhová kričala od bolesti, priletel vrtuľník. Sezóna sa skončila, pozrite si pád Liptáčky

Minulý týždeň triumfoval v super-G vo Wengene, kde bol v oboch zjazdoch druhý. Okrem Sarrazina a Alphanda sa na Streife tešil z Francúzov v SP už iba Jean-Claude Killy (1967).

Na štarte chýbal víťaz druhého z dvoch vlaňajších kitzbühelských zjazdov Aleksander Aamodt Kilde. Nór mal minulý týždeň vo Wengene ťažký pád a pre zranenia vynechá zvyšok sezóny. Vyvrcholenie 84. ročníka Hahnenkammu je na programe v nedeľu, keď sa uskutoční tradičný slalom na Ganslernhangu.

004 Jasná Čítajte viac Nevhodné pre citlivé povahy. O pohľade na Vlhovej rodičov, z ktorého mrazí a bratovej ruke

Hnev medzi fanúšikmi spôsobila pred začiatkom podujatia protestná akcia klimatických aktivistov. Tá totiž narušila dopravu a množstvo fanúšikov nestihlo začiatok pretekov.

Deväť protestujúcich si sadlo na vozovku severného vstupu do Kitbühelu a na krátky čas zablokovalo cestu v oboch smeroch, informovala polícia pre APA.

Presne polhodinu pred štartom pretekov, o 11:00 h, sa aktivisti posadili na ulicu a odmietali odísť. Polícia ich požiadala, aby do 11:15 opustili priestor, čo ignorovali. Skupina bolo následne odvlečená na základe oficiálnych pokynov a o 11:27 bola vozovka opäť otvorené pre dopravu.

Šou so smutným koncom a pádom Vlhovej Fotogaléria - 90 fotiek Všetky fotky
Svetový pohár v Jasnej so smutnou slovenskou...