Už nie iba Hašek. Aj iná česká hokejová legenda nazvala známu tenistku súdružkou a píše o Rusákoch

Pravda | 12.04.2023 18:30
Jiří Hrdina Foto:
Jiří Hrdina.
Reakcia víťazky dvoch grandslamov a bývalej svetovej dvojky Svetlany Kuznecovovej na slová Češky Petry Kvitovej o podpore neúčasti ruských aj bieloruských športovcov na olympijských hrách kvôli vojne na Ukrajine vyvolali veľký ohlas. Na stranu českej tenistky sa na Twitteri postavili bývalí hokejisti.

"Vďaka Petra, že ste sa nebála rozprávať a vymedzili ste sa proti podpore ruskej imperialistickej vojny a zločinom. Viem, že pre vás – aktívnu športovkyňu – je to oveľa ťažšie ako pre mňa.

Vaše slová sú veľmi dôležité a verte, že nakoniec zachránia nejeden ukrajinský aj ruský život," napísal na Twitter víťaz z Nagana Dominik Hašek.

K Haškovi sa neskôr pridal aj trojnásobný víťaz Stanleyho pohára a terajší hokejový skaut Dallasu Stars Jiří Hrdina.

„Russká súdružka, tenistka Kuznecovová, sa vyjadrila k vyslovenému nesúhlasu s účasťou Rusákov na OH od Petry Kvitovej a k russofóbii Čechov. Petra je jedna z mála svetových športovkýň, ktoré podporili Ukrajinu a plne s ňou súhasím. Kým bude Putin bojovať, Rusáci na OH nepatria,“ uviedol Hrdina.

Počas turnaja Kvitová v reakcii na odporúčanie Medzinárodného olympijského výboru vyhlásila:

„Podľa môjho názoru by nemali štartovať ani na olympiáde. V tomto som skôr na ukrajinskej strane. Cítim to tak, že olympijské hry sú tu preto, lebo nechceme na svete vojnu. Takže mi to robí starosť. A naozaj som ocenila, keď ich Wimbledon vlani nepozval.“

Svetlana Kuznecovová Čítajte viac Celý svet je rusofóbny, hnevá slávnu rodáčku z Petrohradu. Kuznecovová kritizuje bývalú českú rivalku Kvitovú

„Môj postoj je samozrejme stále jasný, som proti vojne a viac mi záleží na ľuďoch a hráčoch z Ukrajiny,“ dodala česká dvojnásobná víťazka Wimbledonu.

Boli to práve tieto slová, ktoré rozzúrili Rusku Kuznecovovú.

„Je úplne jasné, že Česko je proti ruskému ľudu. Funguje tu propaganda a rusofóbia. Ja som ale presvedčená o tom, že by športovci nemali byť do týchto vecí zaťahovaní. Oni predsa len hrajú tenis,“ reagovala bývalá ruská tenistka pre web Tennisuptodate.

Šport a politika by podľa Kuznecovovej mali zostať oddelené.

„Chápem, keď politici hrajú tenis, ale ATP a WTA sa snažia udržať tento šport mimo politiky. A keď už túto tému začneme, hovorme o všetkých vojnách, ktoré prebiehali takmer po celé moderné obdobie v rôznych krajinách, a ich dôsledkoch pre šport,“ vysvetlila.

„Tenisti politike vôbec nerozumejú – ja tomu nerozumiem, kolegovia z reprezentácie tomu nerozumejú. Prečo ich s tým spájať?“ zakončila bývalá svetová dvojka.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....