Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Celý svet je rusofóbny, hnevá slávnu rodáčku z Petrohradu. Kuznecovová kritizuje bývalú českú rivalku Kvitovú

Hoci tenisový svet po invázii ruských vojsk na Ukrajinu nepristúpil k žiadnym radikálnym krokom a ruskí hráči môžu štartovať na turnajoch pod neutrálnou vlajkou, vo svojej podstate zostáva aj tak rozdelený.

09.04.2023 08:00
Svetlana Kuznecovová Foto:
Bývalá ruská tenistka Svetlana Kuznecovová.
debata (34)

Ďalším dielom do série netenisových výrokov prispela Ruska Svetlana Kuznecovová, ktorá neodpúšťa Češke Petre Kvitovej kritiku Wimbledonu ohľadom prijatia ruských tenistov. „Je jasné, že Česi sú veľmi proti ruskému ľudu. Na celom svete vládne propaganda a rusofóbia,“ napísala Kuznecovová.

Kvitová sa na nedávnom turnaji v Miami rozhovorila o prijatí Rusiek a Bielorusiek na tohtoročný Wimbledon. Česká hráčka je proti rozhodnutiu Angličanov. Tiež sa domnieva, že ruskí a bieloruskí športovci by sa na olympijských hrách v Paríži v roku 2024 nemali zúčastniť ani pod neutrálnou vlajkou.

„Rozhodne by nemali byť na olympiáde. Verím, že hry sú symbolom mieru. Znepokojuje ma to. A veľmi si vážim, že ich tam Wimbledon minulý rok nepustil. Nemali by dostať povolenie na štart ani v tejto sezóne,“ povedala Kvitová pred finále na Floride, kde zdolala Jelenu Rybakinovú, Moskovčanku reprezentujúcu Kazachstan.

Dominik Hašek Čítajte viac Politik Hašek - budúci prezident alebo len šašek? Médiá reagujú na možný vstup legendy do politiky

Kuznecovová, bývalá ruská tenisová hviezda, šampiónka US Open 2004 a Roland Garros 2009, reagovala na slová Češky. Najprv na sociálnej sieti oznámila, že je vyjadrením Kvitovej prekvapená a o pár dní na to pre portál sports.ru pokračovala.

„Petru poznám odmala, žili sme rovnaký život, desať rokov sme zdieľali rovnaké šatne v ženskom tenise. A prekvapilo ma jej bezdôvodné vyhlásenie,“ zamyslel sa Kuznecovová.

Podľa nej ide o zlý vzťah k Rusom: „Je evidentné, že Česi sú veľmi proti ruskému ľudu. V celom svete vládne propaganda a rusofóbia. Verím však, že športovci by sa do toho nemali miešať. Mali by hrať len tenis.“

Tenisti podľa Kuznecovovej nemajú vplyv na politiku a preto je diskusia o vylúčení Rusov a Bielorusov z Wimbledonu bezpredmetná.

Veronika Stepanovová Čítajte viac Mám byť šikanovaná za to, že podporujem Putina? Som hrdá Ruska a vy choďte do hája, hromží lyžiarska hviezda

„A keď už sme pri tejto téme, hovorme o všetkých vojnách, ktoré sa odohrali počas modernej doby v rôznych krajinách, a dôsledkoch na šport. Tenisti nerozumejú ani politike. Prečo ich s ňou spájať,“ opýtala sa.

Proti vojne sú však napokon aj niektorí tenisti z Ruska. Patria medzi nich predovšetkým Daria Kasatkinová a Andrej Rublev. Kasatkinová sa však neplánuje vrátiť do Ruska, pretože tam ako bisexuálka nevidí budúcnosť. Rublev bol vo svojej rodnej krajine opakovane kritizovaný za jeho protivojnové gestá.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová #Svetlana Kuznecovová