Prekonala legendu, tá jej veští nesmrteľný rekord. Shiffrinová je nezastaviteľná

Michal Gavroň | 11.03.2023 18:01
shiffrinová Foto:
Mikaela Shiffrinová po historickom zápise v Aare.
Mužské a ženské lyžovanie sa nedajú porovnávať, ale obaja sú legendami nášho športu. Neuveriteľné, ako jazdí. Je otázka času, kedy prekoná aj Ingemara Stenmarka.

Týmito slovami reagoval legendárny tréner Pavel Šťastný na otázku Pravdy, kedy Mikaela Shiffrinová prekoná absolútne maximum švédskeho zjazdára v počte víťazstiev vo Svetovom pohári (86). Odpoveď je tu.

Podarilo sa jej to 11. marca 2023. Američanka ovládla oboje pretekov vo švédskom Aare. Pripísala si tak triumfy s poradovými číslami 86 a 87, čím prekonala švédskeho fenoména.

Slovenka Petra Vlhová obsadila v piatkovom obrovskom slalome štvrtú priečku, v sobotu sa jej darilo ešte menej.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová zlyhala. Sklamaná sledovala Shiffrinovej historický deň

Nedokončila druhé kolo, čo sa jej naposledy v elitnom seriáli stalo v novembri 2019 vo fínskom Levi, keď v druhom kole spadla.

„Musím to vstrebať,“ priznala v cieli Američanka.

Koniec jednej éry

Stenmarkov rekord vyrážal dych od roku 1989, keď ukončil bohatú kariéru. Za sedemnásť sezón vo Svetovom pohári získal tri veľké glóbusy a šestnásť malých – po osem v slalome i obrovskom slalome. Vo vitríne má aj dve olympijské zlaté medaily a päť z majstrovsti­ev sveta.

"Víťazstiev mohlo byť viac, keby sa so superobrovským slalomom začalo skôr. Išiel som ho len párkrát. Mojim maximom bolo piate miesto. Bez ohľadu na to som hrdý, čo som dosiahol.

Môj rekord určite nie je večný a Mikaela ho isto prekoná. Porovnávať však mužské a ženské lyžovanie nie je na mieste," vravel Stenmark ešte minulý rok v rozhovore pre neveitalia.it.

Stenmarkovo absolútne maximum bolo privysoko pre Alberta Tombu (50), Hermanna Maiera (54) i Marcela Hirschera (67). Výborne to mali rozbehnuté aj Vreni Schneiderová (55), Annemarie Moserová-Pröllová (62) a najmä Lindsey Vonnová (82).

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová v 1. kole takmer vypadla, má stratu: Pôjdem naplno, nemám čo stratiť

„Nebyť zranení, predbehla by ma už dávno. Obdivuhodné, ako sa Lindsey dokázala po každom z nich vrátiť. Má môj obdiv,“ pokračoval Stenmark.

Sám tvrdí, že rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Majster kratších oblúkov je rád, že jeho počin pokorila žena, ktorá je v tomto remesle na inej úrovni ako zvyšok sveta. Nepochybuje o tom, že pomyselná koruna je na správnej hlave.

"Mikaela si to zaslúži. V ostatnom čase sme sa nestretli, ale keď sa tak stane, poviem jej, že sa mi páči jej osobnosť. Je to dobré dievča.

Možno ju priateľ Aleksander Aamodt Kilde naučil čosi po nórsky a podebatujeme," usmial sa Stenmark a doplnil: „Jej štýl a konzistencia výkonov sú fantastické, ide ako píla. Nepanikári, má pevné nervy.“

Najlepšia forma

Shiffrinová debutovala len neďaleko od slovenských hraníc. Ešte pred 16. narodeninami v Špindlerovom Mlyne v marci 2011 sa nedostala do druhého kola slalomu ani obrovského slalomu.

O pol roka neskôr stála prvýkrát na pódiu, v Lienzi so štartovým číslom 40 skončila tretia. Takmer na rok presne, 20. decembra 2012 vyhrala v elitnom seriáli premiérovo. Zvyšok je história, ktorá sa bude ťažko prekonávať.

„Sú to nádherné spomienky. Neuveriteľné, ako rýchlo to utieklo,“ zaspomínala si Shiffrinová.

Wendy Holdenerová Čítajte viac Kolaps na MS, prázdnota a frustrácia. Rivalka Vlhovej si chce napraviť chuť

Začiatkom roka sa v Kronplatzi osamostatnila od dovtedy najlepšej ženy v počte výhier Vonnovej (83), cez víkend prekonala historický míľnik číslo jeden. Má najlepšiu formu v kariére. Shiffrinová bola v aktuálnej sezóne 16-krát na pódiu, z toho v 13 prípadoch znela na jej počesť americká hymna.

Už teraz má istotu veľkého glóbusu, dvoch malých za slalom a obrovský slalom. A na konte 2028 bodov. Do konca sezóny zostáva štvoro pretekov.

Je na najlepšej ceste prekonať osobné maximum z ročníka 2018/19, kedy získala 2204 bodov. Zaútočiť môže aj na bodový rekord Tiny Mazeovej. Slovinka získala v ročníku 2012/13 2414 bodov.

„Imponuje mi najmä jej štýl. Ovláda aj rýchlostné disciplíny, obdivujem ju. Už som to raz povedal, Mikaela bude prvá, ktorá vyhrá 100 pretekov vo Svetovom pohári,“ uzavrel Stenmark.

Úspechy a rekordy Mikaely Shiffrinovej Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová vyhrala v trinástich...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ