MOV pri Rusoch mení rétoriku, spomína Juhosláviu. Zelenského postoj je jasný

TASR | 25.01.2023 21:24
Športovci, Rusko Foto: ,
Olympijskí športovci z Ruska na otváracom ceremoniáli ZOH v Pekingu.
Medzinárodný olympijský výbor (MOV) hľadá cestu, aby mohli ruskí športovci súťažiť na OH 2024 pod neutrálnou vlajkou.

Podľa vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by však nemali mať v Paríži „žiadne miesto“.

Zelenskyj to povedal v rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v utorok, keď si Ukrajina pripomínala 11 mesiacov od začiatku invázie ruských okupačných vojsk.

Kremeľ odštartoval svoje vojenské ťaženie proti Kyjevu 24. februára 2022, niekoľko dní po záverečnom ceremoniáli ZOH v Pekingu.

Sergej Bubka Čítajte aj Jasné stanovisko. Bubka reagoval na snahy vrátiť Rusov späť

MOV krátko nato zaviedol sankcie voči Rusku a susednému Bielorusku, ktorého územie využili ruské jednotky ako východiskovú základňu pre útok.

Od vypuknutia konfliktu sa v Rusku ani v Bielorusku neuskutočnilo žiadne medzinárodné športové podujatie a štátne symboly týchto krajín boli z takýchto významných súťaží odstránené.

Predseda MOV Thomas Bach vlani uviedol, že by v roku 2023 rád videl predĺženie športových sankcií voči Rusku a silný ukrajinský tím na nadchádzajúcich hrách v Paríži, ako aj na zimných olympijských hrách v Taliansku v roku 2026.

Petra Vlhová Čítajte aj Šéf MOV po výkone Vlhovej žasol: Kde ste ju vzali?

Najnovšie stanovisko MOV však hovorí o tom, že žiadny športovec by nemal čeliť diskriminácii len na základe pasu, ktorý vlastní.

„Cesta pre účasť ruských športovcov v medzinárodných súťažiach by mala byť posudzovaná za prísnych podmienok. Pokiaľ nejaký športovec aktívne podporuje vojnu na Ukrajine, hrozilo by mu vylúčenie z OH 2024 v Paríži,“ informoval MOV po stredajšom zasadnutí exekutívy.

MOV uviedol ako príklad Juhosláviu, ktorej športovci súťažili na hrách v Barcelone v roku 1992 ako nezávislí, kým ich národ bol počas občianskej vojny pod sankciami Organizácie Spojených národov.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...