Bude nasledovať Rusko? Atletická veľmoc si nevie rady s dopingom

SITA | 25.11.2022 15:21
627467275 Foto:
Prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe.
Atletickej vytrvaleckej veľmoci Keni hrozí, že od Svetovej atletiky (World Athletics) dostane trest za nedostatočný boj proti dopingu.

Keňa už dlhší čas zvádza boj proti používaniu zakázaných látok, no nedarí sa jej to a situácia sa údajne dostala na „kritickú“ úroveň. Na budúcotýždňovom zasadnutí WA v talianskom Ríme sa dokonca môže Keňa dostať na úroveň Ruska, ktoré už sedem rokov nemá na medzinárodných podujatiach svojich športovcov pod vlastnou vlajkou.

Ministerstvo športu v Keni pripustilo, že prípadné sankcie sa môžu odzrkadliť na počte atlétov tejto krajiny na budúcoročných majstrovstvách sveta či OH 2024 v Paríži.

234467758 Čítajte viac Tragédia vo svete boxu. Zomrel bývalý majster sveta, mal 37 rokov

Kenský minister športu Ababu Namwamba dokonca údajne oslovil prezidenta WA Sebastiana Coea a požiadal ho, aby Keňa nedostala dištanc. „Vláda prijíma opatrenia na ochranu a udržanie integrity atletiky. Riešime to ako vec najvyššieho strategického národného záujmu,“ uviedol rezort.

Ak by Keňa dostala od Svetovej atletiky trest v podobe dištancu, taká sankcia by mohla ovplyvniť účinkovanie elitných vytrvalcov, vrátane Eliuda Kipchogeho, ktorý patrí medzi najlepších bežcov histórie na dlhé trate. Okrem neho má Keňa viacero ďalších hviezd v behoch od 800 m až po maratón.

Keňa má problémy s antidopingovým programom už minimálne desať rokov, ukázal sa ako neúčinný a čelil obvineniam z korupcie. Národná atletická federácia mala byť tiež zapletená do korupcie, ktorá súvisela s dopingom.

Novak Djokovič Čítajte viac Vidíš len doláre či aj tenis? pýtal sa novinár Djokoviča. Prišla krásna odpoveď

V roku 2016 systém prešiel zásadnou revíziou a založená bola Antidopingová agentúra Kene (ADAK). Medzičasom v Keni uzákonili doping ako trestný čin. Podľa úradov uvedené problémy spôsobujú malé zločinecké skupiny, ktoré profitujú z predaja zakázaných látok zvyšujúcich výkonnosť kenským bežcom.

Používanie dopingu je údajne problémom najmä v odľahlých vysokohorských lokalitách, ktoré sú ďaleko od mestského prostredia a sú v nich nedostatočné kontroly. Len v tomto roku kontroly odhalili 45 kenských bežcov, ktorí použili nedovolené prostriedky. Ide o najvyššie číslo v krajine za ostatné roky.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ