Hladká prehra v boji o ME. Slováci pod novým trénerom favorita nezaskočili

TASR | 13.10.2022 20:15, aktualizované: 
Michal Martin Konečný, hádzaná Foto: ,
Slovenský brankár Michal Martin Konečný dostáva gól od Nóra Sebastiana Bartholda.
Slovenskí hádzanári prehrali vo štvrtkovom úvodnom zápase v 2. skupine druhej fázy kvalifikácie ME 2024 na palubovke Nórska v Larviku 26:38.

V nedeľu o 18.00 h v Prešove privítajú zverenci nového trénera Fernanda Guricha Srbov, ktorí zvíťazili v stredu nad Fínmi 34:24.

Nórsko, piate mužstvo z tohtoročných ME na Slovensku a v Maďarsku, sa usadilo na čele tabuľky. Slovensko je na poslednej štvrtej priečke. Postup na európsky šampionát do Nemecka si vybojujú priamo prvé dva tímy a štyri najlepšie družstvá z tretích miest jednotlivých skupín.

Hádzaná-muži – druhá fáza kvalifikácie ME 2024

2. skupina:
Nórsko – SLOVENSKO 38:26 (19:11)
Najviac gólov: Barthold 9/4, Sögard 5, Överby 4 – Macháč, Hniďák, a Smetánka po 4. Rozhodovali: Jovčev, Jončev (obaja Bul.), 7 m hody: 4/4 – 0, vylúčení: 2:2, 3200 divákov

Favorizovaní domáci sa rýchlo ujali dvojgólového vedenia zásluhou Bartholda, ktorý premenil sedmičku a úspešne zakončil aj bleskový protiútok. V úvode úradovala aj nórska defenzíva na čele s brankárom Bergerudom, dvakrát nepochodil Prokop a vo svojich prvých šanciach sa nepresadili ani Ďuriš so Straňovským.

Slováci si otvorili strelecký účet za stavu 0:3, na rozdiel jedného gólu skorigovali práve Straňovský a Prokop, vzápätí na nórskej strane skóroval O'Sullivan.

Nóri odskočili po vyše štvrťhodine hry po vylúčení Dévaia na 11:5, Slováci nakrátko znížili vďaka Hlinkovi a Mikitovi. Domáci si do prestávky vybudovali osemgólový náskok, hostia prehrávali po prvom polčase 11:19.

Slováci odštartovali druhé dejstvo zásahom Smetánku, no súper kontroval a potom sa prvýkrát v zápase vzdialil už na dvojciferný rozdiel. Hostia ho aj s prispením vylúčenia jedného z protihráčov mierne skresali na 20:27, ale stále boli ďaleko od bodového zisku.

Bielorusko SR Slovensko kvalifikácia MS odveta tréning Čítajte aj Kanonier hádže šípky. V Katare zažil luxus i kúpených fanúšikov

Odpovedali Smetánka, Prokop a Potisk, koncovku však hostia nezdramatizovali, na zásahy Dévaia, Hniďáka či Smetánku dokázali domáci zakaždým zareagovať. Barthold ukončil duel s deviatimi gólmi z rovnakého počtu striel, z toho premenil všetky štyri sedmičky, Gullerud uzavrel pár sekúnd pred koncom na konečných 38:26 z pohľadu domácich.

Hlasy po zápase (zdroj: slovakhandball.sk):

Pavol Polakovič, asistent trénera SR: „Škoda konečného výsledku. Prehrali sme o 12 gólov, ale boli tam veľmi dobré pasáže. Mali sme aj horšie fázy s trochu naivnými chybami a tie nás môžu veľmi mrzieť, lebo tie spôsobili konečný rozdiel.“

Martin Potisk, spojka a najlepší hráč SR: „Mrzí nás, že sa to skončilo až o dvanásť gólov. V zápase boli pasáže, keď sme sa doťahovali. Potom prišlo pár zbytočných chýb, nedisciplinovanosť, čo tím ako Nórsko dokáže využiť na strelenie ľahkých gólov.“

Martin Straňovský, krídelník SR: „Priebeh zápasu ukázal, kto je favorit. Prehra týmto rozdielom je pre nás krutá, lebo v záverečnej desaťminútovke sme prehrávali len o sedem gólov. Najmä v druhom polčase sme mali vydarené fázy hry, keď sme hrali to, čo sme si povedali. Nóri nás však prevýšili vo všetkých aspektoch, bol to náročný súper.“