Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanonier hádže šípky. V Katare zažil luxus i kúpených fanúšikov

O tri mesiace sa začne finálový turnaj MS vo futbale v Katare. Už predtým hostila táto minikrajina MS 2019 v atletike i MS 2015 v hádzanej.

21.08.2022 21:19
Bielorusko SR Slovensko kvalifikácia MS odveta... Foto: ,
František Šulc na archívnej snímke.
debata

V tom čase pôsobil v katarskom tíme Lekhwiya František Šulc (43). V úspešnej hádzanárskej kariére si zahral i v najkvalitnejšej lige sveta v drese HSG Düsseldorf a patril aj k najlepším kanonierom v elitnej Lige majstrov.

V súčasnosti sa venuje šípkam. „Na zväze máme dve sekcie, do mojej kompetencie spadajú súťaže šípok s kovovými hrotmi,“ vraví.

Katar si na domácich MS zahral vo finále, čo bola obrovská senzácia…

Dokonale využil pravidlá svetovej hádzanárskej federácie. V podstate si kúpil celú základnú zostavu, vychytal veľké mená, na túto situáciu sa dlhšie chystal. Viedol ho Španiel Valer Rivera, ktorý dva roky predtým vybojoval titul so svojimi krajanmi.

Na to všetko Katarčania potrebovali kopu peňazí. Keď to trochu preženiem, oni občas ani nevedia, čo s nimi. Táto malá krajina je nesmierne bohatá, má zemný plyn i ropu, vládne tam luxus. Môže si dovoliť viac ako iní.

Al Bayt Stadium Čítajte viac V Katare nepočítajú peniaze. Svet čaká drahý turnaj

Ako v tom čase fungovala liga?

Do Kataru som prišiel v roku 2014 a liga mala solídnu úroveň. Každý klub bol štedro dotovaný a mohol mať troch legionárov. Keď mi šéf klubu vravel, aký má rozpočet, prekvapilo ma to, taký nemal ani majster Nemecka Kiel či Barcelona. Nevedel, ako peniaze minúť, mohol si kúpiť akýchkoľvek hráčov. Pravda, ak mali záujem.

Boli prípady, keď hviezdy Katarčanov odmietli?

To si musel každý dobre zvážiť. Väčšie peniaze sotva mohol hádzanár dostať, ale katarská liga nebola úrovňou nemecká, ani Liga majstrov. Ale mala solídnu úroveň a Európania sem chodili najmä na sklonku kariéry. To bol aj môj prípad. Hral som v špičkových kluboch a súťažiach, ale nikde som nezarobil také peniaze. Dostal som ponuku niekoľkonásobne vyššiu ako inde.

Ponúkli vám miesto aj v reprezentácii Kataru?

Áno, navrhli mi, aby som prestal reprezentovať Slovensko, sľubovali mi miesto v ich tíme na MS. Ak by som dva roky nereprezentoval a dostal katarské občianstvo, splnil by som podmienky. Chýbal mi jeden mesiac, ale u mňa to nebola vec peňazí, mal som s tým morálny problém.

František Šulc v reprezentačnom drese počas... Foto: TASR, Henrich Mišovič
Bielorusko SR hádzaná muži baráž MS 2013 František Šulc v reprezentačnom drese počas kvalifikačného zápasu na MS 2013.

Ako Katar zvládol organizačne svetový šampionát?

Bez problémov. Mal neobmedzené možnosti, len kvôli šampionátu vystaval za necelé dva roky štyri krásne, obrovité arény, to bolo neuveriteľné. Problém bol iba v tom, že zívali prázdnotou. Pripadal som si ako na tréningu, boli to stretnutia bez atmosféry. Na niektorý ligový súboj prišla moja žena a syn spolu so štyrmi upratovačkami, to bola celá návšteva.

To platilo aj v čase šampionátu?

Fanúšikovia zo zahraničia mali problém s vízami, Katar je moslimská krajina, nebol nastavený ako Dubaj či Emiráty, ktoré fungujú na turistickej báze. Uvidíme, ako to bude na futbalových MS, myslím, že domáci trochu zjednodušili vstup do krajiny, asi to bude lepšie.

Aj na futbalových zápasoch chýbali diváci?

To bola trochu komická situácia. Divákov bolo viac, ale boli kúpení. Dostávali vstupenky i rôzne výhody. Katar jednoducho nemá fanúšikovské zázemie. Žije tam vyše dva milióny ľudí, ale Katarčanov je len štvrtina. Radšej sledujú šport doma v pohodlí pred obrazovkou. Väčšina obyvateľov pochádza z chudobnejších okolitých krajín, ktorí sem prídu za prácou a využívali ich aj ako fanúšikov.

Lusail Stadium. Čítajte aj Neuveriteľné! Účastník MS si to rozdá so slovenskou dedinou

V tíme Lekhwiya ôsobil aj futbalista Vladimír Weiss. Stretávali ste sa?

Predtým sme sa nepoznali, ale stali sme sa tímoví kolegovia, iní Slováci tam neboli, zopárkrát sme sa vybrali na pivo.

Aké podmienky mali futbalisti?

Hádzanári sa mali dobre, ale futbalisti desaťkrát lepšie. Najväčšie hádzanárske hviezdy brali od 20– do 30-tisíc eur mesačne. Ale aj futbalista Barcelony má takisto desaťkrát lepšie podmienky ako hádzanár Barcelony. Tak to je všade. Futbal je populárnejší, na zápas príde aj stotisíc divákov. Keď na hádzanú začne chodiť toľko ľudí, rýchlo sa to preklopí.

Máte obavy, že by Katarčania futbalový šampionát nezvládli?

To nehrozí. Na všetko si najali odborníkov, tí prácu radi prijali, lebo platia kráľovsky. Otázne je, aká bude atmosféra na štadiónoch. Z toho mám obavy. Keby bolo na mne, Kataru by som právo organizácie MS nedal, hoci to môže byť dokonalý šampionát.

Francúzsko po triumfe vo finále MS v Rusku 2018. Čítajte aj Kto bude majstrom sveta vo futbale? Superpočítač našiel víťaza

Po hádzanárskej kariére ste sa vrhli na šípky. Tvrdíte, že je to šport, ktorý sa na Slovensku dynamicky rozvíja…

Dá sa to potvrdiť aj číslami. Neskutočne narastá členská základňa. Pred troma rokmi chodilo na turnaje 60 hráčov, teraz ich príde 300.

Vznikajú nové kluby, ročne ich pribudne asi desať, čo v iných športoch neexistuje. Šípkarské súťaže vysielajú televízie, podarilo sa mi pritiahnuť aj nejakých sponzorov, tento šport je stále populárnejší, čo evidujú už aj na ministerstve, verím, že sa to prejaví.

Venujú sa šípkari svojmu športu aj profesionálne?

U nás ešte nie. Aj naše súťaže majú, samozrejme, takzvané prize money, napríklad majster Slovenska získa asi 800 eur. Vo svete sú najlepší šípkari boháči, majster sveta zinkasuje 600-tisíc libier. Hráči zo svetovej špičky zarobia ročne viac ako milión libier.

František Šulc (pri lopte) na snímke z roku 2018. Foto: SITA, Viktor Zamborský
František Šulc František Šulc (pri lopte) na snímke z roku 2018.

Vy ste sa odmalička venovali hádzanej, zažili ste ju na svetovej úrovni. Prečo ste si vybrali šípky…?

Je to moja dlhoročná vášeň, venujem sa im viac ako dvadsať rokov. Teraz som sám sebe pánom. Viem, čo chcem a ako to dosiahnem. V hádzanej nevidím na Slovensku uplatnenie. V nej mi zostala jediná šanca – pracovať ako tréner. Ale to ma v amatérskych podmienkach, ktoré vládnu, neláka. Manažéri, čo by bola tiež možnosť, u nás v tomto športe neexistujú.

V Nových Zámkoch, kde žijem, som sa svojho času bavil s funkcionármi o možnosti trénovať. Nepýtal som ani plat, ale chcel som, aby mi dali štrnástich profesionálov, s ktorými by som mohol dva roky na úrovni pracovať. Bola to nesplniteľná požiadavka. U nás sa dá naplniť jedine v Prešove.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #František Šulc