NÁZOR: Nadal je antukový boh. Reči o konci berte s rezervou

Martin Prosnan | 06.06.2022 10:00
Rafael Nadal Foto:
Rafael Nadal.
Bolo to v roku 2016, keď sme spolu s kolegami na našom športovom oddelení predpovedali Rafaelovi Nadalovi koniec grandslamovej žatvy.

Takých však vtedy bolo, dokonca aj viacerí lekári by krvou podpísali, že jeho telo už viac nevydrží.

Ó, akí „mudrlanti“…

Španiel mal vtedy šestnásť veľkých trofejí a už dve sezóny márne naháňal ďalšiu. Teraz ich má 22. Neverili by sme!

Rafael Nadal Čítajte viac Tento rekord už nikto nikdy neprekoná. Nadal má 14. titul z Roland Garros

Nadal je absolútny fenomén. Môžete ho nenávidieť i preklínať, dokonalosťou vás môže dokonca iritovať, musíte ho však uznávať. Štrnásťkrát vyhral Roland Garros – toľko grandslamov má dovedna Pete Sampras, o ktorom sme si na prelome milénia mysleli, že je nedostižný.

Ak by sme vo svete individuálneho športu hľadali kráľovi antuky podobne dominantný ekvivalent, veľa prstov nepotrebujeme. Možno Edwin Moses a jeho 122 bežeckých triumfov na 400 metrov cez prekážky v rade, šprintér Usain Bolt či svojho času v bazéne nezdolateľný Michael Phelps. Väčšia športová výzva, ako zdolať Nadala na Roland Garros, dnes neexistuje.

Denník Marca napísal, že je antukový boh. V katolíckom Španielsku akiste prepáčia, veď nič nie je hriešne, pokiaľ je to pravdivé. Boh je pre veriacich neomylný a dokonalý. So štipkou zveličenia: Taký je aj parížsky Nadal.

Rafael Nadal Čítajte viac Nadal sa rozhovoril o svojom zranení. Wimbledon zatiaľ nevylúčil

Uplynulé dva týždne sa veľa popísalo o jeho zdravotnom stave. Aj o tom, ako vo vzduchu visí koniec jednej veľkej éry. Pri všetkej úcte a pri pohľade na jeho súčasnú fyzickú výkonnosť, berme to s rezervou. I vyhlásenia, že rekordy ho nezaujímajú. Veľké príbehy znesú aj trošku gýču.

Je to bojovník. Túži po víťazstvách. Chce aj ďalšie trofeje – 22 mu nestačí.

Nadal je tu a nikam neodchádza. Zatiaľ.

Od prvého po posledný. Nadalových 14 titulov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
V roku 2005 síce vyhral Mariano Puerta prvý...